Dísznövények

SMARAGD TUJÁK, ÖRÖKZÖLD SÖVÉNYEK ÜLTETÉSE SMARAGD EXTA MG-AL

MGÉ
MGÉ
2016.03.09 14:05
SMARAGD TUJÁK, ÖRÖKZÖLD SÖVÉNYEK ÜLTETÉSE SMARAGD EXTA MG-AL

Amikor a tervek, az elhatározások megszületnek, és a tettek mezejére lépünk az örökzöldek ültetésével kapcsolatban, akkor a pillanatnyi öröm elég könnyen megtévesztheti a gyakorlatlan kertészkedőt. 

A tuja vagy más örökzöld beszerzésekor senki nem tudja és látja, hogy a választott növény milyen gyökérrendszerrel rendelkezik. A szép növények nagy eséllyel jól erednek, de mi van, ha mégsem?  

Bizony én is pórul jártam már kedves olvasóm, amikor több évvel ezelőtt késő ősszel, november elején kaptam egy megrendelést örökzöld sövény ültetéséhez. A kérdéses növény Leylandi ciprus volt, amit a kerítés mellé szerettek volna ültetni.Gyorsan érdeklődtem, hogy valamelyik közeli kertészetben van-e még 50 db, az őszi szezonból kimaradt ültető anyag. Nagy örömömre volt bőségesen egyforma állomány, amiből gond nélkül tudtam válogatni. 

Neki is készülődtünk az ültetésnek, ástunk normális ültető gödröket a homokos talajon, a szerves trágyát belekevertük a gödör aljába, beledobáltuk az alaptrágyát is, és nekikezdtünk az ültetésnek. Inkább csak szerettem volna nekikezdeni, ugyanis amikor nejlon konténerből próbáltam kivenni a dísznövényt, a gyökeréről lehullott az összes föld. Volt ám riadalom, mivel az összes növény ilyen volt.

Hosszas tanakodás után, végül megpróbáltuk mindegyik Leylandit belevarázsolni az ültető gödörbe igyekezve, hogy némi föld is maradjon a gyökéren. Tulajdonképpen az volt a probléma, hogy nem begyökeresedett, 80 cm-es állományt kaptunk, hanem piacképtelen, de habitusában eladható növényt.

Mivel a reklamáláson kívül a gondot nem tudtam volna akkor jobban megoldani, úgy döntöttem, hogy a napos enyhe novembert megpróbálom kihasználni, és új gyökérrendszert nevelek a növényeknek a gyökerezést serkentő Fostifex Mg segítségével.

Ültetés után előkerült a Fostifex Mg, az Amalgerol és némi imádság is, hogy legyen sok napsütéses nap a következő egy hónapban, legyen ideje a hatóanyagoknak felszívódni és hatni.
Mivel szinte alig volt igazán hideg 2013-2014 telén, a leylandi ciprusok nem is vették észre, hogy ki lettek ültetve, mindegyikük megmaradt és zavartalan fejlődést mutattak tavasszal.

A Smaragd Extra  Mg-ot más szituációban is érdemes használni, mint például olyan konténeres növények esetében, amelyek beleöregedtek a cserépbe, kiélték a tápanyagot szolgáltató földet és elhaltak a gyökérszőrök.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony