Blog

Kalapos gombák a gyepen: mit csinálj velük?

MGÉ
MGÉ
2022.10.31 07:06
Kalapos gombák a gyepen: mit csinálj velük?

???? Eső után indul a gombaszezon, de jó szemmel nézzük mindíg ezt?

Sokan tudják, hogy esőzések után csak úgy megteremnek és örömmel hódolnak szinte minden évszakban a természetjárásnak az erdőkben, ahol mindig más-más gombákra lehet bukkanni.

Ugyanezen kalapos gombák megjelenése a saját kertünkben viszont már nem annyira örömteli. A kisgyermekes családok körében pedig egyenesen riadalmat okoz, hiszen az ifjú felfedezők számára a gomba mindig érdekes, amitől frászt kap az ember nehogy megegye.

Hogyan kerülhet a kertedbe a gomba?

  • az erdős környezetből befújhatja a szél a spórákat
  • a kerti talaj feltöltéskor (hiszen legtöbbször ismeretlen a talaj forrása)
  • komposztált anyagokból
  • a fa kivágása után földben maradt tuskókból és gyökérmaradványokból
  • gyepszőnyeggel lett behurcolva vagy
  • korhadó kerti faszegély hatására

Többezer gombafaj létezik, így szinte minden kertre jut néhány, ami jellemző az adott környezetre. Ahhoz, hogy a talajban szunnyadó gombaspórák testet öltsenek IDEÁLIS KÜLSŐ KÖRNYEZETI HATÁSOKNAK kell érvényesülnie épp úgy, mint a gyepbetegségeket okozó gombák esetében is.

Megfelelő hőmérséklet, elengedő víz és tápanyag kell hozzá.

A gombaspórák a földön szinte mindenütt megtalálhatóak – amikor a környezeti feltételek kedvezőre fordulnak előbb gombafonalakká fejlődjenek, majd bizonyos pontokon egy bio-kémiai jel hatására termőtestet növesztenek.

Ezeket a jeleket kell megfigyelni és akkor hatékonyan tudsz beavatkozni a gyepápolás módjával.

 

Még a nyáron esett meg, hogy a napos fűfajta bemutató területünkön (ami a többitől el van szeparálva) egy ködös reggel után az egészet elborította egy kalapos gombafaj. Nyáron szokatlan a köd, de az a jelenség is, hogy minden négyzetméterre jutott (tele volt) kalapos gomba. Miközben a többi gyepes területen nem történt semmi.

A talaj nedvességtartalma és a levegő páratartalma hatással van egymásra. Ez a gyepes rész egy zártabb terület, egyik oldalán egy magas külső raktárral, másik oldalán a szomszéd gyümölcsfáival.

Mivel nálunk nincs apró gyermek, és nem is volt rá igazán érkezésem, én bizony semmit nem csináltam a területtel. Úgy voltam vele, hogy majd elmúlik. És úgy is lett.

A soron következő fűnyírással ellett tüntetve és azóta sem jelentek meg újra.

 

Mégis májustól késő őszig számtalan levelet kapok, hogy mit kezdjen a kertbarát a kalapos gombákkal…

  • Ha a nagy esőzések után jelennek meg a kalapos vendégek, akkor az jól jelzi, hogy a talaj nem képes a sok csapadékot elnyelni. A láthatatlan, pangó nedvesség hatására a micéliumok pedig rendre testet öltenek a gyepben. Ezen csak a talajjavítás segít, de az nem történik meg egy kezeléssel (kitartással a változás borítékolható).
  • Ha a kánikulában, a megemelt öntözővíz hatására jelennek meg, akkor a vízmennyiséggel kell sakkozni.

Látszólag csak esztétikai probléma a GYAKORI kalapos gomba megjelenés, de igazából ez egy jelzés, komolyabb folyamtokra hívja fel a figyelmet. Lehetnek akár egyetlen kerten belül is furcsa anomáliák (mint nálunk az említett bemutató területen), ezért alaposan körbe kell járni a témát, és megkeresni a kiváltó okokat.

Ilyen lehet egy rég kivágott fa tuskója, amin az évek alatt lebontó gombák micéliumai felszaporodtak. Amikor a  lebontó gombafonalak átszövik a talajt, az ideális külső hatásokra villámgyorsan ki tudnak bújni és akár tartósan bosszantanak bennünket megjelenésükkel.

Viszont az is kijelenthető, hogy a talaj felszáradásával ez nem fog csak úgy elmúlni, hiszen a fonalak továbbra is ott vannak a talajban, csak nem látjuk őket.

Ezek visszaszorítására jó megoldás a vasgálic, vizes oldattal (100-200 g/ 10 liter víz) kell a gombatelepeket meglocsolni. Ezt akár évente háromszor is megismételheted, hogy kordában tartsd az erőszakos telepeket.  

Ha az egész területet permetezed vasgáliccal, számolnod kell vele, hogy nem csak a kalapos gombákra fogsz hatni, hanem a talaj teljes mikrobiális közösségére is (és nem is fogja másnapra eltüntetni a kalapos gombákat, csak ha számukra ideális körülmények megszűnnek).

 

A kalapos gombák megjelenése jól jelzik, hogy van még teendőd a talajjal. Amíg nem áll helyre a természetes egyensúly, újra és újra megjelennek a gombatelepek is.

Jövőre változtass a gyepápolási rutinon, koncentrálj a talajjavításra. Ebben szívesen segítek akár egy telefonos konzultáció keretében is:

Kérek egy fél órás konzultációt! 

Egészséges talajt és kalapos gombáktól mentes kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony