Blog

TAVASZI NAGY KERTÁPOLÁS ÉS GYEPÁPOLÁS IDEJE

MGÉ
MGÉ
2019.03.14 12:11
TAVASZI NAGY KERTÁPOLÁS ÉS GYEPÁPOLÁS IDEJE

A tavaszi nagy kertápolás ideje szinte itt kopogtat már a kertkapun.

Azt mondják a bölcsek, hogy az ismétlés a tudás anyja. Ezért, mint minden tavasszal most is sorba vesszem a tennivalókat neked.

Nem kicsit megtréfált bennünket a márciusi jó idő a múlt héten, de ahogyan most nézem az időjárás előrejelzést, egyelőre marad a hűvöses tavaszkezdet. Ezért a gyepszellőztetésnek csak akkor fogj neki, ha biztosan azt látod az előrejelzésben, hogy a felmelegedés tartósan itt lesz.

A gyep regenerálódása csak akkor fog gyorsan megtörténni, ha a nappali hőmérséklet 18-20 o C körüli hőmérsékletre emelkedik.

Pláne, ha felülvetést is kell alkalmazni a kiritkult fűállományban, mert ezek nemes fűmagfajták a hideg talajban csak vontatottan, 3 hétre képesek kikelni.

Akkor meg minek vetnéd el idő előtt?  Senki nem akarja őrizgetni a madaraktól, a széltől, a kiszáradástól.

Ezért inkább türelemre intelek, mert optimális időben minden ideálisan működikGyorsan regenerálódik a gyep, gyorsan gyógyul a talaj, gyorsan kel a fűmag.

Vagyis most csak annyi a feladatunk a gyepet tekintve, hogy beüzemeljünk az öntözést, levágjuk a füvet, ha szükséges és előkészítjük hozzá tápanyagokat, a talajjavítókat, a beteg gyepet megpermetezzük, a mohairtó vastápsót kiszórjuk ahová szükséges.

Aki pedig a tettvágytól hajtva kertészkedni akar, az inkább az örökzöldek ápolásának fogjon neki. Nemrég írtam a blogra egy cikket: MIÉRT JOBB AZ ÖRÖKZÖLDEK NÖVÉNYVÉDELMÉHEZ A SCUDO-T VÁLASZTANI és,  hogy a rezes  permetezésnek milyen fajtáit ismertük eddig .

A Scudo nem növényvédőszer, de mégis hatékonyan véd pedig csak lombtrágya. Ezáltal kényelmesebben tudod javítani az értékes növényeid egészségi állapotát.

És ne feledj el táplálékot adni az örökzöldeknek, hogy örökké zölden díszítsék a kertedet. Ennek a rendelését az akciós fülön meg is teheted nagyon gazdaságosan, csomagban.

Egészséges szép gyepet kíván:
Molnár-Gábor Éva, a füvesasszony