Kertépítés

MÉGIS MICSODA A KERT?

MGÉ
MGÉ
2016.02.11 18:23
MÉGIS MICSODA A KERT?

A kert természetnek tűnik, de valójában egy mesterséges környezet, nem „valódi” természet.

Ez semmi rosszat nem jelent, pusztán azt, hogy vannak tényezők, melyeket megváltoztathatunk. Beleszólhatunk, hogy milyen élőlények éljenek a kertben. Ettől még ugyanolyan boldogok lehetnek ezen élőlények, mint a természetben.

A kert a megszelidített természet. Ha akarjuk, lehet a társadalmi helyzetünk és szerepünk tükörképe. Lehet alkotó elménk lenyomata.

Miket tudunk megváltoztatni?

  • a talaj termőképességét (javítjuk, vagy éppen elrontjuk) és pH-ját,
  • öntözni, amikor természetes csapadék nincs,
  • elvezetni és gyűjteni a felesleges csapadékot,
  • tájidegen, különleges növényeket ültetni,
  • nemesített füvet vetni
  • gyepszőnyeget telepíteni.

Ideális esetben a megépített kert elsősorban a ház stílusához igazodik, és a benne lakók életszemléletét tükrözi. A kert mindent elárul emberéről, például hogyan gondolkodik, miként dönt és mennyire szereti a természetadta környezetet.

Amikor egy szépen ápolt kertet látok, akkor annak tulajdonosáról könnyen feltételezhetek nagyfokú precizitást, mert a kert körüli munkák elvégzése egy komplex, rendszeres odafigyelést igénylő feladat.

A kert az, amivé Ön építi. Ha természetet varázsol a kertből, akkor természet lesz. Ha elhanyagolja a kertjét, akkor káosz. Ha alkot, akkor műalkotás. Ha jól érzi magát a kertben, akkor boldogság. Ha teleülteti drága és nemes növényekkel, akkor státuszszimbólum. Ha dolgozik benne, akkor nyugalom.

Ön dönti el, hogy a kertje milyen legyen.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony