Blog

Humin Garden Plus kísérlet

MGÉ
MGÉ
2022.06.19 16:51
Humin Garden Plus kísérlet

András gyepes sikertörténete - Tied lesz a következő?

Talán hallottál róla, hogy tavaly késő ősszel meghirdettem egy Humin Garden Plus kísérletet. Ígértem, hogy az eredményekről is beszámolok majd.

Sajnos a kísérlet nem lett sikeres.

Dacára annak, hogy minden résztvevő lelkiismeretesen küldte a képeket és tapasztalataikat egész télen.

Mi volt a probléma? Az, hogy nem volt kegyes az időjárás hozzánk: a téli csapadék elkerült bennünket, sőt még kora tavasszal sem volt eső. Így a kísérletnek nem lett mérhető szignifikáns eredménye.

A teszttel arra lettem volna kíváncsi, hogy a granulátum szórása mennyire befolyásolja a téli betegségek megjelenését. Illetve, hogy kora tavasszal a saját erőből történő megújulás milyen mértékű. Az égi áldás nélkül viszont ezt nem tudtuk hitelesen vizsgálni.

Ettől a méréstől függetlenül azért egy igazi sikertörténettel mégis tudok szolgálni a Humin Garden használatáról.

„Egy év alatt 10 cm mélyre ható talajjavulás – Lehetetlen? András kertje másképp mondja”

Nemrég Turnáczki András a DCM gyeptrágya adagolásával kapcsolatban kért tőlem egy kis segítséget. A pár perces beszélgetésben az eredeti témán túl egy rendkívüli érdekes kérdést is feltett nekem. Így hangzott:

„A DCM gyeptrágya tud olyan hatással lenni a kert talajára rövid időn belül, hogy az mintegy 10 cm mélységben színében is megváltozzon? Ilyen gyorsan javítja a talaj minőséget?”

Nemrég egy kis medence kiásásába vágott bele a füves területen, és álmélkodva hívta a feleségét is, mert nem akart hinni a szemének.

Mondtam neki, hogy nem tudom ezt igazolni, mármint a 10 cm-nyi vastagságú talajváltozást alig egy év alatt, de ha ő mondja, akkor biztos úgy van. Nem én ástam a kertjében...

Rá is kérdeztem, hogy tudja-e milyen talaj lett betöltve a kertbe füvesítés előtt, biztosan látta (kerestem a kapaszkodót), nehogy valami tévedésbe essünk.  

Azt felelte, hogy 130 m3 darált földet hozatott, de nem volt sok bizodalma a talaj minőségében, ezért talajjavítót is vásárolt hozzá rögtön. Kicsit hitetlenkedve hallgattam a beszámolót, nehezen tudtam elhinni, hogy 1 őszi és tavaszi szezon alatt egy ilyen talajból ki lehet hozni ekkora változást.

András pedig erősködött, hogy ő bizony 10 cm szép zsíros, igazi talaj kinézetű földet ásott ki, amit rögtön el is vitték a konyhakerti részre, a többi pedig ment kifelé.

Ahogy beszélgettünk tovább, egyszer csak kijött a szög a zsákból: tavaly ő is kipróbálta a Humin Garden Plust. 

Na akkor már el is mosolyogtam magam és egy picit kuncogtam is.

Ja kérem!

A huminsav és a szerves talajjavító együtt csodaszámba menő talajt tud teremteni!

A kérdést megfejtve zártuk is az esti beszélgetést.

Viszont nem hagyott nyugodni a dolog, és másnap kikerestem a telefonálót a hívási listából és visszahívtam. Megkértem, hogy a történetét fejtse egy kicsit jobban ki és a nevét is megkeresném a vásárlók között, hogy lássam biztos, ami biztos alapon a dolgokat. A vásárlása igazolta, hogy tavaly ősszel 5 liter Humin Garden Plus-Solt küldtünk neki a DCM talajjavítóval együtt. Elmondása szerint, el is permetezgette ezt a mennyiséget mostanáig.

Persze én rögtön fotót követeltem tőle bizonyítékképp, de sajnos a munkálatok során nem készült kép, most pedig már nem tud csinálni, mert kész a medence.

Mi az eset tanulsága? 

Nincs más hátra, mint várni. Várni arra, hogy az idő igazolja a jó kertész munkáját.
Mert amit a talajba beleraksz, az nem vész el.
Sem a rossz, sem a jó nem vész el.

A mondás itt is igaz lesz: ki mint vet, úgy arat. Jó lenne hinni a mesékben, hogy boldogan éltek, míg… de rémisztően közeleg a változás, amiről egyre többen sutyorogják, hogy bizony nem fogjuk szeretni. Csak nem tudjuk mikor lép be az ajtón.

Aki ismeri a „vihar erejét”, az készül. Aki pedig még fiatal és nem látott nagy vihart, az higgyen az öregeknek.Én is arra biztatlak, hogy készülj. Mert kell a kertedben az a jó föld!... Óriási szükséged lehet még rá!

 

Huminsavakban, szervestápanyagokban, és minőségi talajban gazdag kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony