Blog

A kertet érő természeti katasztrófák

MGÉ
MGÉ
2023.06.28 06:06
A kertet érő természeti katasztrófák

????️ Erre nem lehet felkészülni...

 

Medárd környékén (2023.június 8.) elakadt autók, kidőlt fák, leszakadt ágak, erős szél, jégeső, tornádó, villámárvíz, riasztások tarkították országszerte az életünket.

Nálunk itt a délvidéken (Mórahalmon) volt némi eső, de korántsem kaptunk akkora mennyiséget, mint amit több másik település elszenvedett. Mivel erre az időszakra a lokális „természeti katasztrófák” voltak a jellemzőek könnyen lehet, hogy nálad is másképp alakult az időjárás, mint a néhány kilométerrel arrébb lakóknál.

Viszont a nyomott, párás környezet nem csak lokálisan jelentkezett, hanem szinte minden kertbe bekúszott, próbára téve a több éves növényültetéseket, sövényeket, gyümölcsfákat és a gyepeket. Tömegesen jelentek meg a kórokozók és a kártevők.

Ez a váratlan, Isten csapásaként megjelenő problématenger sok hobbikertészkedőt keserített el. Azokat, akiknek nincs kapaszkodójuk ahhoz, hogyan kell ezt helyrehozni, mert nem értik mi a kiváltó ok.

Engem is folyamatosan tanít a sok feltett kérdés, megismert eset. Ezért is biztatlak, hogy tanulj, fejlődj velem együtt. Ma már semmi sincs úgy, mint 10-15 évvel ezelőtt. Ezt el kell fogadni és együtt kell változni a dolgokkal. Ehhez azonban szükség van a megértésre, és a dolgok mögé tekintésre.

Mert nem a gyepet legyűrő gomba az ellenséged. Hanem a meggyengült talajélet, ami nem tudja kiszorítani a patogéneket. És nem a lóbogár teszi tönkre a veteményest, hanem a prevenció hiánya. Ahogyan a levegő is kitölti a rendelkezésére álló helyet, úgy a kórokozók, kártevők is életteret hódítanak maguknak, ahol erre van lehetőségük.

A megértés fontosságára Szabó Magda története a legjobb példám. Néhány napja kaptam tőle egy levelet, és őszintén szólva, ha nem írja le néhány mondatban, hogy márciusban honnan indult a története, bizony fejtörést okozott volna, hogy ki ő és miért is olyan elképesztőek az eredményei.

Kora tavasszal azért keresett meg, mert a kertjében a giliszták teljesen széttúrták a gyepet, a korallberkenyéi pedig annyira siralmas állapotban voltak, hogy a kivágás gondolata is szóba került már. Most küldött egy egész albumot, ami büszkén tanúskodik arról, hogy néhány hónap alatt is óriási változások érhetőek el. Még most is borsódzik a hátam, ahogy visszaemlékszem rá, amikor megpillantottam ezeket a képeket. 

KÉREM SZÉPEN Ő MEGCSINÁLTA.

A szeleburdi tavaszi és viharos kora nyári időjárás ellenére a fű szépen helyrejött, és a korallberkenyéken sincs már nyoma se a betegségnek.

A lényeg persze nem a szép képeken van, hiszen azzal tele van az Instagram és a Pinterest is. A képek esszenciáját az adja, hogy látszik rajtuk a MEGÉRTÉS. Hogy Magda tudja mi romlott el, hogyan működik a természetes körforgás, és be tudott avatkozni a megfelelő eszközökkel a káros folyamatokba.

Ha Te is követed a példáját és nem csak gépiesen kiszóród, amit ajánlanak, hanem figyelsz és tanulsz: bármit meg tudsz javítani majd!

Mert bizony lesz még

  • Medárd ezután is,
  • lesz aszály és jégverés,
  • lesz még levéltetű invázió,
  • cserebogárrajzás és
  • lótücsök vándorlás is.

Őszintén remélem, hogy a közösségünk egyre több tagja gondolkozik el a problémák gyökerén, és nem csak olvassa a blogcikket. Az olyan viszontagságosan induló években, mint az idei is a mentorprogramok tanításai sorvezetőként szolgálnak ahhoz, hogy meggyógyítsd a kerted!

Ha megérted (és megtapasztalod), hogy elsősorban a talajt kell erővel felruháznod, hirtelen minden megváltozik: az képes lesz a növényeket felemelni, megújítani, meggyógyítani.

A vegyszeres permetezés csak tüneti kezelés, még ha nagy segítség is… a végleges megoldás a talajban lakozik.

 

Ha már elindultál ezen az úton, bátran oszd meg velem a sikereidet egy válasz emailben: legyen az egy apró győzelem, vagy egy jelentős változás!

 

Egészséges kertet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony