Blog

A kerted a tiéd, neked kell ismerned...

MGÉ
MGÉ
2023.06.02 20:37
A  kerted a tiéd, neked kell ismerned...

A te kerted a tiéd, neked kell tudnod, ismerned, hogy milyen.

Ha még csak nemrég lett a tiéd és nem tudsz róla semmit, akkor figyelj rá, hallgasd meg mit mesél.

Pamucsi Tamás is így tett.

Figyelt, kísérletezett, megismerte a kertjét. Még a sünivel is egyezséget kötött, sőt a kerttel is igazán jó barátságba került, amikor úgy hozta az élet, hogy másik házba költöztek.

Ott azonban egy üres kert várt rá.

A talaja merő katasztrófa volt: agyontaposott, vegyszerezett szántóföldi talaj, ami már szerkezetében teljesen elporosodott. Mint egy kietlen sivatag, csak a vegyszerhatás miatt talán még rosszabb.

Az előző kertben 3 évet dolgozott a talajjavításon, mire igazán elégedett lehetett, de most mindent újra kellett kezdenie a dupla semmiből…

Első lépésként fizikai szerkezetjavítást végzett: a felső réteget kihordta és jó sok komposzttal beterítette, majd a meglévő talajba Italpollina csirketrágyával és Humin Garden Plus granulátummal bedolgozta. Nem sajnált semmit a talajtól, mert tudta jól, hogy milyen siralmas állapotban van. Nem kellett hozzá talajanalízis.

2021 késő őszén jutott el a füvesítésig. A választása a Barenbrug akkori újdonságára, a vékonyszálú RPR sport magra esett. A vetés után a kelő magok védelmére és a talaj hasznos mikroorganizmusokkal való gyors beoltása miatt többször permetezett Esstence Origo Sprint gilisztahumusz oldattal.

A becsületes munka, a kellő mennyiségű tápanyag, a Humin Garden humusz, és az Esstence növénykondicionáló tette a dolgát, és már 2022 nyarán irigylésre méltó képeket küldött Tamás a kertről.

Az idei év úgy indult nála, mintha nem is lett volna tél, idillikus nyári képeket küldött már márciusban, pedig nem történt benne semmilyen kertápolási munka.

A sztorinak lehetne itt a vége, és dőlhetnénk hátra, hogy minden jó, ha a vége jó… de egy kertben ritkán van örök happy end. Itt sincs.

Kissé megritkult a gyep, ezért tavasszal felül kellett vetni, hiába került oda eleve árnyéktűrő mag. A giliszták erőteljes túrása miatt kapott homokszórást is az árnyékos rész, hogy sima legyen újra a terület.

Tamás minden héten becsülettel permetezett, szórta a DCM Mix2-t, hogy inkább sűrűsödjön, mint ész nélkül nőjön az állomány.

Aki nem tudja heti 2-3 alkalommal nyírni a gyepet, ne válasszon nitrogén túlsúlyos DCM gyeptrágyát, mert a magas fűben kialakuló párás környezetet imádja a gombabetegség! Ilyenkor szoktak a kalapos gombák is testet ölteni: az ideális talajhőmérséklet és páratartalom hatására, de ahogy megjelennek úgy bújnak is vissza legtöbbször.

Tamás esetében is egyetlen út van: legalább még egy-két évig folytatnia kell az intenzív talajkondicionálást és a talajoltást, hogy az alsó talajrétegekhez is lejussanak a giliszták és a mikroorganizmusok, hogy együttesen jól megdolgozzák azt. Így idővel szépen összekapcsolódik majd a két, most még külön életet élő réteg és kialakul az ideális levegő- és vízháztartás.  Ez a talajépítő munka ki fog fizetődni számára, és évtizedeken át élvezheti majd az eredményét.

Kívülről nézve persze könnyen irigykedik az ember, hogy milyen szép kertje van… de az, aki tudja, hogy mennyi munka van ebben a szépségben csak elismerően tud bólogatni, hogy idáig eljutott. Nézd meg Te is, mit varázsolt a kietlenségből.

Tamásnak, és a hozzá hasonlóan kitartó kertbarátoknak kívánom, hogy érjen be mielőbb a munka gyümölcse! Azt hiszem ehhez tökéletesen passzol az az idézet, amit a minap olvastam:

„Felkészülni annyit jelent, hogy készen állunk az életünk minden váratlan eseményére, változásra, mert a biztonságunk már nem a körülményektől, hanem a belső tudatosságunktól függ!”

Kitartást, és hosszútávon is elégedettséget teremtő eredményeket kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony