Blog

Az örök kérdés: kell-e a vakondháló?

MGÉ
MGÉ
2021.07.03 18:22
Az örök kérdés: kell-e a vakondháló?

Időről időre felmerül a kérdés, hogy kell-e a vakondháló vagy sem a kertbe?

Komoly lobbi folyik mind a két oldalról, pro és kontra érvek tömkelegével. Noha én alapvetően nem szeretem, sokszor találkozok vele ügyfeleim kertjeiben, hiszen a kisvakonddal mindig csak a baj van: túr, fúr, ás és vidáman garázdálkodik a kertben.

Noha a háló fizikailag gátat szab a vakondnak, bizony sokszor a kertfenntartásnak is.

 

Gyakori eset, hogy a talajfelszín alá 3-4 cm-re kerül csak a háló, hiszen egyszerűbb és olcsóbb a gyepszőnyeg alá teríteni, mint 30 cm mélyre letenni.

Noha ez a gyorsabb és gazdaságosabb (nak tűnő) megoldás, azért nem árt tisztában lenni néhány dologgal:

  • ha ebbe a kertbe bejön a vakond, vígan kihordja a háló alól a földet, és bár nem lesznek túrások (csak a kert szélén), a fű gyökere a levegőben fog lógni, és tönkre megy.
  • ha ehhez a kerthez bármi okból hozzá kellene nyúlni, hogy gyepfelszedővel fel legyen szedve és újra lehessen füvesíteni, hát… nem lesz egy jó móka.
  • ha ebben a kertben összetömörödik a talaj, és gyepet kell lyuggatni, vagy egy fűfajtaváltás miatt kicsit jobban mélyebbre kell nyúlni a késes gyepszellőztetővel a hálónak annyi…
  • ha ebben a kertben egy fát akarsz ültetni, vagy csak ki kell emelni egy gyepkockát a gyökérzetvizsgálathoz ásóval, a háló egységének annyi…lehet foltozni
  • ha ebben a kertben hozzá kell nyúlni az öntözőrendszerhez bővítési vagy javítási céllal, nem lesz könnyű a rétegrendeket szépen visszaállítani.

Amikor mi hálót telepítünk, igyekszünk kiállni a 30 cm-es mélységért, de legalább 10-15 cm-re lerakjuk mindenképp, hogy a későbbi kerti munkálatokat ne zavarja.

Tudom, a mélyebbre rakott háló ellen azt szokták felhozni érvként, hogy a vakond fölé tud menni és randalírozni, de ha belegondolsz, ez a 3 cm-es hálónál is megeshet, hiszen a vakond a felszínen is tud közlekedni, noha ritkán szokott.

Épp a minap volt egy konzultációm, ahol kiderült, hogy az öntözőt bizony javítani kell és a közel 400 nm-es gyepet is ki kell cserélni.

A gépi munka teljesen lehetetlen, hiszen felnyesné a vakondhálót a gyeppel együtt. És bár a tulajt már nem érdekli, veszhet is, de a gép se szereti a vakondhálót…így marad a keserves kézi munka a felszedésre.

Hát én nem szeretnék ott dolgozni, az biztos!

Szintén tapasztalat, hogy sok helyütt csak divatból telepítik le, pedig még a környéken sem láttak vakondot már több éve…

Szerintem a háló gyakran hamis biztonságérzetet kelt, mert az élelmet kereső vakond úgyis megtalálja a módját, hogy hozzáférjen a pajorokhoz, finom falatokhoz előbb-utóbb.

Persze akinek a vakond szétbombázza a kertjét az is fogja a fejét, hogy miért nem rakott le, meg az is fogja a fejét, akinek van hálója, de át kell alakítani a kertjét.

 

Megtörtént esetünk, amikor egy ilyen sekélyen leterített hálós kertben a pajorok és a lóbogarak néhány hét alatt teljesen szétrágták a gyep gyökerét, így csak le kellett kaparni a hálóról a földet. Na de ki akar magának ilyen szerencsét? Hát senki…

A háló telepítése nem olcsó, főleg egy nagyobb 500-1000 nm-es kertben. Pláne, ha még rossz helyre is kerül, és teljesen lekorlátozza a munkálatokat.

 

Mi a megoldás?

Csak a prevenció. A vakond azért jön a kertbe, mert élelmet talál ott. Ha a probléma forrását kezeled, akkor egyrészt megvéded a gyepet is, másrészt megkíméled magad a hívatlan vendégektől.

Az étlap bővülését a RadiVita tudja hatékonyan meggátolni. Évente legalább 2 alkalommal, tavasszal és ősszel csinálj 1-1 permetező kúrát, hogy a kártevőket távol tartsd, szaporodásukat meggátold.

A vakond érzékeny kis orrával szagolja ki a finom falatokat, ezért jól működnek ellene a ricinus tartalmú távoltartó szerek is, mint a Defenders granulátum, aminek a használata nagyon egyszerű, és akár 3 hónapig is távol tartja a kis földtúrót.

Ha már van vakondod, vesd be ellene a Biofume füstpatront, majd kezeld le a területet a Defenderssel, hogy ne is legyen kedve visszajönni.

Amikor a kilakoltatás megtörténik a továbbiakban már csak a telekhatárt kell védeni 2-3 m szélességben a kis jószágtól. De azt becsülettel.

 

Eldönteni, hogy jó vagy rossz dolog a háló nehéz, és minden kerttulajdonosnak magának kell állást foglalnia a kérdésben. Vannak elvitathatatlan előnyei és hátrányai is. Ha úgy érzed, téged megnyugtat: telepítsd le, de csak is jól!

Igaz, hogy így sem fog mentesíteni a preventív kezelések szükségessége alól, de legalább nem fog bosszúságot okozni később sem!

 

Vakondmentes, szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva,a füvesasszony