Blog

Hol kell keresni a probléma okát a kertben?

MGÉ
MGÉ
2023.07.04 06:11
Hol kell keresni a probléma okát a kertben?

Ha neked is van egy évek óta bosszantó, visszatérő problémád a kertben és sehogyan nem jössz rá a kiváltó okra?

Egyáltalán nem biztos, hogy a te készülékedben van a hiba.Hajaj, hányszor fordult elő már velem is!

Gyere velem és megmutatom, hogyan kell az igazi okot megkeresni:

Pénteken néztem a rendeléseket a webáruházban és az egyiken megakadt a szemem. Scudo és GardenMix volt együtt a rendelésben.A GardenMix új termék, még idő kell mire teljesen összeáll a kép arról a visszajelzéseitek alapján, hogy egy hobbikertész hogyan boldogul vele.

Mind a két készítmény réz hatóanyagú, ezért fogtam a telefont és felhívtam a vásárlót, hogy tájékoztassam erről, és a lelkére kössem: nehogy együtt használja őket.

Majd a beszélgetés szép lassan egy izgalmas oknyomozásba fordult át. Nem tagadom, hogy imádom a munkám, nagyon szeretek problémák mélyére nézni.

A téma a babérmeggyei évek óta tartó sárgulása volt.

Szépen végig mentünk a legtriviálisabb okoktól a mélyebb eshetőségekig, míg csak kibukott hogy hol van a kutya elásva…

Az alábbiak szerint haladtunk:

  1. Az első lépés, hogy a talajt kell táplálni – ez legtöbbször elhozza a változást – örökzöld csomagok összeállítása szinte mindig segíteni szokott. De most ez nem segített.
  2. lépés: a szerves anyag kiszórása, ami megindít egy talajváltozást – ez is a feladat is kipipálva – nagy mennyiségű szerves anyag került beásásra a növények köré, de mégsem hozta el az eredményt
  3. lehetséges ok: elmaradt a talaj előkészítése ültetés előtt, amit sajnos utólag már nem lehet pótolni (nagy ültetőgödör kialakítás, talajjavítás fizikailag) - talajlazításnak óriási jelentősége van, de ez csak utólag derül ki, amikor szemmel láthatóan nem működik valami... Az említett babérmeggy ültetése után két évig zavartalanul, normális színvilágúan fejlődött, vagyis minden optimális volt számára akkor.

De akkor mi történt a továbbiakban vele?

Tamás azt mondja, hogy ha minden két hétben permetezi Scudóval, akkor valamelyest elfogható
 (bár nem zöld) színvilága van a sárga levélzetű sövénynek. Mint prevenciós permetezés maga a tökéletes ápolás, de több szezonon át, egész évben permetezni inkább büntetésnek érzem ezt. Viszont, ha az aminósavas réz készítmény ilyen színjavítást képes végezni a levélen, akkor itt valamilyen mikroelem hiányról van a háttérben. Ilyen esetben a GardenMix mikroelemes lombtrágya (a réz és a kén gombaellenes hatásával) komplex megoldást nyújt.

 

Viszont fontos tisztázni, hogy a lombtrágya csak kiegészítő kezelés. Azzal még nincs meg a kiváltó ok, hogy ezt megállapítottuk.
Azt kell megvizsgálni, hogy miért nem szívta fel a talajból a növény a korábban kijutatott Örökzöld Rutint, és miért nem hatott rá a másik évben beásott szerves tárgya sem?

 Itt vált a beszélgetés egészen izgalmassá, hiszen sokféle variációról szót   ejtettünk, míg egyszer csak elhangzott egy mondat: ha nagyobb csapadék   mennyiség hullik a kertre, akkor szinte azonnal elkezdenek sárgulni a  levelek.

Megvan az ok!

Ez az egy mondat mindent, de minden meg tud magyarázni. A többletvíz hatására valami történik. Egyértelmű, hogy LEVEGŐTLEN KÖRÜLMÉNYEK uralkodnak a növény körül a talajban.

 

Talán már Te is jártál úgy, hogy túlöntöztél egy cserepes virágot. Ennek hatására elkezdett sárgulni, majd következő lépésként kirothadt. De történik ez néha fordítva is.

Kaptam tavaly egy 0,5 literes cserepes edényben egy kb. 15 cm-es, kicsi babérmeggyet tavasszal, ami teljesen el volt sárgulva. Az volt a terv, hogy majd ezen végzek kísérletet, de a sok tavaszi teendő miatt a fa alatt maradt egészen nyárig. Aztán egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy saját magától bezöldült anélkül, hogy bármit is csináltam volna vele. Még öntözve sem volt.

A sok víz képes lesárgítani növényt, de a kevés víz is hasonló tüneteket produkál eleinte.

 

Visszatérve Tamás babérmeggyéhez:

Úgy gondolom, hogy a probléma oka a talaj levegőtlenségében keresendő (tömörödött, összeállt, meszes tajban), mivel a kiadós esők és a rendszeres öntözés még jobban sárgítják a babérmeggy sövényt. Minden bizonnyal a gyökérrendszer már fejlődött annyit az ültetés utáni két évben, hogy találkozzon az eredeti, összetömörödött talajjal. Ezért nem volt előtte semmi ráutaló jel, hogy bármi gond van készülőben.

Utólag sokszor nem derül ki, ha nem te ültetted személyesen a növényeket, hanem a kertészcsapat vagy így került hozzád a kert. Akkor nem tudhatod milyen az eredeti talaj.

 

Amit most tudsz tenni:

Előveszed az ütvefúrót és a legvékonyabb, 40 cm hosszú (talán 1,25 cm-es átmérőjű) szárral elkezded a talajt a növény körül telefurkálni lyukakkal. Semmi baja nem lesz a gyökérzetnek, ha pedig néhányat nagyon megsértesz: sebaj, majd nevel helyette másikat.

Így a talaj elkezd LÉLEGEZNI (alul száradni) és a lyukakon lejut a tápanyag a gyökerekhez. Ezért a lyuggatás után mindenképp kapjon tápanyagot a növény. Az így „lazított” talajban beáramlik a levegő és fellélegzik a talaj, és be kell következnie a javulásnak.

Az örökzöld rutin csomagokért kattints ide! 

Persze ezzel még nem dőlhetsz hátra, mert a növény levelét is kell táplálni lombtrágyával. Amíg a klorofil hiány miatt sárga a levél, nem viseli el a nyári UV sugárzást, és leperzselődik.

Ráadásul a gombatámadásnak is sokkal kitettebb a legyengült örökzöld.

Éppen ezért kell GardenMix-xel óvnod, amíg a talaj újra elkezd működni ( kánikulában nem ajánlatos a kipermetezés).

Amikor egy összetett, visszatérő problémával állsz szembe, gondold át a lehetséges okokat, és próbálj mindig túl látni a fán, mert könnyen lehet, hogy az erdőben lesz a megoldás!

 

Egészséges örökzöldeket, és sikeres oknyomozást kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony