Öntözőrendszer tervezés homokos talajon, kontra kötött talajon

Öntözőrendszer tervezés homokos talajon, kontra kötött talajon

Van különbség?- kérdezheti kedves olvasóm. Már leszoktam arról, hogy hanyatt dobjam magam, amikor meglátom a homoktalajokon való kontárkodást. Szakértőkké avanzsált öntözőrendszer szerelők, amikor a kötött talajon dolgozva megrendelés kapnak a homokos területekre, ugyanazon az elven dolgoznak továbbra is mintha a víz mindenütt vízként viselkedne.

 Pedig a víz nem mindenütt egyformán terjed és mozog. A homoktalajok sajátságos tulajdonsága, hogy a vizet nagyon könnyen elengedi és az öntözött mennyiség majdnem egyenesen, függőlegesen lefelé terjed. Vagyis oldalirányú mozgása minimális.

 Ebből a fizikai törvényszerűségből pedig az következik, hogy ha nincs megfelelő fedettséggel tervezve az öntözés, a nyári (csapadéknélküli évszakban) hónapokban öntözés mellett kiszárad a fű. Mert a fedettségnek szinte 100%-osnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy spórolni az öntözés anyagával nem szabad, mint a kötött talajon. 

Ott sem érdemes, de hát ott ellehet bliccelni némileg az anyagi befektetést, mert a kötött talajon oldalirányba is mozog a víz és nem szembetűnő a hiányosság átlagos, normális időjárási viszonyok mellet.

 Amikor az aszályos év beköszönt mindenhol, akkor állhatunk  a kertben szétárt karokkal, hogy mi a hétnehézséget tegyünk, amikor van öntözőnk és mégsem működik hatékonyan.

 Olcsó árajánlatnak többnyire ez szokott a vége lenni. Némileg lehet a problémát ilyenkor enyhíteni, de minden évben ki fog újulni, mint minden megoldatlan probléma.

Kapcsolódó cikkek
Víztakarékos öntözőrendszer. Fontos ez nekünk?
Elolvasom
Víztakarékos öntözőrendszer. Fontos ez nekünk?
2015. November 20.
Takarékoskodni öntözőrendszer telepítésekor nem egy-egy szórófejjel vagy egy öntöző zóna elhagyásával lehet, hanem elsősorban a szivattyú működésével és a víz mennyiségével kellene. A kutak a nyári vízszintsüllyedése miatt nem tudják táplálni a nagy vízfelhasználású szórófejeket (sprayes fúvókák).
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Kertfenntartás és kertfüvesítés
Így füvesíts
Bizonytalan vagy a kertben?
Gyere el Workshopjainkra és tanuld meg Évától, a füvesasszonytól hogyan lehet a Te kerted is irigylésre méltóan szép!
Azt, hogy mitől lesz a gyep egy dús smaragdzöld szőnyeg, az örökzöldek pedig kicsattanóan egészségesek!
További részletek
Mit kezdj a vakonddal