Öntözéstechnika

MIKOR IS SZOKTUNK LEGJOBBAN KITÉRNI A HITÜNKBŐL?

MGÉ
MGÉ
2016.05.04 19:49
MIKOR IS SZOKTUNK LEGJOBBAN KITÉRNI A HITÜNKBŐL?

Amikor nyáron nem megy az automataöntöző.  

A csapadékszegény nyarak próbára teszik és vizsgáztatják is az automata öntözőrendszer-telepítőket.  Aki merészen spórolni akar az automataöntőző rendszer telepítésekor, annak a kertje  nyáron szembesülhet a vízhiányával.


Elsőként a kutat és a szivattyút vesszük górcső alá, hogy milyen távolságra kell a szivattyút elhelyezni a kúttól.  

  • A felszíni kerti szivattyúk csak 9 méter mélyről képesek a vizet felszívni
  • Ezt a 9 métert érdemes nagyon tiszteletben tartani, mert ha a szivattyút a kúttól elvisszük több méterre, de  a víz nyugvó szintje aszályos időszakban métereket csökken a talajban, akkor nagy galiba üti fel a fejét az öntözésnél.
  • A matematikai és a fizikai paramétereknek nem érdemes ellentmondani, mert a kút vízhozamát a rétegvizek és talajvíz magassága határozza meg és a szivattyúnk emelési magassága.

Nemrég egy Szegedi kertben jártunk, hogy megvizsgáljuk az öntözési lehetőségeket. A házigazda arról panaszkodott, hogy nyáron nem tud gumicsővel sem öntözni, holott a kútjuk 72 méterre van lefúrva. Nagyon furcsa dolgokkal találkoztunk ott. A szivattyú, jó meleget adó biztonságban a garázsba volt beszerelve a kúttól számítva 4-5 méterre,6 törési kanyarral és pvc csővel összekötve. Ezt a megoldás a vízvezeték szerelő munkája volt. A kőművesek pedig egyszerűbbnek találták, ha lebetonozzák a kút tetejét, mert nekik arra már nem volt szükségük, és ebbe a háziak is beleegyeztek.

A történet úgy folytatódik innentől, hogy a kút vízkapacitását, gázképződését meglehessen vizsgálni, hozzá kellene férni, a kúthoz még mielőtt bármilyen konzekvenciát levonnánk helytelenül. A teendő mostantól az, hogy szét kell verni a betonozást: Ki kell hozni a kúthoz a szivattyút és méréseket kell végezni vele 3 bár nyomáson, hogy mennyi vizet ad a kút. Meg kell vizsgálni a vizet, hogy észlelünk e pezsgést benne. Majd csak ez után lehet kitalálni azt, hogy miként lehet megoldani az automataöntözést.

Molnár Gábor Éva, a füvesaszony