Blog

Első év tapasztalata a füvesítés betegségének legyőzésére Esstence ORIGO-val

MGÉ
MGÉ
2020.04.13 09:08
Első év tapasztalata a füvesítés betegségének legyőzésére Esstence ORIGO-val

Köszönöm Neked, hogy a tavalyi év során velem tartottál!
Nagyon fontos év volt, hiszen az Esstence termékcsalád első nagy megmérettetése volt 2019.

 

A májusi nagy esőzések egy nehezen megzabolázható láncreakciót indítottak el a gyepmegbetegedések területén.

Tapasztalataim szerint azelőtt is szép számmal keresték mind a gyepszőnyeges telepítésű kertek, mind a vetett új füvesítésű területek tulajdonosai a vegyszermentes megoldást a felmerülő problémáikra. Hiszen kertjük nem csupán a házuk körüli díszként funkcionál, hanem gyermekeik „játszótere” is. Egy hely, ahol kúszva-mászva közelebbről ismerkedhetnek meg a természettel, azokkal az értékekkel, melyek az embert elsődlegesen összekötik az élővilággal.

Biztosan Te is emlékszel milyen volt gyermekkorodban felmászni az öreg diófára, megkockáztatva, hogy édesanyád szívrohamot kap mikor meglátja ezt, vagy épp a kertben leszakítani a paradicsomot a tőről és jó nagyot harapni bele mosatlanul. Ezek mind-mind olyan élmények, melyeket könyvből nem lehet megtanulni: megtapasztalni, átélni, belélegezni, érezni kell őket.

 

De vissza a pázsithoz.

Azok a vásárlóim, akik a probléma megjelenésekor megfogadták a tanácsaimat, és az általam javasolt receptúrát alkalmazták kiegészítve az Origo használatával, elképesztő változásról számoltak be.

 … és közben én is végeztem kísérleteket. Ezek a határok feszegetésére irányultak, azaz arra voltam kíváncsi, meddig lehet elmenni a teljes növényvédelem irányába vegyszeres beavatkozás nélkül.

 
Ezen kísérletek közül kettőt osztok most meg: az augusztusi magvetést és a gyepszőnyeg telepítést.

A kertépítők szakmájukból adódóan tudják, hogy mekkora kihívást és veszélyt jelent a nyári, kánikulai hónapokban vetéssel, illetve telepítéssel foglalkozni.

50% vagy még kevesebb az esély arra, hogy megbetegedés nélkül vészelje át a kezdeti időszakot a fű.

Éppen ezért csak olyan munkákat vállaltam el nyáron, amikor előre tudtam, hogy mikorra várható hosszabb lehűlés, ezzel is biztosítani kisebb lefolyású betegségekkel az eredményességet. Vagy egész egyszerűen augusztus 20-a utánra toltam a telepítést, amikor általában a feltételek már sokkal kedvezőbbek voltak.

Azonban a 2019-es év augusztusában, miután a megrendelt területek mind elkészültek, felvetődött az ötlet, hogy kísérleti jelleggel, számolva a benne lévő hatalmas anyagi kockázattal, megpróbálok 900 m²-en fűmagot vetni és 450 m²-en gyepszőnyeget telepíteni még a meleg időszakban.

A vetés Domaszéken, homokos talajon történt. Tombolt a nyár, a kelesztő öntözés reggeltől estig ment, hiszen nem engedhettem, hogy a felhevült homok felszáradjon. Így tehát, amint vége lett az egyik öntözési ciklusnak, máris indult a következő.

Amikor a fűmag kikelt és 1 - 3 cmközötti volt az állomány, este az UV szegényidőszakban lepermeteztem EsstenceOrigoval, hozzáadva a folyékony humuszt is. Úgy, ahogy eddigi írásaimban olvashattad.

Aztán feszülten vártam, mi fog történni:lesz-e megbetegedés vagy bekövetkezik az áhított csoda!

Tudtam, hogy minden feltétel adott, hogy probléma merüljön fel, hiszen a víz és az augusztusi hőség nem éppen ideálisnak mondható feltételek a magvetés esetén.

Minden nap ellenőriztem, van-e bármilyen elváltozás a füvön, de egy-két száltól eltekintve nem voltak megbetegedésre utaló tünetek, foltos elhalások, ahogy ilyenkor azlenni szokott.

A vizet koordinálva ezután, napi három alkalommal ment rá a fenntartó locsolás még legalább 10 napig ebben az őrült melegben.

Nem tudom elmondani azt az örömöt, mikor nagy bizonyossággal meggyőződtem arról, hogy sikeres volt a munkám, beérett a gyümölcs, és egy egészséges szép gyepállomány fejlődött ki a nyári vetéssel.

A másik eset egy kötöttebb talajon történő, építkezés utáni gyepszőnyeg telepítés volt. A rossz minőségű, különböző állagú és állapotú talajrészeknem sok jóval kecsegtettek.

A telepítés után estefelé lepermeteztettem a fent említett kombinációval a területet.

Szerencsére, itt is minden rendben zajlott, napi hat öntözés mellett a legyökeresedésig.

Summázva a tavalyi évethatalmas előrelépést tettem a tapasztalatok terén, mert az Esstence Origo extrém körülmények között is bizonyítani tudott, támogatva ezzel a természetes mechanizmusokat, fenntartva a talajélet egyensúlyát.

Megelőzésképpen éjszakai rászárítás nélkül is használható az Origo.Ez esetben kora reggel legyen a permetezés, de 1 óra múlva öntözz, a locsolás szigorú szabályainak betartásával.

Azaz, este nem öntözhetsz, vagy ha mégis úgy alakul, hogy máskor nem tudod megoldani, akkor úgy tedd, hogy sötétedésig megszáradjon a gyep levélzete.

A tikkasztó hőségben való füvesítés ezekkel a kísérletekkel gyakorlatilag megszületett. Külön öröm, hogy többen bátran belevágtak velem együtt a szárnypróbálgatásokba, és nagyon sok sikerről számoltak be az új termékcsaláddal kapcsolatban.

Így gyakorlatilag közösen tudtuk lefektetni a vegyszermentes gyepápolás stabil alapjait, kitesztelni az Esstence termékek hatékonyságát. Összegyűjteni az erősségeiket, a használat hatékony módját, kipróbálni extrém körülmények között őket.

Köszönöm mindenkinek, aki elküldte a tapasztalatait, felhívott telefonon, vagy küldött képeket a megmentett gyepekről.

Gyepbetegségektől mentes, egészséges szép zöld gyepet kíván:

 Molnár Gábor Éva

  • a füvesasszony