Dísznövények

SÖVÉNY ÜLTETÉSE- GYÖKERES DUGVÁNNYAL

MGÉ
MGÉ
2015.12.28 12:54
SÖVÉNY ÜLTETÉSE- GYÖKERES DUGVÁNNYAL

A sövény ültetése előtt mindenképpen meg kell határoznunk, milyen fajta növényt szeretnénk alkalmazni erre a célra.

Örökzöld legyen vagy lombhullató? Milyen időközönként  tudjuk bevállalni a sövénynyírást arról most kell  ültetés előtt döntést hoznunk, mert nem mindegy,  hogy   kétszer kell egy évben gondját viselnünk, vagy havi rendszereséggel.

Számos különböző növény alkalmas arra, hogy sövényt építsünk belőle, de csak néhányuk mutat igazán jól és csak néhány nyírható igény szerint.

A  sövény ültetése ideális esetben a téli fagyok megszűnte után következik, amikor már nem áll fenn a veszélye annak, hogy a növény ilyen jellegű stresszt kell elszenvedjen. Ez az időszak általában március végére tehető. Amennyiben a nyár elején történik a dugványok gyökereztetése, abban az esetben a kiültetést érdemes időben elvégezni, még augusztus végén vagy szeptember elején. Így a növénynek elegendő ideje lesz arra, hogy a hajszálgyökereit megerősítse a tél beállta előtt.
 

A sövény ültetése előtt ajánlott a talaj tápanyaggal bőven történő előkészítése. Szükséges mély ásást végezni, ajánlott némileg elegyengetni a felületet, illetve megtisztítani a különböző gyomoktól. Az ültetés helyének megválasztása, illetve az ültetési távolságok meghatározása elsősorban a sövény várható magasságának függvényében történik. Minél magasabbra növő sövényt választunk, annál nagyobb ültetési távolság lesz szükséges (természetes sövény esetében  mint  az orgona: 100cm-150 cm tőtávolság)

Az egysoros  ültetés tőtávolság  méteres  lombhullató  sövénynevelés esetében  50 cm  körüli legyen ,kétsoros ültetés esetében viszont érdemes a cikk-cakkos megoldást választani(háromszög kötés), mintegy 25-40 centiméretes távolságokkal.

A szabadgyökerű növényanyag ültetése előtt ajánlott elkészíteni az összes szükséges ültető gödröt. Ideális esetben nagyjából 10-15 centiméter mélységű lyukakra van szükség olyan átmérővel, ami lehetővé teszi a gyökérzet kényelmes behelyezését. Amennyiben meghatározott ívben forduló sövényt szeretnénk, akkor természetesen az ültetés helyének is ehhez kell alkalmazkodnia.

Figyeljünk arra, hogy a gyökeret eresztő csemetéket ne rongáljuk, amikor a ládából emeljük ki. Még laza talaj esetén sem lehetséges sérülés nélkül kihúzni vagy kitépni a növényt, ezért óvatosan bánjunk a csemetékkel.

Amennyiben megfelelően eőlvan készítve a  kert földje az esetben az ültetés könnyedén  végezhető a már rendelkezésre álló talajon. Ha mégis úgy ítéljük meg, hogy a talaj minősége nem megfelelő, illetve alaposabb táplálást kívánunk nyújtani a sövényünknek, akkor használjunk talajjavítót.

Az ültetés szálanként történjen! A kiásott gödröt töltsük fel vízzel, majd a termőföldet, komposztot vagy tőzeget óvatosan szórjuk rá. Ha ez idáig megvédtük a vékony gyökereket a sérüléstől, akkor most sem zúdítsuk rá lapáttal a termőtalajt. Figyeljünk oda, hogy a takaróföldet alaposan eláztassuk, szinte iszapossá változtassuk. Ezután óvatosan fogjuk meg a növény szárát közvetlenül a föld felett, majd óvatosan, de határozottan emeljük meg és toljuk vissza néhányszor. Ennek köszönhetően a teljes gyökérzet eltömődik termőfölddel. Ez után pedig ellenőrizzük, hogy a növény egyenesen áll-e. Legvégül pedig az eliszaposodott földre szórjunk szárazat, majd kézzel nyomkodjuk meg óvatosan.

Ezt követően már csak az időnkénti locsolás és gyomlálás marad. A tavaszi telepítésű sövények esetében a nyári kánikula hatásaira figyelni kell, ugyanis a gyorsan száradó talaj megkeményedhet és a vizet is  olyankor rosszul vezetheti. Ezért öntözés előtt időnként indokolt lehet a kapálás, de ügyelni kell arra, hogy a gyökérzet ne sérüljön.

Én minden ültetésnél használom a gyökerezőserkentő tápanyagokat, hogy  az eredés  gyors legyen. Használd te is, hogy  a munkád tökéletes eredésű legyen!

Ide kattints és már kétnap múlva öntözheted  a sövénynek való növénykéket!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony