Blog

Idegen fűcsomók a gyepben?

MGÉ
MGÉ
2023.04.24 12:19
Idegen fűcsomók a gyepben?

???? Ismerd meg az egyszikű gyomokat a gyepben és szabadulj meg tőlük!

Meglévő gyep foltozására készülsz vagy felülvetésre, akkor azt gyepszellőztetés idejére időzítsd.


De előtte lehet, hogy dolgod lesz az idegen fűcsomókkal.

Tápanyagozás előtt találkozhatsz erőteljesen világos színű fűcsomókkal, azokat alaposan szemrevételezd, mert lehet, hogy nem a rendes fűállományhoz tartoznak. Ezeket a hozzám fordulók rendre taracknak vagy muharnak hívják, de közel sem biztos, hogy ezekkel a gyomokkal állsz szemben.

Ezért most hoztam egy rövid áttekintőt arról, hogy milyen egyszíkű „gazok” rendetlenkedhetnek a kertedben:

  • az egyik legjellemzőbb az egynyári perje. Fű kinézetű, zöldes-sárga színvilágú növény, ezért könnyen összetéveszthető a zsenge fűvel. Majdnem egész évben virágzik, és hihetetlenül sok magot termel (egy-egy példány akár 4-500 db-ot is), amelyek egy rövid 6-12 hetes nyugalmi állapot után ki is csíráznak. Nem könnyű megszabadulni tőle, mert az őszi kelés képes áttelelni. Szerencsére, mivel rendkívül sekély gyökérzetet nevel, vízmegvonással egészen jól ki lehet takarítani az állományból.
  • soványperje (indás évelő) sárgászöld levelével, puha, párnás, absztrakt foltként terjed a gyepben. Az állandó fűnyírások miatt soha nincs magszára. A száraz teleket nem viseli jól és sárga foltokat produkál a zöld gyepállományban (áttelelő gyomfű).
  • a csillagpázsit és a tarack hasonló kinézetű gyomok a vágott gyepben. Mindkettő tavasszal ébred fel, késő ősztől április elejéig sárga, elszáradt fűfélének tűnik az állományban kora tavasszal.Kékeszöld színű amikor feléled.
  • a muhar és a kakaslábfű egynyári gyom. A kelése csak meleg időben tud megvalósulni, ezért kora tavasszal még nem kell rá számítani (nem is telel át), de nyári periódusban annál nagyobb galibát okoz elterjedésével.

Azaz, ha most TAVASSZAL más színű, sárgás gyepcsomót találsz a zöldülő  állományban, akkor egyszikű gyomod van (nem muhar), vagy elvadult fű. Utóbbira kifejezetten hajlamosak a helytelen fűmag választás miatt vagy szélfútta magok miatt megerősödő angolperjék, nádképű csenkeszek.

Mit tehetsz ebben a helyzetben?

  • gyomlálhatsz kézzel,
  • foltokban bevetheted a totálgyomirtót,
  • vagy elfogadod a helyzetet.

Ha a gyomirtás mellett döntesz:

Nagyjából 10 napra van szükség, hogy a gyomirtót felszívja és „széthordja” az egész növényben a zöld levélzet. Gyomirtás előtt és az azt követő 7 napban ne nyírd a füvet, mert nem lesz elég felület, ami fel tudja szívni a gyomirtószert.

Ezt követően már nyírhatod a gyepet. Kb. a 10-14. napnál már belekezdhetsz az elhalt gyomok kiszedésébe, és készíthetsz magágyat a folt helyén. 

Ha eddig még nem szellőztetted ki a gyepet, itt az ideje! Utána sokkal könnyebben kel majd a mag.

A vetés ideális időpontja május 10 -ig van általában, az időjárás függvényében.

A tavaszi regenerálás fontos támogatója az Esstence Origo Sprint gilisztahumusz alapú növénykondicionáló.  Ha gyomirtózól akár szelektív, akár totál szerrel, akkor pedig vedd kötelezőnek a használatát, hogy vissza tudd oltani a hasznos talajéletet a kertedbe.

Beszerzem az Esstence Origo Sprintet! 

Az idegen „fűcsomók” felismerése és kora tavaszi eltávolítása fontos feladat a gyep összefüggő, esztétikus megjelenéséhez. Az időben elvégzett szezonindító munkálatokkal biztosíthatod, hogy a kerted egész évben szép és egészséges legyen. Ne hagyd a körmödre égni a feladatot, mert mindjárt itt van grillparti időszaka.

 

Gyommentes, egészséges gyepállományt kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

 

A kép forrása: HOME&GARDEN