Médiában megjelent cikkek

MI KELL A GYEPNEK? - LAKÁS ÉS KERT MAGAZIN

MGÉ
MGÉ
2019.05.25 17:44
MI KELL A GYEPNEK? - LAKÁS ÉS KERT MAGAZIN

Könnyű azt gondolni, hogy a fű azért nem egy paradicsom, aminek tápanyagokkal kell telítődnie, mégis tévedés, hogy nincs szüksége minőségi tápanyagra.

Ugyanúgy, mint az emberi szervezet, a növények sem tudják fenntartani élettani folyamataikat a megfelelő tápanyagok nélkül.Hozzátáplálás nélkül csak a lebomlásából keletkező anyagokhoz férnek hozzá, amit a mikroorganizmusok egyszerűen átalakítanak a növények számára hozzáférhető tápanyaggá.Ez a hatás azonban a művelt kultúrákban csak minimálisan tud érvényesülni, mert a talajokat kizsigerelik.

A gyep esetében egy ápolt kertben a fűnyírás során keletkező nyesedéket is összegyűjtjük, nemigen fordul vissza a talajba az az energia, amit lenyisszantunk fűnyírás-kor.Ezért a talaj előbb-utóbb kimerül, és amit beleültetünk, csak vegetál vagy tönkremegy.

Ha jól van táplálva a fű, nemcsak egészségesebb és szebb lesz, de sok-kal jobban ellenáll a különböző gombabetegségeknek, fertőzéseknek, kártevőknek is. A megfelelő tápanyagválasztással, talajjavítók, növénykondicionálók alkalmazásával kisebb energiával és anyagi ráfordítással lehet megelőzni és kezelni a problémákat.

Más kell a friss fűnek

Noha könnyű azt gondolni, hogy a fű azért nem egy paradicsom vagy paprika, aminek értékes táp-anyagokkal kell telítődnie, mégis tévedés, hogy nincs szüksége minőségi táp-anyagra. A fűszálak gyökerei oldalirány-ban fejlődnek, így a talajnak csupán egy vékony, 15-20 cm-es termőrétegéből tudnak tápanyagokat felszívni, ezért fontos, hogy ott rendelkezésre álljanak a növekedéséhez szükséges tápanyagok, nyomelemek és maga az éltető víz is .

A fűnek, hasonlóan bármely élő szervezethez, különböző fejlődési fázisokban - tavasszal, nyáron és ősszel - más-más igényei vannak. Egy frissen sarjadó füves területen a gyökeresedés elősegítése a cél, amelyet magas foszfortartalmú gyeptrágyákkal tudunk megteremteni. A növények és a talaj számára inkább organikus forrású tápanyagot juttassunk ki, mint műtrágyákat. A szerves alapú táplálás nem-csak a növényeknek hasznosabb, mint az ásványi alapú, hanem a talajnak is, mert a szerves anyag növeli a talaj vízmegtartó képességét is.

Minden évszakban mást

Amikor egy már ""beállt” gyepet tartunk fenn, az évszak kihívásaihoz kell igazítani a tápanyagokat. Tavasszal az üde zöld gyepet magas nitrogén-, magnézium- és vastartalmú táp-anyagokkal alapozhatjuk meg . A nyári hőségre a nitrogén mellett a magnézium, a foszfor és a kálium pótlásával tudjuk felkészíteni a gyepet.

Ezekkel a makroelemekkel és nyomelemekkel ellenállóbbá válik a napfény káros ultraibolya sugaraival és a tikkasztó hőséggel szemben. Az őszi tápanyagok már a tél megpróbáltatásaira készítik fel a pázsitot. Egy jó őszi gyeptrágya már nem tartalmaz sok nitrogént(hiszen az hajtja a növekedésben a füvet), inkább káliumban, magnéziumban és vasban gazdag, ami segít megőriz-ni a levélzet zöld színét és fenntartja a fotoszintézis folyamatát a tél során is .

Javul a vízháztartás is

Ma már szerencsére rendkívül sokféle modern, könnyen kezelhető és környezetbarát tápanyag létezik, így nem kell a kert talaját műtrágyával szennyezni. Ezek közül én személy szerint a szervesanyag-alapú, speciálisan fűre való termékcsaládot, organikus minigranulátumot ajánlom jó szív-vel mindenkinek .

Ezek a nagyon magas szervestrágya-tartalmú tápanyagok a talajélet legfőbb serkentői, mert a mikroorganizmusok sokfélesége ott tud elszaporodni kellő változatosság-ban, ahol megfelelő szénforrás biztosított számukra. Amennyiben fel tudnak szaporodni, akkor a talajunk víz- és levegőháztartása olyan minőségben képes javulni, hogy jóval kevesebb öntözéssel is fenn tudjuk tartani a díszítőértékét. És ami ennél még fontosabb, a talaj vízelnyelő képességét is helyrehozhatjuk csupán azzal, hogy visszatérünk a szerves anyagok kijuttatásához.

Manapság már a modern technológia lehetővé teszi, hogy koncentráltan és zsákba zárva vásároljuk meg, s könnyen kiszórhatjuk az éltető szénforrást.Az apró szemcsék egyik nagy előnye, hogy lassan tárulnak, azaz oldódnak fel, ezzel folyamatos tápanyagellátást biztosítanak a gyepnek: akár három hó-napos hatásuk is lehet!

Bővebben a különböző betegségmegelőzési és -kezelési módszerekről: kertfuvesites.hu

Fűgyilkos gyom

A lóhereszerű madársóskától csak nehezen lehet megszabadulni, a fűnyíró kése sem éri el.Ha hagyjuk, hogy virágozzon, még a járólapok közé is befurakodik és képes az egész kertet megfertőzni...

Sajnos csak gyomirtással lehet tőle megszabadulni, és szinte biztos, hogy egész évben módszeresen kell védekeznünk ellene. Ajánlott a kora tavaszi gyom-irtós gyeptrágya használata és a nyolcadik hét utáni megismétlése.Megoldás a szelektív hatású gyomirtó is; ezzel addig tudunk hatásosan védekezni, amíg a madársóska nem virágzik, vagyis kezdeti fejlődési fázisban van.

Csak bebokrosodott fű alkalmas a gyomirtózásra, az új vetésű gyepen nem használhatunk semmit!

2019.március 26.  lapkiadás