Blog

Így gondozd a gyepet kánikula idején

MGÉ
MGÉ
2023.07.16 21:25
Így gondozd a gyepet kánikula idején

A hőmérő higanyszála igencsak 30 fok fölé kúszott mostanában, és jó néhányszor előfog fordulni még a nyáron. Itt az igazi strandidő.

Ilyenkor nem csak te, hanem a növényeid is bekapcsolják a saját klímaberendezésüket, hogy képesek legyenek elviselni a rekkenő hőmérsékleteket.

Az első védelmi mechanizmusuk, hogy fokozzák a párologtatást, így hűtve magukat. Ezért folyamatosan pótolni kell a nedvességet a talajból legyen az a kerti föld, vagy egy beültetett kaspó, balkonláda.

De a vízpótlás nem minden. Kell még hozzá más is, hogy a növények hatékonyan tudjanak a hőség ellen védekezni.

Szükségük van még:

  1. Káliumra (K)- ami közvetlenül befolyásolja a párolgási veszteséget a sztomák, azaz a légzőnyílások nyitásának és záródásának szabályozásával és
  2. Kálciumra (Ca)- ami közvetett hatással van a vízforgalomra nyáron. A kálcium a sejtmembránok stabil működéséért felelős jelzőmolekula, ami a hőstressz során aktivizálódik, és szabályozza a fehérjék működését a növényi szövetekben.

Hogyan juttasd hozzá a gyepet, a dísz- és konyhakerti növényeid ehhez a két létfontosságú nyomelemhez a kánikula idején? 

A legegyszerűbb egy koktél kipermetezésével. Ennek alapja egyrészt a Humin Garden Sol huminsav készítmény, ami káliumban rendkívül gazdag, másrészt pedig a Smaragd Turbó Kálcium növénykondicionáló. Ez a mikroelemekben gazdag permetkeverék egy könnyen felszívódó stresszkezelő koktél, ami nem csak az UV elleni védelmet szolgálja, hanem a párolgási veszteség mérséklését, sőt a növények kondíciójának megőrzését is.

Az alábbi keveréket juttasd ki naplementekor, UV mentes időszakban a gyepre.

10 liter vízhez önts

  • 2,5 dl Humin Garden Sol oldatot és
  • 1 dl Smaragd Turbó Kálciumot.

Majd reggel az öntözéssel mosd le a fel nem szívódott permetet a talajra, hogy hasznosulhasson.

A balkonládás, kaspós virágzó és más növényeket permetezés helyett beöntözéssel kezeld.
Ebben az esetben a 10 liter vízhez 20 ml huminsavat és 10 ml kalciumot tegyél, és minden héten locsold meg a keverékkel a növényeid. Azért, hogy egész szezonban egészségesen fejlődjenek a cserepes növényeid, havonta egyszer adj nekik DCM növénytápot. Szórd a mikrogranulátumot a növény tövéhez, majd bő vízzel mosd be a gyökérhez, így a tápanyagraktárak is jól fel lesznek töltve. 

Az UV sugárzás roncsoló hatásának kivédése:

A rendkívül magas és hosszan tartó UV sugárzás roncsolja az élő szöveteket.

Nem véletlenül látod, hogy a nyár megérkezése előtt a fóliák és az üvegházak teteje és oldala le van festve fehér színnel. Nem csak a meleg ellen, hanem az UV-B sugárzás (280-315 nm-es hullámhossz) ellen is védik így a növényeket.

Biztosan azt is észrevetted már, ha a kertedben van árnyékot adó fa, hogy körülötte egész nyáron sokkal szebb a fű. Ez nem csak kisebb a párolgási veszteség miatt van, hanem a jóval alacsonyabb UV sugárzás kitettség miatt is.

Mit csinálj, hogy ne szenvedjenek a növényeid?

Az erős klorofilbontó UV sugárzást meg tudod akadályozni, ha a növény bőrszövetében, a hámsejtekben serkented a klorofilképzést (ez adja a zöld színt a növénynek). Azaz a növényi pigmentek termelődését (mint a flavonoidok, karotonoidok, fenolok) kell támogatnod.

Ezt egy lépésben megteheted a Humin Garden használatával, mert a huminsav mintegy +10%-os klorofilképződést tud produkálni. Vagyis a permetezés azonnal hatni fog a kismolekulájú fulvósav erejével.

A konyhakertben ajánlott 7-10 naponta kezelni a kultúrnövényeket a hősokk ellen huminsav és Amalgerol keverékével. Ilyenkor egy rendkívül híg keveréket használunk, ami a levélen marad, így a puha levelű növényeket (pl. paradicsom vagy uborka) stresszvédő vegyületek termelésére sarkalljuk, hogy képesek legyenek napszúrás és roncsolódás nélkül túlélni a nyarat. Ráadásul ezt a fajta gondoskodást bőséges és ízletes terméssel hálálják meg a konyhakerti növények és még gombabetegség elleni természetes védelemben is részesülnek.

A permethez: 10 liter vízbe önts 10-20 ml (mili) huminsavat és 10-20 ml Amalgerolt.  

 

+1 tipp: ha szeretnéd a gyepet egy kis extra energiával feltölteni, a DCM Sport Mix kiváló tápanyagpótlás. Bátran adj a fűnek egy kis extra törődést, hogy szilajul helyt tudjon állni az előttünk álló kánikulai hetekben.

Ha a fenti módszereket beveted, a kerted a legnagyobb hőségben is garantáltan jó formában lesz! A növényeid pedig egész nyáron ékesítik az otthonod!

 

Sikeres kánikulai védekezést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony