Blog

ŐSGYEPSZERŰ FÜVEK KIALAKÍTÁS

MGÉ
MGÉ
2017.02.11 11:19
ŐSGYEPSZERŰ FÜVEK KIALAKÍTÁS

Gyep tekintetében nem mindenki számára az a fontos, hogy minden fűszál egy színben, egyforma magasságban és minden évszakban, egyforma habitusban pompázzon. Erre nem is feltétlenül van szükség, hiszen úgy is lehet a gyep gyönyörű, hogy nem mindenütt tökéletesen egyforma. Mindenkinek mást jelent a szép. És ez így van jól!

Sokan szeretnek kertészkedni, azonban nem mindenkinek ez a kedvenc hobbija, valamint olyanok is akadnak, akiknek idejük nincs arra, hogy rendszeresen ápolják az udvarukon növekvő füvet. Az ő számukra kitűnő megoldást jelentenek az ősgyepes füvek – ezek is lehetnek legalább olyan szépek, mint a katonásan karbantartottak.

Ilyen gyepet szeretnék!

Megtörtént eset, hogy jött egy vásárló hozzánk és az volt a kérése, hogy olyan fűmagot ajánljak neki, mint amilyen nekünk van az utcán. A kérésén eléggé meglepődtem, ugyanis nálunk az utcán ősgyepszerű fű van. Ennek az az oka, hogy homokos a terület, és kisebb erőfeszítéssel lehet megkötni a homokot, ha hagyjuk a természetet élni a vetett gyepben.

Hat évvel ezelőtt egy területrendezés történt az utcai részen, elvetettem a füvet, de előtte nem irtottunk gyomot. A növekvő fű persze gondosan lett nyírva, tápanyagozva, öntözve. A gyenge területekre (cementes maradványok beleivódva a talajba) szórtam fehérhere magot, hogy minél gyorsabban befedje a hézagokat a zöld – nem éppen a rendezett, egyforma zöldben pompázó gyep lett tehát belőle.

És ez a gyep tudott olyanra nőni, hogy mások szívesen vallanák magukénak. Talán akkor jöttem igazán rá, hogy nem muszáj minden áron steril gyepet alkotni mindenkinek, ahogyan én sem tettem a saját otthonom előtt. A lényeg a rendszeres és precíz ápolás.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony