Blog

Tavaszi felülvetés: így csináld!

MGÉ
MGÉ
2020.04.13 11:24
Tavaszi felülvetés: így csináld!

Sokan szembesülnek most tavasszal azzal, hogy a gyepállomány kisebb-nagyobb mértékben tönkrement. Ilyenkor a felülvetés a megoldás.

Ahhoz, hogy a kerted ne legyen foltos érdemes néhány dolgot megfontolnod mielőtt elszóród a magokat.

2 nappal ezelőtt jártunk egy kertben, amit 3 héttel ezelőtt vetettek el, és azóta sem történt semmi. Hiába várja a tulajdonos: a fűmagoknak eszük ágában sincs kibújni. Alaposan kifaggattam az urat, hogy mi történt, mit hogyan csináltak.

Kiderült, hogy egy sor „apróság” van, amin elcsúszott az egész művelet.

A legelső rögtön az, hogy 3 hete egész egyszerűen még hideg volt a fűmag elvetéséhez. Most is az van még. Amíg a talaj nem elég meleg, a magnak esze ágában sincs kibújni.

A második hiba az volt, hogy mivel nincs öntözőrendszer, elég esetlegesen kaptak slaggal vizet a magok. Így volt, ami abban a néhány meleg napban megduzzadt, aztán víz hiányában kiszáradt és tönkre ment.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a magocskákat étlen szórták ki: nem volt talaj előkészítés, nem kapott talajjavítót, tápanyagot, folyékony humuszt a sok kis árva mag, hogy erőtől duzzadva hajthasson ki és fejlődni tudjon…

Gyep felújításának alapjai az időzítés, előkészítés

Ha felül kell vetned a kertedet ne ugorj neki rögtön a mag kiszórásának! Várd meg a kellően jó időt (talajhőmérséklet 10-12 °C) és aztán…

Először is magágyat kell készítened a kikopott területeken. Ezt megteheted a gyepszellőztetéssel, vagy egy gereblyével is.  (Ha fajta váltásban gondolkozol a gyepszellőztetéskor meg tudod tenni: ritkítsd le egészen az állományt, így egy klassz magágyat tudsz készíteni, és vesd felül az új fajtával.) Ha nem csinálsz magágyat, egy letömörödött talajba nagyon nehezen, vagy nem is fog tudni gyökeresedni a zsenge gyököcske.

Másodszor pedig válaszd ki a megfelelő fűmagot! Ha tudod milyen fajta volt e a kertben, akkor azzal vesd felül, különben tiri-tarka lesz. Ha nem tudod milyen fajta volt, keress valami hasonlót. A Barenbrug vékonyszálú pázsitot ad, míg a Johnsons egy erősebb típus, ami például egy elvadult ősgyepbe tökéletesen bele tud simulni.

Harmadjára vesd el a magot!

A vetést két módon teheted meg: fedéssel vagy anélkül. Ha nem feded a magot, akkor naponta 5-6 alkalommal kell öntöznöd a kelésig, nehogy kiszáradjanak a magok, ami 14-20 nap is lehet fajtától függően.

Én inkább a fedéssel vetést szoktam javasolni amikor nincs automata öntözőrendszer a kertben. FOLTOZÁSHOZ nagy segítség a kvarchomokkal kevert virágföld.Kiváló morzsás ágyat ad a védtelen magocskák számára, és segíti a gyökeresedésüket.

Negyedik lépésként: táplálj! Nem elég elvetni és megitatni a magocskákat, élelemmel is el kell látni, hogy gyorsan meg tudjanak erősödni.Felülvetéshez a DCM Mix2 tápanyagot javaslom, mert magas foszfortartalma segíti a gyökeresedést. A tavaszi indító, start tápanyagok a levelek növekedését serkentik, ezért nem javasolom őket felülvetés esetén szórni.

Rendkívül jó szolgálatot tesz a magoknak, ha vetés után Humin Garden Plus-Sol permetezed le a területet. A folyékony humusz úgy hat, mintha be lennének a magok csávázva, így megvédi a kedvezőtlen környezeti feltételek között is (hideg, túl nedves időjárás) a magokat a talaj patogén baktériumaitól, gombáktól.

 

Talajjavítás: mikor, hogyan és egyáltalán miért?

A talajjavító feladata, hogy a talajban található patogéneket visszaszorítsa és az egészséges talajélet egyensúlyt támogassa. Onnan tudod, hogy szükséged van talajjavításra, hogy a növényeid szinte csak vegetálnak a kertben, rendre tönkremennek, betegeskednek. Ha eddig műtrágyával gondoztad a kertedet egészen biztosan fel van borulva az egyensúly (mert a jó mikroorganizmusok éhen haltak a szerves tápanyagok nélkül), muszáj szerves tápanyagokkal és talajjavítókkal helyreállítanod, hogy erős és ellenálló legyen a növényzet.

A talajjavítót mindig elsőnek szórjuk. Ha felülvetsz, a DCM VIVISOL legyen az első, amit kiszórsz a területre. A tápanyagot (javaslom a DCM Mix2-t) 1 héttel a vetés után, vagy a fű kelésekor (amelyik lehet, hogy később történik meg) kell kiszórni. Ha nem használsz talajjavítót, akkor magvetéssel együtt kell a tápanyagot is kiszórni. Egy zsák Mix-2 gyeptrágya 300-350 nm-re elegendő.

Ha kisebb a kerted, és ezért soknak tartod a 25 kg-os Mix2-t akkor is lebeszéllek más tápanyagok választásáról. Tapasztalataim szerint ez támogatja legjobban a zsenge fű gyökeresedését. A tápanyag eláll, jó lesz a nyári vagy az őszi tápanyagpótlásra is!

Ha eddig műtrágyával dolgoztál, és most szeretnél váltani a szerves tápanyagokra érdemes Esstence Origóval támogatni a gyógyulás folyamatát. A gilisztahumusz kivonatot tartalmazó növénykondicionáló akár már 1 héten belül látványos eredményeket hozhat.

 

Sikeres felülvetést és gyorsan regenerálódó gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony