Blog

SZIKLAKERT VAGY KAVICSOS KERT?

MGÉ
MGÉ
2017.02.09 11:14
SZIKLAKERT VAGY KAVICSOS KERT?

A kertépítéshez hozzá tartozik a kert csinosítása, dizájnolása. Így, amikor az a kérés érkezik hozzám, hogy egy ügyfelem sziklakertet szeretne, mindig elmesélem neki az előnyeit és hátrányait, megosztom személyes véleményemet a témában, hogy a döntése ne  csak a csodás kerti  újságok  látványa alapján  történjen.

Hova építsünk sziklakertet?

Itt, a homokháti délvidéken nem természetes jelenség a kő, ezért nem könnyű feladat sziklakertet építeni úgy, hogy a házhoz és a környezetbe is tökéletesen passzoljon. Más a helyzet ott, ahol a domborzati viszonyok engedik a domboldalas, rézsűs kertek kiépítését (pl. Győr környékén, a Budai-hegység lábainál lévő települések). A sziklakert építését így nem mindenkinek ajánlom, de a síkvidéken élőknek is mindig tartogatok egy megoldást: a kert monotonitásának megtörésére csodálatos kavicsos kertet lehet kialakítani néhány mutatós, nagyobb szikladarabbal. Általában sokkal szebb, odaillőbb lesz egy ilyen kavicsos kert, mint egy erőltetett sziklahalmaz, ami ilyen környezetben már meglehetősen giccsesnek hatna.

Mire figyeljünk a sziklakert kialakításánál?

Akik mégis sziklakert építésére adják a fejüket a kert egy kis szegletében (pl. terasz oldalába), azoknak először két dologra lesz szükségük: türelemre és gyommentes földre. Sziklakertünk alapja a gyommentes föld, illetve az évelő gyomoktól (tarack, apró szulák) mentes altalaj. Ha nincs kitisztítva a talaj, akkor szép lassan, évek alatt belenőnek  ezek a tarackoló gyomokés ellepik a sziklakertet, mely elveszti létjogosultságát. Emellett sokkal hamarabb megjelelnek a csigák és hangyák is sziklakertünkben. Gondozás és fokozott figyelem mellett viszont ezek elkerülhetők.

Hogyan épül fel a sziklakert?

A talajelőkészület és földbehordás után meg kell várni, hogy ülepedjen a sziklák közé hordott földhalom. Az ülepítést a természetes csapadék megteszi helyettünk, vagy ha nagy a szárazság öntözzük a földet.Kb. 20%-ot képes roskadni a föld, majd a hiányzó földet vissza is kell pótolni. Láthatjuk, hogy milyen hosszadalmas folyamat a sziklakert építés! Inkább az  előkészület ideje miatt tűnik  így.

Mikor válasszunk kavicsos kertet?

Sík területen, ahol kövek csak elvétve vannak természetes környezetünkben a kavicsos kert építését szoktuk javasolni.Térválasztóként, színviláguk sokszínűségével akár rajzokat is készíthetünk velük. Kisebb-nagyobb növényekkel, fácskákkal lehet díszíteni, de én itt is a kevesebb több elvét vallom: egy különlegesebb  szoliter növény határozza meg a kavicsos kert arculatát és mellette legyen több, kisebb növény ami tölti a teret. Ezt ékesítsük egy szép formájú, nagy sziklával. Így varázsolhatunk síkvidéki kertbe is kavicsos-köves kertdíszítést!

Milyen fajta növényekkel dolgozzunk?

Választhatunk szukkulenseket, varjúhájféléket, kis kövirózsaszerűségeket, kúszókat és sziklakerti évelőket. Nagyjából két év alatt puhán benövik a sziklakertünket a növények teljesen, egy nagy dombocska, igazi növényi arborétum fog kialakulni. A  növények kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a körülményeket is, válasszunk szárazságtűrő növényeket inkább , amelyek a nyáron felhevült sziklák mellett is kibírják.

Hogyan gondozzuk a sziklakertünket?

A sziklakert is legalább olyan mértékű előkészületeket és törődést igényel, mint a rendes kert, nevezhetjük egy külön projektnek is. Tápanyagozni kell a talajt, körültekintően kell növényt választani, majd miután elkészültünk, gondozni, ritkítani kell őket. Rengeteg időt elvesz és alapos munkát kér. A kavicsos kert mellett szól az is, hogy ehhez képest az gyerekjáték. Kiválasztjuk a kavicsokat, egy-két szép nagy követ, plusz pár dizájnos növényt.

Mik a sziklakert ellenségei?

A legnagyobb ellensége a gondozásra szánt idő és az ápolás hiánya, de  még az időjárás  is  ellenlábasa lehet  sziklakertnek, a hidegebb teleken a fagykárok is megtizedelhetik a növényeket. 

A növények sűrűsége  és az öntözés miatt a párás mikorklíma vonza a csigákat és a hangyákat amik othonosan tudnak rejtőzködni a kövek között, amik alól nem egyszerű őket távozásra birni, védekezni ellenük. A hangyák ellen ilyenkor  a Stix  por beöntözését  szoktam javasolni ami sokkal könyebb  módszer  a hangyák irtására, mint   a sziklakert szétszedése és  a ''fészek"  megkeresése. A  víz könnyedén befolyik bármelyik kő alá anélkül, hogy  kikellene  emelni  a helyéről.

A csigákkal más  a helyzet  legyenek azok  házas  csigák  vagy meztelen csigák. A sziklekert növényeinek leveleit, szárát, megrágják fényes járatnyomot hagyva maguk után alaposan tönkretudják tenni tarrágással néhány  nap alatt a többhónapos  munka dizájnelemeit a növényeket.

Több módszer  létezik  a vegszer használaton kívül, de talán  a leggyorsabb ha reggelente  csak egyszerűen összegyűjtjük őket. Sajnos a csigatojásokból újabb nemzedék tud kártételt okozni, ezért talán egy csigacsapdával elejét  tudjuk ennek venni.

Bármilyen kérdésed  van még mindig,  keress meg  bátran egy fél órás  konzultációra.
Itt is  tudsz   jelentkezni! 


Molnár Gábor Éva, a füvesasszony