Blog

Kabócák, a kis bajkeverők a kertben!

MGÉ
MGÉ
2020.08.02 07:10
Kabócák, a kis bajkeverők a kertben!

Én se gondoltam, hogy ettől is lehet sárga foltos a gyep:

Egy új jelenségről szeretnék beszámolni, ami eddig a gyepápolást nem érintette jelentősen vagy nem tudtuk igazán, hogy mi is az.

Késő tavasszal kaptam egy levelet egy kertbaráttól, hogy tele van a fű a kertben valami ugráló „bogarakkal”.

Ahogy járkált benne, úgy röpdösnek fel a lába nyomán. Mit tegyen vele most.

Bevallom nem tudtam ezzel az információval mit kezdeni akkor és pár nap múlva érdeklődésemre azt a választ kaptam, hogy a fűnyírással ez probléma megoldódott.

Dobai Tibor növényvédelmi szakmérnökkel beszélgetve most arra jutottam, hogy írok erről a „bogár” témáról, mert ő azt valószínűsítette, hogy kabóca okozhatta ezt a riadalmat.

A kabócák már elég nagy ismertséget vívtak ki hatalmas kártételükkel a mezőgazdaságban, szőlészetben és a dísznövény kertészetekben, de úgy tűnik, újabb babérokra törnek a gyep esetében. A „bűnük” a gyepállományok sárga törpülésének előidézése.

 

Pázsitunk sárga törpülésének kialakulásában tehát egy rovar asszisztál!!!

kabócák (és persze a levéltetvek is, bár ők a gyepekben csak elvétve jelennek meg) vírusterjesztő kártevők, és nem csak a gabonában vannak jelen, hanem már a díszkertekbe is eljutottak. Apró, 8-12 milliméteres, kékes-zöldes, közelről megnézve sátortető-szerűen álló szárnyú rovarokról van szó, amelyek most már a gyepekben is fölszaporodnak nyár elejére.

A fűszálak nedvét szívogatva, és a lábunk alól elugrálva töltik napjaikat, és közben a fűszálakba oltják fertőzött nyálukkal a pázsitfű-félék sárga törpülés vírusát is.

kabócák tehát ezzel a „vírushordozással”képesek levélsárgulással járó tüneteket produkálni.

A gyep elsősorban a szegélyekről indulva, folt-szerűen sárgul, esetleg sárga csíkokat figyelhetsz meg, majd idővel barna levélfoltokat látsz. Egyes fertőzések esetében a levélvégek lángvörössé válhatnak.

A kabócák aktívan terjedő rovarok, ugyanis nemcsak ugrálnak, hanem kiválóan repülnek is. Kisebb távolságokat saját erőből, nagyobb utakat pedig a szél segítségével tesznek meg. Ebből következik, hogy előbb-utóbb a legzártabb kertekben is megjelennek. Melegkedvelő állatok lévén az utóbbi évek klímája kifejezetten kedvez elterjedésüknek. Ebben is, és szívogató életmódjukban is hasonlítanak a poloskákra.

 

Én még eddig soha nem találkoztam ezzel a jelenséggel itt a délvidéki a gyepekben, vagy nem ismertem fel, mert számtalan oka van egy sárga folt kialakulásának:

- öntözés, talajprobléma, hozatott földben talajélet hiány, tápanyag, gyökérhiány, talajtömörödöttség, pajor, lótücsök, gombabetegség (téli –nyári).

Őszintén bevallom, a levélkártételt okozó rovarok nem szerepeltek eddig a listámon a gyepet illetően.

vírusos törpülés tünetei, amelyek tipikusan sárga foltokként jelennek meg, rendkívül változatos formát ölthetnek és könnyen összetéveszthetők a tápanyaghiány és a kedvezőtlen természeti feltételek okozta károsodással.

Valami nagyon megváltozott körülöttünk és ez pedig az éghajlat, vele együtt az egyensúly is, a rovarok ellenségeinek száma, vagyis a tápláléklánc kényes láncszemeinek összekapcsolódása, esetenként a megszakadása.

 

A mezőgazdasági területekről érkező fertőzések közül eddig inkább csak a rozsdagomba volt ismert, de kabócák megjelenése és károkozása a gyepállományokban már szinte hajmeresztő és rémisztő.

Ha nem ugrál a kabóca a fűben és azt szemmel nem látjuk, én biztos vagyok benne, hogy a sárga törpülést szinte senki nem ismeri fel.

 

De mit tegyünk, hogy a sárgulás esélye minél kisebb legyen?

Nem fogom javasolni, hogy rovarölővel kezeld a gyepet a díszkertben (keresni fogok bio megoldást erre), akkor sem, ha ott hemzsegnek a kabócák (kivéve, ha mégis te ezt szeretnéd most az egyszer).

A gyakori fűnyírás természetesen gyéríti őket, és a probléma ezzel mérsékelhető, de amennyiben a sárgulás már kialakult, az megmarad - ha csak nem kezdesz kiadós tápanyag-visszapótlásba.

Tehát a letörpülésből és a sárgaságból a gyepet leginkább „hajtatással” lehet kimozdítani.

Használj levéltrágya koktélt hetente, amíg az állapot nem javul meg, permetezésre és beöntözésre is ajánlom:

10 liter vízbe keverj (200m2-re elegendő)

  • Smaragd Turbó Ca  1,5 dl
  • Trainer   1 dl
  • Humin Garden Plus-Sol  2,5 dl
  • Amalgerol 2-3 dl

Tapasztalataim szerint a prevenció jó befektetéslegyen szó az élet bármely területéről, és ez a gyep estében is nagyon igaz.

Bármilyen fertőzés estében, az ellenálló képesség kialakításával a kórokozót könnyedén távol tudja tartani saját magától minden növény, még a fű is.  Mert az egészséges növény levele vastag kutikulával rendelkezik (külső réteg) és ez meggátolhatja a cikkben szereplő kabócát is, hogy vírus hordozóként tevékenykedjen a kertedben. Sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy meg tud fertőzni olyan területet ahol egészségtől, jó kondíciótól kicsattanóak a növények.

Ezért tápanyagozz rendszeresen, kiadós mennyiséggel. Már-már hajlok arra a javaslatra, hogy szórj téli felkészítő tápanyagot is a gyepre minden esetben, hogy ne legyenek hullámzó visszaesések a gyep ellenálló képességében.

 

Kabócamentes, szép zöld gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony