Gyepápolás, tápanyagozás

PÁZSITGYILKOS GYOM

MGÉ
MGÉ
2016.05.28 11:29
PÁZSITGYILKOS GYOM

Milyen gyom ez a kicsi, piros vagy zöld levelű lóhereszerű valami a gyepben? 

Ez a madársóska (Oxalis corniculata, O. europaea) egyéves és évelő életformával. Nehezen lehet tőle megszabadulni, mert a szárcsomókon legyökeresedik a fűben és a fűnyíró kése nem  éri el.

Ha hagyjuk, hogy virágozzon, akkor a pattogó magjaival frászba kergetik a kerttulajdonosokat, mert alkalmazkodó képességével minden hova befurakodikmég a járólapok közé is, és az egész kertet képes egy szezonban lefertőzni. Kézzel szedegetni a fűből csak akkor érdemes, ha természet közelében szeretnénk lenni, mert ezzel a kézi módszerrel soha nem lehet kiirtani.

Sajnos csak gyomirtással lehet tőle megszabadulni (szelektív gyomirtás letölthető anyag itt!). De azt sem  ígérem, hogy egyszeri alkalommal siker koronázza a munkánkat. Szinte biztos, hogy egész évben módszeresen kell védekeznünk ellene . Sajnos a mikor a madársóska egyszer beteszi a lábát a kertbe, onnantól kezdve csak kitartással lehet tőle megszabadulni.

Ne feledjünk azt, hogy csak bebokrosodott fű alkalmas a gyomirtózásra, az újvetésű gyepen  nem használhatunk semmit.

Védekezésül ajánlom a kora tavaszi gyomirtós gyeptrágya használatát és a nyolcadik hét utáni megismétlését.

Akik bátrabbak és szívesen nyúlnak a permetezőhöz, azok vásároljanak szelektív hatású gyomirtót   mint a Gyom stopp vagy Bofix gardent. De csak addig tudunk vele hatásosan védekezni, amíg a madársóska nem virágzik, vagyis  kezdeti  fejlődési fázisban van. 

Ez a Scotts gyomirtós műtrágyára  is igaz.

Csak kitartás, sikerülni fog önnek is!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony