Öntözéstechnika

ÖNTÖZŐRENDSZER LEHET TÖKÉLETLEN IS

MGÉ
MGÉ
2017.01.30 20:07
ÖNTÖZŐRENDSZER LEHET TÖKÉLETLEN IS

Történt két éve, hogy tanácsomat kérte egy olvasóm gyep sárgulása ügyében. 

Néhány fénykép és telefonos beszélgetés után egy tápanyagozási programmal vettük fel a küzdelmet a sárguló folt ellen.

Az első szezon után már eredmények is mutatkoztak, a foltok szépen összehúzódtak, és már alig volt itt-ott nyoma a problémának.

A következő év tavaszától nem volt kérdés, hogy az általam javasolt technológia lett folytatva, mint  talajjavítás és tápanyagpótlás.

Abban az évben is, mint általában beköszöntött nyáron a strand meleg, és ezzel együtt egy elégedetlen levél is a postaládámba került.

Idézem:
„Közel 1 éve minden anyagot kijuttatok, amit javasolt, de sajna az eredmény nem megnyugtató.
A mellékelt képeken látható sárga foltok jelentek meg, míg nem voltunk itthon. Szerintem nem locsolási hiba, mert a sárga foltok környezete is annyi vizet kap, mint a foltok.Nem tudom mi lehet, de idegesít.
Annyi időt töltök ezzel a fűvel, hogy már nem éri meg az eredményt figyelembe véve.”

Egy magára valamit is adó szakember ilyenkor megoldást keres a problémára, és bevallom, igen csak elkeseredtem azon, hogy a sárga foltok kibabráltak velem. Minden kérdésemre azt a választ  kaptam, hogy  az  említet problémák  nem lehetségesek  a kertben. Így hát beültem az autóba, és elutaztam 200 km-t, hogy megnézzem azt a fránya, sárga nagy foltokat, amelyek a semmiből újból előkerültek. A  kitartó kezelések  után nem akartam elhinni, hogy kudarcot  vallottam.

Nem volt más választásom meg kellett néznem a gyepetA vizsgálat egy ásóval történt a szemrevételezésen túl. Mint a dinnyét meglékeltem a sárga, elhalt gyepfoltot, és kiemeltem az összefüggő területből egy ásónyi nagyságú részt.

A talaj homokos volt, és porolt a szárazságtól. Vagyis az öntözőrendszer hobbiszerűen volt letelepítve, nem volt kielégítő a terület öntözése. Nem volt fedés a szórók öntözésében (kontra hiánya), aminek következtében a probléma a forró, nyári hetekben szembetűnően megjelent. Esős és hűvös évszakban nem volt észrevehető ez a hiányosság, de a komoly  melegben megjelenő vízhiány komoly  sárgulással jár, ugyanis a homokos talajon a víz nem terül oldalirányba.

Tanulság? A homokos területeken nem lehet amatőr módon öntözőrendszert telepíteni, mert hiábavaló lesz a gondos fenntartási munka! Sajnos éppen akkor fogja a leghitványabb arcát mutatni a gyep, amikor a legjobban élveznénk a kert  nyári zöldjét.

Keressen bátran bennünket, hogy az ön  kertjét elkerülje  az  ehhez hasonló eset !

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony