Blog

Gyep felülvetés vagy foltozás előtt állsz, így fogj neki

MGÉ
MGÉ
2022.09.07 04:46
Gyep felülvetés vagy foltozás előtt állsz, így fogj neki

⏰ Itt az idő a változtatásra... indul a gyepszellőztetés!

A tikkasztó nyári kánikulát felváltotta a hűvös éjszakai hőmérséklet és mérsékelt nappali felmelegedés, érezhetően beköszöntött az őszies időjárás.

Ez pedig azt is jelenti, hogy elérkezett az ideális időpont a felülvetéshez vagy a füvesítéshez.

Ha a te kertedben is hatalmas aszálykárok keletkeztek, csak arra tudlak bíztatni, hogy MOST VÁLTOZTASS. Még nem tudjuk, hogy az elkövetkező években milyen kihívásaink lesznek, hol lesz a prioritás, de én úgy vélem, szemmel látható a trend:

- egyre forróbb és aszályosabb nyarak várnak ránk.

Erre pedig tudatosan kell készülni, pláne most a jelenlegi rezsi- és termékárak mellett. Véget kell vetni ahogy esik úgy puffan kertápolásnak, és törekedni rá, hogy minden erőforrás 100%-an hasznosuljon, amit a kertre fordítasz. Legyen a legfőbb célod: a gyep szárazságtűrésre nevelése.

Ha felülvetés vagy foltozás előtt állsz, így fogj hozzá a változtatáshoz:

 • ha fiatal még az állomány, de nem vagy elégedett a fűfajtával, vesd felül az egészet szárazságtűrő maggal.
  Ehhez első lépésként vágd tarra a gyepet, majd a gyepszellőztető késes adapterével addig végezd a gyepszellőztetést, amíg teljesen kikopik a meglévő fajta.
  Kemény, agyagos talaj esetén szórj ki a területen 0,5 cm vastagságban kvarchomokot, és ebbe szórd az új fűmagot, majd dolgozd is be ebbe a vetőágyba.
  Erre jön a talajjavító: ha küzdöttél gombás betegséggel, akkor a DCM Antagont szórd, ha nem volt ilyen probléma, akkor pedig a DCM Vivisolt ajánlom.
  A talajjavító után a huminsavas készítményt juttasd ki. Szórva a Humin Garden Plus granulátumot, vagy permetezve a Sol oldatot, ahogy kényelmesebb számodra.
  Ha a területen volt gombás betegség, nagyon fontos, hogy még a kelesztő öntözés bekapcsolása előtt lepermetezd Esstence Origo-val, hogy a zsenge állományt ne döntse le a lappangó kór azonnal a kelesztő öntözés hatására.

Foltozás meglévő állományban:

Az első és legfontosabb teendőd, hogy megállapítsd mitől alakult ki a folt.

 • ha nem jó az öntözőrendszered itt az ideje az ásásnak, átalakításnak, szóró áthelyezésnek és cseréknek.
 • ha pajorok rágták meg a gyep gyökérzetét, használd pevenciós céllal a RadiVita mikrobiológiát, ami nem csak a fiatal lótücsök, hanem a pajor lárvákat is hatékonyan tizedeli meg.
 • ha felnőtt lóbogarakkal kell megküzdened, most SOS megoldás a NEMASTAR,  vagy a káliszappanos víz.

Mivel foltozz?

 • sport gyepszőnyeget Barenbrug sport RPR fűmaggal,
 • szélesebb szálú gyepeket Johnsons szárazságtűrő fűmaggal,
 • az árnyékos részeket, pedig szigorúan árnyéktűrő fajtákkal!

A fűmagokért kattint ide!

 

Foltozásnál mindig javaslom a Vivimus talajjavító használatát, mert páratlanul szép magkelést eredményez, de ebből most országos hiány van sajnos. Így marad a kvarchomok-virágföld keveréke erre a célra.


A takarás célja, hogy nedvesen tartsa 2 öntözéssel is (reggel és délben) a magokat, hiszen a teljes állományra nem ajánlott naponta 4-5 alkalommal kelesztő öntözést indítani, mert a sűrű állomány az állandó párától könnyen lebetegszik.

A foltozás is gyepszellőztetéssel indul, majd jöhet az Antagon és a szerves tápanyag. Ha nem akarsz 100%-os szerves anyagot (az erős illata miatt), válassz az őszi gyeptrágyák közül a meglévő méretnagyság számára ideális típust. A kiszerelések közül pedig bátran válaszd a nagyobbat (25 kg), mert ezzel a téli felkészítést is kipipálhatod majd novemberben, és egy szállítási díjjal megúszod a két gyeptrágyázást.

A tápanyagok ideális hasznosulásáért és nagy gyökértömeg nevelés érdekében juttass ki Humin Garden Plus granulátumot, vagy Sol oldatot.

A humuszkészítmények nem csak a huminsavakat pótolják, hanem a zsíros termőtalaj kialakulását is segítik, ami kulcsszerepet játszik a gyep szárazságtűrővé tételében (gyökérzetet is nevel).

A mentorprogramok résztvevői jól tudják, hogy a gyep regenerálódás kulcsa a talaj minőségében, állapotában rejlik. Ha az állomány a nyáron kapott vegyszeres kezelést, vagy csináltál szelektív gyomirtást, akkor itt a remek lehetőség, hogy helyreállítsd a ’’járulékos károkat”.

 

Minden kémiai beavatkozás PUSZTÍTJA A TALAJ MIKROBIOMJÁT, válogatás nélkül (tehát nem csak a patogén gombákat és a gyomot). Márpedig a hasznos mikroorganizmusok nélkül nincs egészséges, termékeny talaj, és nincs gyönyörű gyep sem hosszú távon.

Az Esstence Origo Sprint gilisztahumusz segít helyreállítani az egyensúlyt, támogatja a mikrobapopuláció diverzitásának növekedését, hiszen minden láncszemnek megvan a maga feladata a körforgásban, hogy az önfenntartó, önvédekező legyen. Ha kihullanak ezek a ’’küllők”, szétesik a kerék, azaz lebetegszik a gyep, könnyen sérülékennyé válik.  

A regeneráló koktél receptje 200 nm-re:

A változás mindenképpen jön, az a kérdés, hogy Te felkészülsz rá és lesz egy stabil bárkád, vagy csak sodródsz az árral. 

Egészséges gyepet, és sikeres őszi felülvetést, foltozást kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony