Blog

HOGYAN TUDSZ ŐSGYEPET CSINÁLNI A SAJÁT KERTEDBEN?

MGÉ
MGÉ
2019.02.15 11:49
HOGYAN TUDSZ ŐSGYEPET CSINÁLNI A SAJÁT KERTEDBEN?

Nemrégiben jelentkezett nálunk egy hölgy, aki az ősgyep szerelmeseként kért tőlünk tanácsot. Van nekik egy szántóföldszerű tanyaudvaruk, de ők nem foglalkoznak gazdasággal.

Azért keresett fel, hogy segítsek nekik ősgyepet varázsolni a 3000 négyzetméteres területükre. Ő ugyanis nem szeretne angol pázsitot, amiben minden fűszál katonásan áll, hanem dimbes-dombos környezetbeillő gyepre vágyik, amit fűnyíró traktorral szeretnének karbantartani.

Első ránézésre egy picit gondozásmentesebb ez a zöld gyep, de igazából ez lenne a hagyományos gyepkinézet. Mi is ilyet tartunk a saját házunk előtt kint az utcán. Amikor jönnek hozzánk a fűmagvásárlók, legtöbbször meg szokták említeni, hogy ők is ilyen fűmagot szeretnének, amit az utcafronton látnak.

Kimondottan ilyen fűmag nincs

El szoktam mondani, hogy ilyen fűmag nem létezik, hiszen ez egy vegyes állomány, de  az alapja  Johnsons szárazságtűrő fűmag.

Ahol nálunk elterül az ősgyep, az közterület, amire nem akartunk nagy hangsúlyt fektetni. Nem lenne praktikus, hiszen az utca is elég keskeny, és ha két autó elmegy egymás mellett, akkor az egyik rámegy a gyepre.
Így,  inkább ápolt, de strapabíróbb környezetet akartunk létrehozni.

Lenyestük, elszinteztük a területet, majd elvetettük a füvet, gyomirtást nem csináltunk előtte. Öntöztük, tápanyagoztuk a füvet, egyes részekre lóherét is vetettem, mert az a kedvencem. Ennek eredményeként 95%-ban a füvet látjuk uralkodónak, de a kikelő fűbe belehajtott az ősgyepi rész, ami ott volt régen is, és amit az utcán a szomszédok háza előtti fűmagból odafújt a szél. Így ez egy vastagabb szálú, vegyes állományú gyeppé vált mindössze az által, hogy engedtük a természetnek elvégezni a saját feladatát.

Az időzítés fontos

Ott ahol nincs öntözőberendezés telepítve, nagyon összehangoltan kell dolgozni az időjárással.

Az előkészületeknek időben meg kell történnie, mindig tisztán kell tartani a területet. Az ültetés előtt a gyommagokat természetes szelekcióval el lehet távolítani, úgy, hogy nem hagyjuk a gyomokat öt centinél magasabbra megnőni, hanem egyszerűen leműveljük. Majd visszaadjuk az anyatermészetnek a területet, és újból várunk egy kelési állományt.

Így nem engedjük, hogy a gyom legyen majd az uralkodó a fűben, hanem csupán hagyjuk, hogy részese legyen a kertnek. Az arányokat így lehet biztosítani, ha kellő időt szán az ember az ősgyep kialakítása előtt az elhagyatottabb területek gyommentesítésére.

Ha ez már egy művelt, morzsás talaj, akkor figyelni kell arra, hogy az előkészített, szerevesanyaggal  betápanyagozott talajra mikor tudunk vetni. Az időjárás besegíthet a kelesztésbe, ha eső előtt vetünk, de mindenképpen keverjük a talajba a magot. Természetesen az eszközök is segítségünkre lehetnek, nekünk például van egy olyan hengerünk, ami pár centire belekeveri a földbe a magot, így minimális mennyiség marad csak a talaj felszíne fölött.

Lehet  a gyepalkotókon  alakítani

Ha szeretnénk finomítani az ősgyep kinézetén, akkor ezt megtehetjük akár szelektív gyomirtókkal. Bár én nem nagyon szeretek gyomirtózni, de úgy vélem, egyszer-egyszer lehet vele élni, ha ismerjük az ellenszerét. A gyomirtó kárt tesz a talaj mikroorganizmus háztartásában, de ha ezt szerves anyagos tápanyagozással kompenzáljuk és az élet visszatelepítésével, akkor szabad élnünk az újvilág technológiájával.

Ez olyan, mint amikor az ember antibiotikumot szed. Tudjuk, hogy az antibiotikum a jó hatása mellett káros is a szervezetre, de vannak olyan esetek, amikor másképp nem elérhető a gyors gyógyulás. Mindenesetre tenni kell azért, hogy visszaépítsük a bélben lévő mikroflórát, hogy ismét egészségesek legyünk.

Ha csak kisebb változást kívánunk elérni az ősgyep kinézetében, akkor azt gyomlálással is elérhetjük. A nagyobb gyomokat el lehet távolítani kézzel is, hogy ne nyomják el a gyep többi részét. Ez jó testmozgás, illetve terápiás tevékenység is lehet, segíti az ember kapcsolatát elmélyíteni a FÖLDDEL.

Eleinte természetesen a nemes gyephez hasonlóan az ősgyep is igényli a rendszeres gondozást és odafigyelést, de ha már felneveltük a fűállományt, és az megerősödött, akkor hagyhatjuk, hogy természetesen létezzen. Többet lehet majd a teraszon ülni, mint a gyepet gondozni és ezen a gyepen is igazi élvezet lehet reggelente a harmatos fűben akár mezítláb járni.

Vadvirágos ágyással dobjuk fel az ősgyepet

A korábban említett hölgynek az volt a vágya, hogy mezei virágokkal díszítse az ősgyepet. Lehet ilyen magkeveréket kapni, amit érdemes frekventált területre elvetni egymenetben a füvesítéskor, akár több négyzetméteres helyre, mintha virágágyás lenne.

 

 A fűnyírásnál ezt a részt mindig meg kell hagyni, sosem szabad levágni, hogy megőrizze vadvirágos formáját. Ha elvirágzott, akkor sarlóval le kell vágni nyár végén. Érdemes jelzőkaróval megjelölni az ágyás területét, majd tavasztól fogva ott megint nem szabad nyírni a területet. Ez a vadvirágos ágyás a kert ékeként mindig más-más színben fog virágozni, igazi lepkehívogató lesz.

Aki városi díszkertbe szeretne egy kis mezei hangulatot csempészni, az kaspóba, vagy dézsába is ültethet mezei virágmagokat. Ez esetben nem lesznek annyira elszabadítva a vadvirágok, mégis feldobják a kerti hangulatot.

Ahogy a fenti példákból is látszik, csak a fantázia és az igényünk szab határt abban, hogy milyen ősgyepet alakítunk ki kertünkben.

Vidám ősgyepkészítést kíván:
Molnár Gábor Éva , a füvesasszony