Dísznövények

DÍSZFÁK GONDOZÁSA

MGÉ
MGÉ
2015.11.20 12:46
DÍSZFÁK GONDOZÁSA

A díszfák elhagyhatatlan szereplői a kertnek. Egész évben üde színfoltot képeznekárnyékot biztosítanak, illetve védik egyes növényeinket a túlzott napsütéstől. A díszfák gondozása során kiemelt figyelmet kell fordítanunk a lombhullató fajták öntözésére, rendszeres tápanyag-utánpótlására és a megjelenő betegségek elleni védekezésre

A díszfák legtöbbje szerencsére nem érzékeny a talajtípusra, általában a tápanyagmennyiség határozza meg a fejlődésük ütemét. Ez a folyamat már az ültetéssel kezdődik, amikor szerves trágyázunk - tápanyagozunk vagy / és talajt javítunk az ültető gödörben. A kertfenntartás során ősszel vagy tavasszal tápanyagot/műtrágyát szórunk a fa tányérjába, év közben pedig megfelelő lombtrágyával tápláljuk.

A szükséges tápanyagmennyiség biztosítása mellett a vízpótlásnak van nagyon fontos szerepe. Minden fa vízigénye más, így érdemes tájékozódni a fajtáról, illetve megállapítani, hogy adott életkorban mennyi vízre lehet szüksége, esetleg tűri-e az időszakos magas talajvizet.

Egyes fafajták a megfelelő korona kialakítása érdekében metszést igényelnek. A fa fiatal korában törzstisztításra és sarjeltávolításra van szükség. Ennek a munkának köszönhetően a megfelelő állásúra alakíthatjuk a fáinkat. A metszést érdemes a tél végén elvégezni, amikor már szemmel láthatók az esetleges fagykárok.

Ne feledkezzünk meg a betegségek megelőzéséről, illetve a permetezésről sem! Ezek a fák nem igényelnek rendszeres permetezést, de egy-egy betegség vagy élősködő megjelenése esetén meg kell óvnunk a növényeinket. A lemosó permetezés hasznosnak bizonyulhat, de nincs szükség egyéb állandó permetezésre. A betegségeket nagyrészt megelőzhetjük azáltal is, hogy a növényeinket megbízható forrásból szerezzük be.

MolnárGábor Éva, a füvesasszony