Dísznövények

SMARAGD TUJÁK, ÖRÖKZÖLD SÖVÉNYEK ÜLTETÉSE FOSFITEX MG-MAL

MGÉ
MGÉ
2017.01.28 14:02
SMARAGD TUJÁK, ÖRÖKZÖLD SÖVÉNYEK ÜLTETÉSE FOSFITEX MG-MAL

Amikor a tervek, elhatározások megszületnek, majd a tettek mezejére lép a történet, hogy örökzöldek ültetése fog történni a kertben, a pillanatnyi öröm a gyakorlatlan kertészkedőt jól megtévesztheti munka közben.

A tuja vagy más örökzöld beszerzésekor ugyanis senki nem tudja és látja, hogy a választott növény milyen gyökérrendszerrel rendelkezik. A szép növénynek nagy eséllyel jól erednek, de mi van, ha mégsem?

Magam is kerültem már kellemetlen helyzetbe, amikor több évvel ezelőtt késő ősszel, november elején kaptam egy örökzöld sövény ültetéséhez megrendelést, mégpedig Leylandi ciprust kértek a kerítés mellé. Gyorsan érdeklődtem, hogy van e még valamelyik közeli kertészetben 50 darab kimaradt ültetőanyag az őszi szezonból, és nagy örömömre volt bőségesen egyforma állomány, amiből tudtam gond nélkül válogatni.

Neki is készülődtünk az ültetésnek, ástunk ültető gödröket a homokos talajon, a szerves trágyát belekevertük a gödör aljába, beledobáltuk az alaptrágyát is, és nekikezdtünk az ültetésnek. Azaz inkább csak szerettem volna nekikezdeni, ugyanis amikor nejlon konténerből próbáltam kivenni a dísznövényt, a gyökeréről lehullott az összes föld. Volt ám riadalom, mert az összes növény ilyen volt.

Végül úgy próbáltunk mindegyik Leylandit belevarázsolni az ültető gödörbe, hogy némi föld is maradjon a gyökéren. Tulajdonképpen az volt a probléma, hogy nem begyökeresedett, 80 centiméteres állományt kaptunk, hanem piacképtelen, de habitusában eladható növényt.

Mi lehet ilyenkor a megoldás?

Mivel a reklamáláson kívül a gondot nem tudtam volna akkor jobban megoldani, úgy döntöttem, hogy a napos enyhe novembert megpróbálom kihasználni és új gyökérrendszert nevelek a növényeknek. Ültetés után előkerült a varázs gyökerezést serkentő Fosfitex Mg,(új nevén Smaragd Extra Mg) amihez társult némi imádság is,hogy legyen sok napsütéses nap a következő egy hónapban, legyen ideje a hatóanyagoknak felszívódni és hatni.

Mivel szinte alig volt téli időjárás 2013-2014 telén, a Leylandi ciprusok nem is vették észre, hogy ki lettek ültetve, mindegyikük megmaradt és zavartalan fejlődést mutattak tavasszal.

Szintén feltétlen szükség mutatkozik a Smaragd Extra Mg (régi neve Fosfitex Mg) használatára, amikor a konténeres növény beleöregedett a cserepébe, kiélte a tápanyagot szolgáltató földjét, elhaltak a gyökérszőrök.

Vagyis van egy növényünk, amit ha kiültetünk és nem képes új gyökérhajtásokat nevelni, sínylődik majd megindul az elhalási folyamat.

Mindenkinek ajánlani tudom a  Smaragd Extra Mg-ot  a biztos eredés érdekében és a gyógyulás elősegítésében.
Folyékony tápanyagként  ajánlom  aHumin Garden Plus-Sol mint   folyékony humuszt,vagy az új huminsav készítményt HUMIN GARDEN PLUS GRANULÁTUMOT, hogy a növény fejlődése  tökéletesen kondicionálva legyen. A kettő együtt használata tökéletes  megoldás még azok számára is akik nem készültek fel nagy alaposággal  az ültetéshez.

Ültetéshez vagy örökzöldek ápolásához válassz komplett csomagjainkból itt!

Egészséges örökzöldeket kíván minden kertbe
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony