Mégis micsoda a kert?

Mégis micsoda a kert?

A kert természetnek tűnik, de valójában egy mesterséges környezet, nem „valódi” természet. Ez semmi rosszat nem jelent, pusztán azt, hogy vannak tényezők, melyeket megváltoztathatunk. Beleszólhatunk, hogy milyen élőlények éljenek a kertben. Ettől még ugyanolyan boldogok lehetnek ezen élőlények, mint a természetben.

A kert a megszelidített természet. Ha akarjuk, lehet a társadalmi helyzetünk és szerepünk tükörképe. Lehet alkotó elménk lenyomata.

Miket tudunk megváltoztatni?

  • a talaj termőképességét (javítjuk, vagy éppen elrontjuk) és pH-ját,
  • öntözni, amikor természetes csapadék nincs,
  • elvezetni és gyűjteni a felesleges csapadékot,
  • tájidegen, különleges növényeket ültetni,
  • nemesített füvet vetni
  • gyepszőnyeget telepíteni.

Ideális esetben a megépített kert elsősorban a ház stílusához igazodik, és a benne lakók életszemléletét tükrözi. A kert mindent elárul emberéről, például hogyan gondolkodik, miként dönt és mennyire szereti a természetadta környezetet.

Amikor egy szépen ápolt kertet látok, akkor annak tulajdonosáról könnyen feltételezhetek nagyfokú precizitást, mert a kert körüli munkák elvégzése egy komplex, rendszeres odafigyelést igénylő feladat.

A kert az, amivé Ön építi. Ha természetet varázsol a kertből, akkor természet lesz. Ha elhanyagolja a kertjét, akkor káosz. Ha alkot, akkor műalkotás. Ha jól érzi magát a kertben, akkor boldogság. Ha teleülteti drága és nemes növényekkel, akkor státuszszimbólum. Ha dolgozik benne, akkor nyugalom.

Ön dönti el, hogy a kertje milyen legyen.

Címkék: kert kertépítés
Kapcsolódó cikkek
A kert „ellentéte” – Tájépítészet
Elolvasom
A kert „ellentéte” – Tájépítészet
2015. November 20.
Ahol megvetette lábát a civilizáció és a város, ott a természetes környezet visszaszorult. Az arány fordított: minél fejlettebb egy város, annál „visszafejlettebb” az eredeti természet.
A kert ellensége  a rovarkártevők és a vakond
Elolvasom
A kert ellensége a rovarkártevők és a vakond
2015. November 20.
A kert ellenségei – hogyan űzd ki a vakondot? Amikor elkészül a kert, mindenki boldog és vidáman telnek a hónapok. Minden szépen fejlődik és minden kis levél óriási boldogság a kertészkedőnek, akit a sikerélmény elbódít ... Aztán megérkezik a nyár és furcsa dolgok történnek.
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Kertfenntartás és kertfüvesítés
Így füvesíts
Bizonytalan vagy a kertben?
Gyere el Workshopjainkra és tanuld meg Évától, a füvesasszonytól hogyan lehet a Te kerted is irigylésre méltóan szép!
Azt, hogy mitől lesz a gyep egy dús smaragdzöld szőnyeg, az örökzöldek pedig kicsattanóan egészségesek!
További részletek
Mit kezdj a vakonddal