Blog

Hogyan kell a totál gyomirtót használni füvesítés előtt?

MGÉ
2020.04.13 11:36
Hogyan kell a totál gyomirtót használni füvesítés előtt?

Ugye, Veled is megesett már, hogy valamit úgy kezdtél el használni, hogy nem olvastad el a termékismertetőt? Nos, sokan vannak így a gyomirtóval is.

Nem tudod, mi a hatásmechanizmus, csupán valakinek a tanácsaira hagyatkozva elkezded használni, mert ez majd biztosan megszünteti a gyomosodást a kertedben.

Ha mégis elolvasod a leírást, akkor biztos, ami biztos alapon többet töltesz az ott leírt vízmennyiséghez, hogy eredményesebb legyen a művelet.

De vajon ismered-e a totál gyomirtó működési elvét?

Tudod-e azt, hogy a glifosat aromás aminosavak szintézisét gátolja a növényben és csak a zöld, klorofilt tartalmazó növényi részek veszik fel?

Amikor ez megtörténik, már nem lehet visszafordítani a folyamatot. Amint végbemegy a növényben a kémiai reakció, azonnal szemmel láthatók lesznek a tünetek. Először elkezd öregedni a növény, törpésedik a levél és hajtásbarnulás jelentkezik, majd végül a földalatti raktározó gyökerekbe is eljut.

Joggal kérdezed, hogy akkor melyik gyomirtót használd.

Több formulájú szer van a piacon, a jellegzetes különbség az adalékanyagok hozzákeverésében van közöttük.

Személy szerint a Medalont ajánlom, ahogy tettem ezt már aa Kertfüvesítés című könyvemben is. Természetesen kipróbáltam olcsóbb termékeket is, de végül mindig visszatértem ehhez.

Mivel tud többet a Medalon, mint a hasonló gyomirtók?

  • 5℃- on már használható, ezért a kora tavaszi periódusban elő lehet készülni a talajon lévő zöldek kiirtásával a füvesítéshez. (Az persze egyáltalán nem garantált, hogy a hideg időben már minden évelőnek van levele, hogy a folyamat végbe tudjon menni.) Más gyomirtók alacsony hőmérsékleten (jellemzően 15℃ alatt) nem hatnak, vagy csak elnyújtva, így körülményesebb a ráfordított idő kigazdálkodása a mindennapi munkatempó mellett.

 

  • nem kell hozzá pluszban nitrogént vagy tapadásfokozót adni (legtöbb gyomirtónál ez ajánlott). A Medalonnál, ha rásegítesz, a növekedés hirtelen serkentése miatt nem lesz tökéletes az anyagáramlás. Az a jobb, ha a folyamat lassabban, de hatékonyan megy végbe, mintsem gyorsan, csupán a zöld levélzetet leperzselve.

 

  • a permetezés után másfél óra elégséges a felszívódásához. Ez a csapadékos tavaszi időjárásban egy rendkívül fontos tényező. Ha rosszkor permetezel, és az eső lemossa a gyomirtót, tettél egy kört az ördögnek.

 

- a talajra kerülve inaktív hatású. (Persze, ez nem azt jelenti, hogy a magról kelő gyomokat minden hónapban vegyszerrel irtsd, feleslegesen terhelve ezzel a környezeted.)

Ezen tulajdonságai miatt ajánlom és használtam magam is ezt a készítményt. Fontos azonban, hogy ezt a műveletet maximális figyelem mellett, észszerű keretek közt alkalmazd csak.

Nagyszerű dolog, hogy nem kell egy évet küszködni a gyomok eltüntetésével, de tervezetten és az utasítások maximális betartásával nyúlj a vegyszerekhez!

A gyomirtó megkönnyíti a munkádat, lerövidíti a kitakarítási periódust, de ezzel nem élhetsz vissza, hiszen minden beavatkozás a talajélet rovására történik.

Épp úgy, ahogyan a pillangó effektus leírja, hogy egy apró kis beavatkozás a rendszerbe beláthatatlan következményekkel járhat a jövőre nézve. A gyomirtó, noha inaktív a talajon, beépül a rendszerbe, előbb utóbb része lesz az anyag körforgásának…

A gyomirtó épp olyan, mint a kávé. Egy-egy csészével képes felfrissíteni az embert, de folyamatosan nem ihatod.

 Ha tisztában vagy azzal, hogy mit használsz és felelősséggel teszed azt: használd a gyomirtót, de utána tegyél meg mindent a talajban lévő eredeti állapotok visszaállítása érdekében. A kerted, a környezeted egészsége a talajélettől függ. Ha a vegyszerrel megbontod az egyensúlyt, egy negatív spirálba taszítod az egész ökoszisztémát, ami oda vezet, hogy egyre elkeseredettebb harcot kell vívnod a kertedért. És közben azt sem tudod miért van az, hogy mindent megteszel érte és mégsem marad tartós az eredmény.

 Az egyensúly visszaállításához, a jó talajélet megteremtéséhez el kell dobnod a műtrágyát, és helyette a természetes, szerves tápanyagokhoz fordulni. A természet rendje jól van kitalálva, támogatni kell és meg tudja önmagát gyógyítani!

 Én ezért tettem le a voksomat a DCM szerves trágyái mellett, és ezért fejlesztjük az Esstence termékcsaládot is. Ezek már bizonyítottak, hogy képesek a megbomlott egyensúlyt visszaállítani, akár egy totális gyomirtás után is.

Leggyorsabb megoldás nem mindig a legrövidebb út.
KEZELD  A TOTÁL GYOMIRTÓS TERÜLETEKET többször  Esstence Origo Sprinttelamivel semlegesíteni tudod a gyomirtó hatását.

Eredményes munkát kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony