Blog

Egy rejtett öntözési hiba, ami az egész kerted tönkre teheti...

2020.08.18 09:38
Egy rejtett öntözési hiba, ami az egész kerted tönkre teheti...

Az időszakos szárazabb nyári periódusoknak köszönhetően a gyepek rendszeres öntözése elkerülhetetlen annak, aki szép kertet szeretne egész évben.

Szükséges, mégis számtalan probléma alfája és omegája lehet, ezért is kell időről időre átgondolni, leellenőrizni az automatát is.

Arról már sokszor írtam, hogy soha nem szabad este locsolni, hiszen párafelhő képződik a gyep felett, amiben a gombás fertőzés könnyen utat tör magának. (Fokozottan igaz ez bármilyen öntözési formára, még  a nyári  záporokra is).

Arról is sok szó esett, hogy a különböző évszakokban, talajokon, domborzati és hőmérsékleti viszonyok között más-más vízigénye van a kertnek és az egyes fű típusoknak, ezért időnként át kell állítani az automatikát.

És arról is volt szó, hogy a napi vagy naponta többszöri kis mennyiségű vízadag felszoktatja a gyep gyökerét a talajfelszínhez, hisz épp csak azt nedvesíti meg az öntözőrendszer, és rendkívül sérülékennyé válik a növényzet emiatt.

Persze ahhoz, hogy tudd jól öntözöl-e néha nem árt ellenőrizni. Ezt a Móricka módszerrel tudod megtenni, ami nagyon sok problémára fényt deríthet:

  • a tervezési és kivitelezési hibákra (azaz, hogy a kert egyes részei több vagy kevesebb vizet kapnak a kelleténél),
  • az automatika beállításainak hibáira (túl hosszú, túl rövid a program, túl sokszor locsol vagy túl keveset),
  • a rendszer meghibásodásaira.

Nemrégiben voltam egy kertben szaktanácsadáson. Az elmondások alapján jó volt a tápanyagozási program, jól volt az öntözőrendszer beállítva, 2 viszonylag nagy foltban mégis kiszáradás tüneteit produkálta a gyep.

A részletes vizsgálat részeként az öntöző fúvókáit is ellenőriztük Istvánnal, így nagyon gyorsan kiderült, hogy a homokos területen, fúrt kútból locsolt kertben több fúvóka is részben vagy teljesen eltömődött a víz minősége miatt.

A vízzel, még ha van egy jó szűrő is a rendszerbe telepítve, óhatatlanul át tudnak jutni mikroszemcsék, amelyek hajlamosak a legszűkebb keresztmetszeteknél, például a fúvókáknál lerakódni.

A másik eshetőség, hogy kívülről tömődik el a fúvóka, pl. egy vakondtúrásnak vagy valamilyen föld felverődésnek a következtében szép lassan.

Ezért is kell(ene) legalább évente egyszer, a tavaszi első indítás során leellenőrizni őket. Mindet kicsavarni, kitisztítani.

A legjobb persze az, ha odafigyelsz az öntözőrendszeredre, és havonta egyszer sort kerítesz arra, hogy megnézd a programot, hogy egyenletesen locsol-e. (Vagy akár, hogy megcsináld a Móricka módszert, ha nem úgy néz ki a gyeped, ahogyan elvárnád).

Ez a fajta ’’száradásos” gond nagyon alattomos, sokáig rejtve maradhat, hiszen a szürkülést-sárgulást, a gyep kondíció vesztését sokszor gombás fertőzéseknek hisszük, és arra kezdjük kezelni, holott egy öntözés korrigálással minden megoldódna.

Ezért is szoktam javasolni a hozzám fordulóknak, hogy menjenek végig a teljes vizsgálati lépcsősoron és ne tudják le azzal, hogy van öntöző és eleget megy… mert a gyakorlatban erre semmilyen garancia nincs.

Ügyfelünk esetében korán fel lett fedezve a fúvóka szűrőjének eltömődése, meg tudtuk menteni az állományt Humin Garden Plus-Sol (10 liter vízbe 0,5l prohumin) és a technikai gondok kijavításával.

Öntözési hibáktól mentes, egészséges kertet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony