Blog

Fordított tavaszi 2022.kertindítás

MGÉ
MGÉ
2022.03.28 07:58
 Fordított tavaszi 2022.kertindítás

Most 2022-ben bizony fordítva kezdünk neki a gyepápolási munkáknak...

mert iszonyatos szárazság jellemezte az idei telet és a tavasz kezdete is ezt a tendenciát mutatja.
talaj vízkészletei meg vannak csappanva ezért, hogy lendületesen meg tudjanak indulni a növények, először a hiányzó téli csapadékot kell pótolnod.

Az első teendőd, hogy alaposan öntözd be a gyepet és az örökzöldek gyökérzónáját és csak utána kezdj neki (ha felszáradt a talaj) a gyepszellőztetésnek és a tápanyagpótlásnak.

Beigazolódni látszik a szélsőségeket illető jóslat. Ezért javasoltam már a tavalyi évben is, hogy barátkozz meg a huminsavak használatával, mert ez a kulcsa a szárazságtűrésnek. Az a talaj tudja jobban megőrizni a nedvességet, amiben több a szerves anyag, a humuszalkotók mennyisége. Márpedig a vízmegtartó képességnek nagyobb szerepe lesz az elkövetkező években, mint ezt felfoghatnánk.

Humin Garden Plus granulátum

Humin Garden Plus oldat, akik inkább a folyadékkal szeretnek kertészkedni

Ha emlékszel még, tavaly ősszel egy tesztre invitáltam az olvasóim. Novemberben 10 kiválasztott kertjében megtörtént a huminsav granulátum kiszórása. A végleges eredményekről majd május végén fogok beszámolni, de folyamatosan kapcsolatban vagyok a tesztelőkkel.

Nemrég egy homokos kert tulajdonosával beszéltem, akitől megtudtam, hogy a területre kiszórt Humin Garden Plus granulátum hatása abban mutatkozik meg most, hogy a homok nedvességtartalma kézzel foghatóan nagyobb, mint a kontroll területé. A gyep színében egyelőre nincs jelentős különbség (DCM -es kert).

Egy másik, kötött talajú gyepfelületéről is kaptam képet mostanában, ahol színében is változás tapasztalható, reagál a fű a tavasz közeledtére (tavaly nem kapott tápanyagot csak a granulátumot). A képek alapján élesen elválasztható az a rész, ahol kapott Humin Garden Plust és ahol nem.

Kíváncsian várom a hónap végére a többi teszt területről is a beszámolót, vajon milyen tapasztalásnak lesznek tanúi a tavasz beköszöntével. A kísérletben vannak olyan kertek, ahol nem igen történt tápanyagpótlás eddig, és csak tavaly kezdtek el DCM szerves anyagot használni, vannak kertek, amik már évek óta professzionálisan ápolják a gyepet, és persze talajban is próbáltam szórásra törekedni (homok,könnyű vályog talaj és kötött talaj).

 Visszakanyarodva a tavaszi munkákhoz

  • most először öntözz!
  • ha kell, használj szelektív gyomirtót
  • gyepszellőztetés 1-2 hét múlva (nem vagy elkésve semmiről,egész április közepéig ideális a nekikezdés)
  • tápanyagszórás (szerves gyeptrágya)
  • talajjavítás Humin Garden Plussal (szórva vagy permetezve)
  • öntözés
  • majd a regeneráló koktél jöhet, azaz a gilisztahumusz kipermetezése egy hét múlva

A gyepszellőztetésről bővebben ebben a cikkemben írtam, ha pedig foltoznod kell az állományban, akkor ezen cikk legyen az útmutatód

A humuszkészletek gyarapítása nem csak a szárazságot enyhíti a talajban, hanem a tápanyag kimosódást is gátolja. Ki tudja hogyan folytatódik a tavasz… 

Lehetnek nagy esőzések is majd, amikor a talaj a túltelítődés miatt, mint egy szita el fogja engedni az ásványi részecskéket, kimosódik belőle az érétkes nyomelemek sokasága. Ezért szükséges a kelátképző huminsav, ami meg tudja kötni ezeket az értékes erőforrásokat. Használd te is rendszeresen, hogy a kertápolás fáradságos munkája és befektetése ne vesszen kárba.

Az idei év egy kicsit más, mint az eddigiek. Ha egyetlen tanácsot fogadsz meg a szeszélyes, gyorsan változó klímához való alkalmazkodás érdekében, az az legyen, hogy gondolsz a jövőre is, és lefelé is építkezel.

A nyár, az ősz, a tél egy sor újabb kihívást fog elénk állítani, és kérlek, ne ringasd magad abban, hogy könnyebb lesz. Alapozd meg a kerted jövőjét a talajjavítással. Csak az egészséges, szerves tápanyagokban és humuszban gazdag talajban tud kialakulni az a fajta táplálék-, levegő- és vízháztartás, ami stressztűrővé tudja tenni a növényzetet. Ahol ez a 3 pillér rendben van, egészséges a körforgás, ott a gyep mindig szép, a növények ellenállóbbak a betegségekkel szemben és a kert egyre inkább önfenntartó.

Amikor a talaj már képes a 3 körforgást fenntartani eljön az a kánaán számodra is, mint amiről Betti számolt be nekem.

Legyél kitartó és gondolkodj előre: hidd el, meglesz a jutalma a talajjavításnak! 

Gyors regenerálódást és szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony