Blog

Így járj a vakond előtt egy lépéssel

MGÉ
MGÉ
2023.10.19 06:13
Így járj a vakond előtt egy lépéssel

Ahhoz, hogy békében élhess ezzel a kis földtúróval, nem árt, ha megismered és megérted hogyan él.

A vakond sok kertben állandóan visszatérő problémát jelent. Pedig, ha jobban belegondolsz, bóknak is vehetnéd a megjelenését, hiszen azt jelzi, hogy van élet a talajban. Persze ettől függetlenül bosszantó és csúnya látvány a gomba módra szaporodó vakondtúrás az ápolt gyepben.

De honnan kerül a kertbe egyáltalán?

Vakond a kertben: hogyan éli mindennapjait ez a kis földtúró?

  • magányos állat, átlagosan 3 évig él
  • utódokat évente egyszer, április végén, május elején hoz világra
  • ezek az apróságok még csupaszok és vakok, nagyjából 3-4 hét alatt érik el a felnőtt méretüket
  • gyorsan felmondják a mamahotelt, általában 5-6 hetes korukban a metró helyett a talajfelszín felett elhagyják anyjuk területét (ilyenkor sokuk lesz ragadozók prédája)
  • ezt követően vagy épít magának, vagy elfoglal egy kiásott „vakondvárost”. (Mivel sokkal könnyebb egy meglévőt elfoglalni, és bővíteni, mint nulláról kezdeni. Veszélyben vannak azok a kertek, ahol korábban volt vakond tevékenység, és elhagyott járatok vannak.)

Ha megjelenik a nálad, reagálnod kell rá, mert gyorsan aknamezővé varázsolja a kertet.

Amikor valaki a vakond miatt hív, az első kérdésem, hogy mióta áll fenn ez az állapot? Legtöbbször az derül ki, hogy évek óta, de kisebb nagyobb sikerrel távol tudta tartani ultrahangos készülékkel, vagy a járatokba helyezett karbamiddal. Ezek azonban csak tüneti kezelések.

Amikor pedig már egy háborús övezetre hajaz a kert a sok túrástól, elég nehéz hathatós, azonnali eredményt produkálni humánus módszerekkel. Ezért kell folyamatosan foglalkozni a vakond kérdéssel.

Ezeken a beszélgetéseken sokszor derül ki, hogy vakondhálós kertekről van szó. Ez ám a hab a tortán!Az ultrahangos védekezés és a vakondháló: valódi megoldás vagy illúzió?

Szerintem a vakondháló kiváló eszköz egészen addig, amíg nincs vakond a területen. Viszont, ha megjelenik a kis ásógép, akkor közbe kell lépni, mert az egész kertet tönkre tudja tenni, miközben a háló hamis illúziót táplál a védelemről.  Ugyanis a vakond, noha nem tud feltúrni, attól még szép módszeresen alá tudja ásni a kertet.

Ahogy keresi az élelmet, a gyep alól szépen kihordja a talajt. Az esőzések pedig szép lassan beomlasztják ezeket a járatokat, amitől a kemény munkával, drága pénzen megépített kert helyén egy bokatördelő, süppedő domborzat alakul ki.

Sokszor az is csoda, hogy a gyökérzónából kihordott föld nélkül a járatokba belógó gyökerekkel a gyep életben marad. Persze nyáron ezeket a problémákat sárga foltok jelzik többnyire... de idő kell mire ráeszmél a kerttulajdonos, hogy mi az igazi baj.

   

Hatékony vakondriasztás: a természetes módszerek ereje

A vakond a szippantátos stratégia segítségével a forrásig tudja követni kifinomult szaglása révén a különböző szagnyomokat. Elvégre sok energiát pazarol el, ha feleslegesen ás.

Ezért hatékony módszer, ha a szaglásán keresztül vezeted meg a kis földtúrót. A ricinus hatóanyagú Defenders (új nevén Big Cheese) öntözés hatására beolvad a talajba és rossz ízűvé teszi a vakond táplálékát. Így motiválva a hívatlan vendéget, hogy távozzon anélkül, hogy bántanánk.

A másik barátságos megoldás, hogy befogod és elköltözteted, de az nem annyira egyszerű, mert leginkább a hajnali és a reggeli órákban aktív, amikor az öntözött kertekben a giliszták is „ficánkolni” kezdenek a víz hatására. (Többek között a rigók is ezért kapirgálnak ilyenkor a mulcsban, vagy a gyepen.)

Egy szó, mint száz, sokkal kényelmesebb a vakondűző granulátum használata, ami egy növényi kivonatokat tartalmazó, biológiailag lebomló készítmény. Nincs káros hatása sem a fűre, sem a talajra, sem pedig más növényekre vagy háziállatokra. Az apró szemcsék azonnal lejutnak a talajszintre és víz hatására gyorsan feloldódnak.

Bátran bevetheted a veteményesben és a díszkertben is.

Vakondhálós kertek: az igazság a védelmi módszerekről

Visszatérve a vakondhálós kerthez: bizony azt is védeni kell a vakondtól. Ott a várárok módszert ajánlom, amikor egy 2-3 m-es szélességű sávval körülöleled a kertet (célszerű a kerítés mentén), hogy ne legyen kedve bemerészkedni. Költséghatékonyabb így védeni, mint az egész területről kiparancsolni a vakondot.

A granulátum hatása nagyjából 3 hónapig tart, ezért rendszeres szórással tudod fenntartani a láthatatlan várárkot.

Mivel lassan ideje téliesíteni az öntözőrendszereket, még most szórd el a granulátumot, ha látsz a környéken túrásokat, hogy beolvadjon a talajba.
A következő szórás télvíz idejére fog esni, ezért majd egy csapadékosabb időszak előtt használd a granulátumot és az égiek teszik a dolgukat.  Annál csak hatékonyabb lehet, mintha a flakonban maradna.

A vakondveszély: megelőzés és gyors cselekvés a kulcs 

A legrosszabb amit tehetsz, hogy nem teszel semmit.

Könnyebb megelőzni a bajt, mint helyrehozni. Mindig fáj a szívem, amikor a legszebb, leggondozottabb kertek esnek áldozatul sokszor a vakondháló ellenére is.

Ha van alagútrendszer a kerted alatt, bármikor jöhet egy újabb példány, aki szerencsét akar próbálni, és megspórolná egy teljesen új alagútrendszer kiásását.

Mindig járj a vakond előtt egy lépéssel!
Vakondmentes kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony