Blog

A mulcs és a kavics, vagy mi alapján válassz?

MGÉ
MGÉ
2023.11.13 06:00
A mulcs és a kavics, vagy mi alapján válassz?

Kezdhetném úgy is, hogy „szerinted kavics vagy mulcs kell a kertbe?”,

de mielőtt két ellenséges véleménytáborra szakadunk, hadd szögezzem le: mindkettőnek megvan a maga helye egy fenntartható kertben.

Az írás célja, hogy egy kicsit alaposabban körbe járjuk a takarás témakörét pro és kontra ismérvek mentén.

 

A növény inkább a mulcstakarást választaná

Honnan tudom ezt? Nagyon egyszerű: sokszor láttam már ugyanolyan növényeket mulcsos, kavicsos és takarásmentes környezetbe ültetve.

Ha nem hiszed, próbáld ki a saját kertedben: ez egy egyszerű kísérlet. ????

Ha viszont nincs kedved vagy időd egy ilyen teszt elvégzéséhez, akkor egy átalakítás, újratervezés vagy új kert beültetése esetén éveket spórolhatsz a téma elolvasásával.

 

Érvek a mulcstakarás MELLETT:

 • Fontos szerepe van a talaj nedvességtartalmának megőrzésében, miközben hagyja lélegezni is azt.
 • Egy tisztességes, 10-15 cm vastagon terített mulcsréteg segít megakadályozni a gyomosodást (persze lesz néhány erőszakos gyom, ami átverekszi rajta magát, de ez évről évre csökken majd).
 • Kulcsszerepet játszik a talajhőmérséklet szabályozásában: nyáron hűsít, télen melegen tart, ami egy új ültetésnél felbecsülhetetlen fontosságú.
 • Javítja a talajstruktúrát: folyamatos bomlása révén nem csak a talajszerkezetre van jótékony hatással, hanem értékes szerves tápanyagokat is biztosít.
 • Esztétikus, rendezett megjelenést biztosít a kertnek (és ehhez nem kell az egész mulcsolást a drága, dekorációs fenyőkéregből készíteni, bátran használj alatta olcsóbb fa-darálmányt, aminek a tetejére kell csak egy kis fenyőkéreg.).
 • Környezetbarát megoldás, amitől fenntarthatóvá válik a kert.
 • Szabályozza a talaj pH-ját, a fenyőkéreg apírték csökkenti a meszes talajok pH-ját. A legtöbb növény, mint például a magnólia is, a savanyúbb talajokat kedveli.
 • Támogatja a biológiai sokféleséget, hiszen a talaj mikroorganizmusait, apró élőlényeit is ellátja élelemmel.

HA, és itt a lényeg:

NE RAKJ a mulcstakarás alá SEMMIT gyomelfojtó célzattal. (Gondolok itt a geotextilre, agroszövetre, vagy bármiféle fóliára…) Hiszen ezek pont azt akadályozzák meg, hogy a mulcsréteg kifejtse a fentebb felsorolt ELŐNYÖS hatásait.

A mulcsréteg kialakításához bármilyen természetes növényi aprítékot használhatsz: száraz fűnyesedéket, darált kerti növényzetet, szalmát, fakérget, darált ágakat, dekor kinézetű fenyőkérget.

Hátrányai:

 • Rendszeresen karban kell tartani: Idővel lebomlik, így időről időre pótolni kell.
 • Akadályozza a granulált vagy természetes szerves trágya kijuttatását a növények tápanyagpótlásához, ezért folyékony formát kell emiatt használni.
 • A minőségi mulcs vásárlása költséges lehet.
 • A kisméretű növények fejlődését gátolhatja, ha ültetés után 10-15 cm vastagon betakarjuk.
 • Munkaigényes a növényágyás kialakítása, hiszen kellően mély ültetőágyakat kell készíteni (sok földmunka), hogy legyen helye a talajtakarásnak is.

 

És akkor nézzük a másik megoldást: vajon hasznos, vagy csak izgalmas a divatos dekorációs kavics a kertben.

A kavicsos takarás előnyei:

 • Dekoratív megjelenésű, széles szín- és méretválasztékával a növényágyások esztétikus és modern megjelenésű részletei a kertnek.
 • Különösen a lejtős területeken segít megelőzni a talajeróziót.
 • Néhány évig hatékony védelmet nyújt a gyomok ellen, de idővel a szél által hordott por és gyommagok beülnek a kavicsok közé és elkezd gazosodni.
 • Többnyire egyszeri beruházás, és alacsony a karbantartási igénye, hiszen nem bomlik le.

 

A kavicsos takarás hátrányai:

 • A már említett gazosodás szinte elkerülhetetlen idővel, szemben az egyre vastagodó mulcsrétegnél várható gyommentességgel.
 • A kavics által felhalmozott, és lassan kisugárzott hő egyes növények számára túl magas lehet a forró nyarakon.
 • Költséges a telepítése, a nehéz súly miatt jelentős a szállítási költség, és magának a kőnek is magas az ára.
 • A kavics nem biztosít tápanyagot a növények és a talajélet számára, hiszen szemben a szerves anyagokkal, soha nem bomlik le.
 • Bonyolulttá teszi a tápanyagpótlást, mert a kavicsos területen nem lehet talaj lazítást, komposzt bekeverést végezni a kövek eltávolítása nélkül. Ez egy kifejlett, dús növény esetén akár lehetetlen feladat is lehet.
 • A kavicsos takarás megnehezíti a talaj nedvességtartalmának ellenőrzését, így az öntözés ideális beállítása (hogy elkerüld a túl-, vagy alulöntözést) körülményes. A megoldás, hogy rendszeresen elhúzod a kavicsot egy-egy szakaszon és szemügyre veszed, vagy akár műszerrel méred a nedvességtartalmat. Ez szinte mindig elmarad a kavicsos ágyásoknál.
 • Könnyű túlöntözéssel oxigénhiányos állapotot előidézni a talajban, mert akadályozza a levegőcserét, amire pedig a gyökérzetnek szüksége lenne. (Ha túl sok a víz a felső talajrétegekben, a gyökérzet nem nyúl le mélyre, ami a növény instabilitását is okozza).
 • Körülményesebb a kert átalakítása, idő és munkaigényesebb a kavicsos takarás felszedése, és oda kell rá figyelni, hogy a kavics ne keveredjen bele a földbe, mert elszennyezheti a talajt.

 

A fentiek alapján láthatod, hogy akár mulcs, akár kavics is védheti a talajt: mindkettőnek vannak előnyei és kihívásai is. Amikor választanod kell, vedd figyelembe a kerted adottságait, és a fenti pro és kontra érveket.

Ha engem kérdezel: én a növényekkel vagyok, azaz a mulcsra szavazok, mert az a talajt is szolgálja. És ha a talaj egészséges, a növények is jól érzik magukat, és szépen fejlődnek hosszútávon, a most tapasztalható felmelegedő éghajlati körülmények között is.

Tápanyagpótlás és jó vízgazdálkodású talaj nélkül úgy gondolom, hogy egyetlen kertnek sem lehet hosszú élete. Ha nem tudod szerves anyaggal pótolni a növények által elhasznált tápanyagokat, legalább huminsavval támogasd őket. Az örökzöldekre pedig ott az Örökzöld rutin!

 

Ne feledd, a legzöldebb kert az, amely harmóniában van a természettel és a Te igényeiddel. Ápold a kerted szeretettel, és az bőségesen meg fogja hálálni!

Egészséges, takart talajú kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

Ha ezt nem teszed meg, hiába locsolod a kertet:

Még valamikor ifjú koromban mesélte Molnár Gábor Jenő bácsi, hogy amikor ősszel szüretelték a paprikát, a leggazosabb részen voltak a legszebb, leghúsosabb példányok, míg a patikai rendben tartott parcellákról csak vékonyhúsú, kisebb és satnyább termést tudtak begyűjteni.