Blog

Hogyan lesz szárazságtűrő a gyeped?

MGÉ
MGÉ
2022.07.28 12:42
Hogyan lesz szárazságtűrő a gyeped?

Magyarország majdnem egész területe súlyosan aszályos 2022-ben.

Az emelkedő árakról pedig fogalmunk sincs milyen kihatással lesznek az életünkre és a kertekre. A valóság katasztrofális.

Talán azok, akik még tudnak öntözni, nem érzik igazán a veszélyt. Látni látják, de fel még nem igazán fogják.

A hálózati vízről öntözés egyre drágább lesz, ráadásul a korlátozások mindig a legszükségesebb pillanatokban jönnek. Aki pedig fúrt kútról öntöz, annak a karbantartást, szivattyú cserét, áramot kell pénztárcával bírnia.

Hogyan lehet így fenntartható a kert?

Újratervezésnél, vagy új kert tervezésénél jusson eszedbe, hogy hosszú évekre előre kell gondolkodnod, és stabil alapokat kell leraknod.

Nevelj mindent szárazságtűrésre! Legyen ez a legfontosabb célod.

 

Egy szárazságtűrő fűfajta is tud csodaszép gyepet adni. Ha fontosnak tartod az esztétikumot, akkor válassz nemesített nádképű csenkeszeket tartalmazó fűmagot.

Johnsons szárazságtűrő fűmag

Barenbrug szárazságtűrő fűmag

Ennek a két típusnak a mély gyökérzet nevelési hajlandóság mellett a selymesség is fontos genetikai tulajdonsága, rajtad áll mennyire lesz esztétikus gyep belőlük.

A fűmag kiválasztásánál ne az ár legyen a döntő tényező, hanem az, hogy mit akarsz elérni, mert egy füvesítés nagyon hosszú távra készül.

A piacon sok szárazságtűrő márka kapható. A lényeg nem a nádképű csenkeszen van, hanem azon, hogy MILYEN nádképű csenkesz van benne.  Ugyanis az olcsóbb fűmagokban általában nem vékonyszálú nádképű csenkesz van. De erre ellenpélda a Toscana fűmag, ami nem olcsó, de kimondottan erősen széles szálú gyepet ad a Johnsons fűfajtához viszonyítva.

A nádképű csenkesz mindent kibír:

  • szárazságot,
  • túl sok csapadékot és
  • az erős igénybevételt is (ezért kutyás kertekbe is jószívvel ajánlom a Sport Johnsonst).

Képzeld, még a Ferencváros stadionja is DLF Johnsons speciális fűfajtájával van vetve, és a felülvetéseknél is kitartanak a fajtánál. Állíthatom, hogy világmárka a Johnsons fűfajta család.

Noha a webáruházban csak hobbi kertetekbe való fűfajtát forgalmazunk, ez a két család is sok kérdést vet fel a vásárlókban, amikor választaniuk kell.

 

Anno a Barenbrug fűmagokba szerettem bele (az új fajták mai elvárásokhoz igazodnak), később jött csak be a Johnsons a kínálatba. Aztán én teljes mértékben Johnsons párti lettem. A csapat is többnyire ezt a fajtát veti az új kertekbe, a robotfűnyírós kerteket leszámítva. Az eldurvult füves területekre felülvetésére is sokkal jobban passzol, mint a Barenbrug (vékony szálú).
De a gyepszőnyegek felújítására inkább a Barenbrug Bar Power áll közelebb.

 

De! Most jön a DE...

A nádképű csenkesz a túlélésre van berendezkedve. A Johnsons alapjáraton zöldebb tónusú és ha meg mered vele csinálni, hogy nem adsz neki rendszeresen tápanyagot, egyszerűen olyan széles leveleket növeszt (őseire visszaüt), hogy nem ismersz rá a saját füvedre, amit vetettél.

A Barenbrug gyepet pedig nem fogod biztosan elfelejteni rendszeresen tápanyagozni, mert világosabb zöld a genetikája és amikor éhes, olyan szépen sárgul, hogy azonnal eszedbe fog jutni mit felejtettél ki a gyepápolás menetrendjéből.

A hosszútávre vetett fű ismérve, hogy mindig gondozva van.

Olyan fűmag nincs (legalábbis én nem ismerek olyat), ami egész évben (még télen is) szép zöld, mély gyökérzetet nevel (szárazságtűrő), puha a levélzete és nem csinálunk vele semmit.

Jelen pillanatban úgy fest, hogy komoly gondok lesznek az árakkal, ezért kevesebb törődés jut majd a gyepre. Ne reméld, hogy elegendő a szárazságtűrő fűmag genetikája, mert azt fel is kell nevelni, hogy valóban tűrje a vízhiányt.

Általában két év mire el lehet érni, hogy heti 1-2 öntözéssel el legyen a gyep. Addig viszont nevelni és szoktatni kell a stessztűréshez. 

Örök szabály, hogy amilyen a talaj és az előkészítés olyan lesz a fű élettartama. Szükség van a kielégítő mennyiségű szerves anyagra, a humuszpótlásra (Humin Garden Plus granulátum) és a laza szerkezetre (szükség esetén homokkal csökkentsd a kötöttséget). Az előkészítést koronázd meg a koktél permetezéssel. A kelesztő öntözés majd szépen bemossa a talajba a gilisztahumusz oldatot, amitől a talajélet megtölti a földet. 

Koktél receptje fűmagvetés tetejére kipermetezve:

200 nm-re 10 liter vízbe

  • 2 l Esstence Origo vagy Origo Sprint
  • 0,25 l Humin Garden Plus-Sol 

Fontos a talaj építése, mert a jó vízmegtartó képesség hiánya miatt a túlöntözés és az aluöntözés az idei évben siralmas állapotokat eredményezett sok kertben. 

Ne feledd, ha gyomirtózól, vagy vegyszeres növényvédelmet iktatsz be a munkálatokba, helyre kell állítanod a rombolást is. Ezek a szerek brutális írtást végeznek a jó talajélet körében is, ezért azt koktélos kezeléssel vissza kell oltani, hiszen minden mindennel összefügg.

A spórolás leghatékonyabb módja a hosszútávra tervezés. Most is csak ezt javaslom, hogy tartsd szem előtt, mert így tudod a kertet túlélésre berendezni.

Így tett Juhász Zsolt is, aki egy 4 éves füvesítéséről számolt be még az év elején.

Ha átgondolod a célokat, és kitartasz a talajjavítás mellett a kerted szárazságtűrő lesz és a ránk váró egyre aszályosabb nyarakat / teleket is képes lesz átvészelni. De ehhez most kell döntened, és belevágni a munkába, mert különben sosem fog megvalósulni a szárazságtűrő kert.

 

Stressztűrő, egészséges gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony