Blog

Felismered a rozsdagombát a gyepben?

MGÉ
MGÉ
2020.10.15 06:11
Felismered a rozsdagombát a gyepben?

Rozsdagomba kezelése és a megkésett gyepszellőztetés esete legyen számodra elkerülendő példa.

A minap felhívott egy kedves ügyfelem és kétségbeesve ecsetelte, hogy óriási hibát vétett.

Az új gyepszőnyeget nyáron gombabetegség ellen DCM Antagonnal megkezelte, de az ősz kifogott rajta. Bokros teendői mellett a kertre nem volt idő, ha pedig ráért, épp esett. Az elmúlt hetekben csak átfutott fűnyíróval a gyepen és a ház előtti füvön.

Gondolta, hogy most gyorsan október elején még megcsinálja a gyepszellőztetést, de az egész terület furcsán sárga. Mit tegyen?

 

Alaposan kikérdeztem, míg végül kiderült, hogy lefertőződött rozsdagombával: igaz, hogy a kerítésen belül tökéletesen gondozza a pázsitot, de a ház előtt csak fűnyírózott, hogy mégis nézzen ki valahogy, de ott olyan a gyep, amilyennek az ég akarja.

Ráadásul ők nem messze a településhatártól laknak. A termőföldek őszi művelése és a szél gond nélkül befújta a rozsdagomba spórákat a ház előtti részre, ami kondíció hiányában pillanatok alatt totálisan lebetegedett. A cipője és a fűnyíró is sárga, krémes porban úszott a fűnyírás után, de mit sem sejtve a problémáról, szépen folytatta a munkát a kertben, óhatatlanul szétszórva a gombát.

 

A szépen besűrűsödött gyepen pedig gyorsan meg tudott tapadni és tovább terjedni a behurcolt rozsdagomba.


A kórokozónak kedvez a meleg csapadékos időjárás, ami most szeptemberben adott volt.
A fűszálakat  közelről vizsgálva rozsdás narancssárga színű képletek figyelhetők meg.

 

Mi a teendő ilyen esetben?

 

Higgadtnak kell maradni. A jó kondícióban tartott gyep kevésbé hajlamos elkapni a fertőzést, vagy ha mégis megtelepszik egy-egy folt erejéig, gyorsabban leküzdhető.

Viszont most már eső után köpönyeg, így be kell vetni a vegyszeres permetezést (nem csak a fűre, hanem a teljes növényzetre), és még be tudja fejezni a téli felkészítést, hogy helyrejöjjön a gyep.

Neki most azt javasoltam, hogy a biológiai kezelések helyett Topas vagy  Signummal és Switch-el permetezzen (Trainert is öntsön a permetlébe), majd 3-4 nap múlva szellőztesse ki a gyepet és utána mehet a téli felkészítő gyeptrágyázás és talajjavítás (DCM Antagon), kiadós, maximális mennyiséggel (felkészítéshez a DCM GrassCare most akciós).

 

Tapasztalataim szerint a rendszeresen szerves tápanyagokkal kezelt kertek sokkal ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben. Egyik ügyfelünk mesélte nemrég, hogy a szomszédja egész évben szenved a gombával, de hozzá mégsem tud áttörni, pedig csak a szerves tápanyagokat használja, semmi varázslat nincs a dologban.

 

Miért fontos a regenerálás az őszi fertőzések után?

A gombás fertőzések nagyon sokfélék lehetnek és elég szívósak is. A rozsdagomba a növényeken (borbolyán, rózsákon, vagy akár a körtefán) vígan áttelel amennyiben a tél enyhe, és kora tavasszal az első meleg napsugarakkal újra fertőzi a kerted.

Amennyiben télen legyengült fűállomány szenvedi el, akár egy teljesen új füvesítés is várhat rád áprilisban.

 

Az elkésett gyepszellőztetés 3 szabálya:

Előfordul, hogy kicsúszol az időből, és csak októberben látsz neki a feladatnak. A regenerálódás már nem lesz olyan mértékű, mintha szeptember elején csináltad volna meg, de AKKOR IS EL KELL VÉGEZNI a fésülést.

  • csak száraz fűállományon dolgozz. A gyepszellőztető nem egy kedves lény, kérdés nélkül feltépi az egész füvet, ha a vizes állapotában mész rá.
  • nem szabad mélyen a földbe vágni. A késes, mély szellőztetést hagyd meg tavaszra. A rugós fejjel is szépen le tudod takarítani az elhalt szálakat, a befilcesedett alsó rétegeket.
  • ne keseredj el. A most szellőztetett gyep már nem fog a tél előtt annyira besűrűsödni a regenerálódás ideje alatt, de attól még tisztességesen tápanyagozd meg. A télen beépülő hosszan ható szerves trágyák a tavaszi megújulásra ott lesznek kéznél, és sokkal jobban meg fog indulni a pázsit, ha most előkészíted az éléskamrát.  Ráadásul nem bántja majd a gyepet a téli gombabetegség.

 

Gombamentes, erős gyepet, és jó időt kíván a megkésett munkálatokhoz
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony