Blog

Humin Garden Plus a kiskertekben és a nagyokban is egyaránt

MGÉ
MGÉ
2021.03.02 07:13
Humin Garden Plus a kiskertekben és a nagyokban is egyaránt

Talajjavítás, talajuntság kezelése, növényvédelem bármilyen növénykultúrában
Humin Garden Plus a kiskertekben

Az elmúlt évtizedek szakszerűtlen műtrágyázási- és növényvédelmi gyakorlata a magánkertekben is számos talajproblémát idézett elő.

A talajok humuszban (a talaj termőképességének elsődleges forrása) elszegényedtek, a különböző toxinok, és nyomelemek koncentrációja megnövekedett. Ennek következtében a kerttulajdonosok dísz- és konyhakertjeik tekintetében is egyre intenzívebb műtrágyázással próbálták meg fenntartani a növényeket.

A műtrágyázás és a vegyszeres növényvédelem megbolygatja a természetes humuszképződést, és átalakítja a talajszerkezetet. Ideális esetben a talaj morzsás szerkezetű, amit a kolloidális méretű, vízburokkal körülvett agyagásványok és humuszanyagok kalciumban gazdag környezetben tudnak kialakítani.

A humusz lassú bomlása lehetővé teszi, hogy hosszú időn át táplálja főleg nitrogénnel a növényeket.

Az egészséges,érett erdőtalaj 4 szintből áll:

0 szint, a holt szerves anyagokat tartalmazó felső réteg (2-5cm)

 • A, a kilúgozási szint, az eső által átmosott réteg, ahonnan a B rétegbe jutnak a tápanyagok
 • B, a felhalmozódási szint, ahol a lebomlott szerves anyagokból képződő tápanyagok összegyűlnek
 • C, az alapkőzet szintje

A hajtatott gyepek, dísz- és kultúrnövények kondíciója rendkívül hullámzó, a különböző stresszfaktorokra: mint a hőmérsékletingadozás, az extrém hideg, vagy meleg, az aszály vagy épp a túl sok csapadék rosszul reagálnak, könnyen lebetegszenek. A kártevők ellen nem tudnak védekezni. Köszönhetően annak, hogy a talajszerkezet nem a fenti szintekből áll, nincs bennük jelentős humusztartalom a természetes tápanyag körforgás megváltozása miatt.

Az ilyen elhasználódó talajokon egyre nehezebb fenntartani a növényzetet.

A Humin Garden Plus fulvo- és huminsav tartalma azonnali energiaforrásként szolgál a növényzet számára. Aktív szént juttat a talajba, ami az egyik legfontosabb tápanyagforrás.  Elősegíti a humuszképződést, táplálja a talajban élő mikroorganizmusokat.

Szerves trágyázással és műtrágyázással kombináltan is hatékony megoldás, javítja a talajélet minőségét, a talaj mikrobiomjának általános kondícióját növeli. Ezzel pedig a növényzet számára is magasabb fokú immunitást biztosít. 

Kiskerti alkalmazása:

 1. Talajjavításra füvesítés előtt (a földbe belemunkálva). Feltölti humusztartalommal a talajt, segít a hozatott és régi földrétegeknek összekeveredni, tápanyagban dús életteret teremt a csírázó fűmagoknak, vagy a gyökeresedő gyepszőnyegnek.
 2. Gyepszőnyeg telepítéskor, más biostimulátorokkal együtt stresszkezelésre, a gyepszőnyegre permetezve vagy locsolva.
 3. Tápanyaghiányos területek kezelésére: ahol lemarad a fű a növekedésben, vagy sárga foltok jelennek meg a gyepen.
 4. Talajuntság kezelésére. A növényvédelmi kezelések során nagy mennyiségű toxin és bomlástermék halmozódhat fel a talajban. Ezek gyökérméregként hatnak, semlegesítésük kulcsfontosságú lépés a kertfenntartás során.
 5. Levéltrágyaként a gombás fertőzések elleni védekezések során. Fulvosav tartalma miatt a növények természetes védekezőképességét erősíti, segít a gombás fertőzések visszaszorításában.
 6. Dísznövények ültetésénél: könnyen hasznosítható humusztartalma segít a növény számára az átültetéssel járó stresszt kezelni.
 7. Fásításnál: szintén a stresszkezelésben, a gyökeresedés elősegítésében van jelentős szerepe a Huminsavnak.
 8. Örökzöldek ápolására, tápanyag utánpótlására. Téves beidegződés, hogy az örökzöldeknek nincs szüksége tápanyagokra. A kimerült tartalékok feltöltésére kiválóan alkalmas a Humin Garden Plus, rövid idő alatt látványos fejlődés, vagy állapotjavulás érhető el a kúraszerű alkalmazásával a tuja- és fenyőfélék esetén is.
 9. Konyhakerti talajjavításra. A palánták rendszeres beöntözésével a Prohuminnak köszönhetően zamatosabb, szebb termés érhető el.
 10. Gyümölcsfák kezelésére: a huminavnak köszönhetően a fák gyökerei képesek megkötni és felvehető formában (kelatizálva) tartani a különböző tápanyagokat, nyomelemeket (pl. a P, Mg, Cu, Zn, S). Ebben az esetben is hozzájárul a fa ellenálló képességének növekedéséhez és az ízletesebb, és nagyobb termésátlaghoz.

Alkalmazása:

Sárga foltosodás esetén: 10 liter vízhez 200-400g kell feloldani vízzel elkeverni és alaposan be kell locsolni vele a foltos területet. Szükség esetén ismételhető a kezelés, de feltétlenül utána kell járni a probléma forrásának!

Örökzöldek sárgulása, barnulása esetén: Cserepes növények esetén 10 liter vízhez 1 evőkanálnyit kell adni, majd bőségesen belocsolni a növényeket.

A kertbe ültetetés idején nagyobbacska díszcserjék, fácskák, örökzöldek esetén 10 liter vízhez 2-4 evőkalnányi  Humin Garden Plus keverendő, ezt a mennyiséget 2-3 növényre kell elosztani, alaposan beiszapolva őket.

Az összetömörödött, humuszban szegény talaj javításához: 10 liter vízbe 600 - 800 gram granulátumot kell keverni, majd kipermetezni (500 nm-re elegendő). A talaj állapotától függően 3-5 ismétlés javasolt 1 hetes ciklusokban. Így feltöltjük humuszalkotókkal (huminsav, fulvósav) a talajt és segítjük a mikrobiális aktivitást.

A Humin Garden Plus könnyen hasznosuló tápanyagai kiskerti méretben is bizonyítottan hatékonyak. Könnyen kezelhető: gyepre permetezve és beöntözéssel egyaránt kijuttatható a kerti növényekre. Vagy csak egyszerűen kiszórva a kert talajára, akár bedolgozva vagy az öntözés által beleoldva a talajba már gyors és azonnal felvehető természetes tápanyagforráshoz juttajuk növényeinket és a mikroorganizmusokat is.

Egész évben alkalmazható az előkészítési, és kertfenntartási munkálatok során.

Eészsséges talajt kívánok minden kertben és a növényeidnek
Molnár Gábor Éva kertészmérnök