Blog

LÓTETŰ IRTÁSA A FŰBŐL, AVAGY VEGYSZERMENTES GYEPÁPOLÁS

MGÉ
MGÉ
2017.01.14 19:34
LÓTETŰ IRTÁSA A FŰBŐL, AVAGY VEGYSZERMENTES GYEPÁPOLÁS

Az a szép smaragzöld gyep látványa nem is sejteti sok emberrel menyi törődés van amögött az irigy pillantás mögött, amikor a csodálat tárgyává válik a kert.

Persze a munka is megvan a gyeppel, de az gyerekjátékká válik, amikor a fenntartási feladatok egymásra épülve könnyedén elvégezhetők és nem hiábavaló küszködésé válnak.

A gyep ápolása hasonlít egy kicsit a fogyókúrára, mindenkinek van hozzá tuti receptje és mégis keveseknek van benne sikerélményük.

Hogy minket elkerüljön a hiábavaló fáradozás és még környezetünket és magunk egészségét is megóvjuk, inkább a vegyszermentes megoldásokat javasolom leginkább.

 Ezek a megoldások, mint például a mikrobiológiai készítmények legtöbbször nem adnak azonnali eredményt, mint egy méreg kiszórása, kipermetezése, de célszerű a védelemre helyezni a hangsúlyt, mert annak van értelem hosszú távon.

A 2015-ös évben hatalmas érdeklődés volt a lótücsök (lóbogár) okozta károk megszüntetésére, de nem igazán van hatóanyag választási lehetőségünk. Amikor egy nagy populációs fertőzéssel állunk szembe, ami kitúrta a gyepet a kertből, ott már előröl kell kezdeni mindent. Vagyis legtöbbször újrafüvesíteni.

Nem igazán van más választási lehetőségünk, ugyanis ha egy példány is marad az irtás után, akkor újból indul a populáció szaporodása (3 hónap alatt 500 petét rak le). Egy konyhakertben egy évben több alkalommal történik talajmozgatás és akár több lehetőség van a csalizásra, etetésre, riasztok kiszórására  mint egy díszkertben, ahol a gyep jobb esetben 15 évet is jó kondícióban megvan.

Végül is, amikor  már  az újrafüvesítésben kell gondolkodnunk, akkor  a terep adott arra, hogy beledolgozzunk vegyszert  a  talajba az azonnali eredmény érdekében. Amennyiben van időnk kivárni, hogy a NEMASTÁR hasson, akkor a mikrobiológia lesz a nyerő. Ez egy parazita fonálféreg, amit estefelé kell kipermetezni a területre és minden nap öntözni, akkor  a fonálféreg megkeresi a lótetűt és azt megfertőzve elpusztítja.

Vagyis ezt a megoldást célszerű használni preventíven (megelőzés képpen) minden évben május végén, június elején vagy legalább akkor azonnal cselekedni, ha jeleket látunk a lóbogár tevékenységére. Persze nem megvárva, hogy a gyepet tönkre tegye. Akkor már késő.

A másik megoldás a,

amikor a lóbogár, lőtücsök ellen ROVARTÁVOLTARTÓVAL védkezünk. Ez egy kombinált növénykondicionáló, a biológiai egyensúlyra törekszik a talajunkban és hatásosan védi kertünket. Előnye, hogy nem kell HŰTVE TÁROLNIakár nyáron is használni tudjuk 29o C-ig. Fényre érzékeny  készítmény, ezért  késő este permetezzük ki a gyepre

Közvetett hatása  van  a  vakond vadászó össztönére.

Ha nincs lótücsök a kertben, akkor  már csökken a táplálékforrása  a vakondnak, a vakondot sem vonzuk a kertünk közelébe.

A gondok megszüntetésével  a  kertápolásban is mindig  a megelőzés  hatékonyabb és könyebb  módszer, mint  a bajok ismételt kezelése. Az zsákutca, és örömforrás nélküli  kertészkedés amikor  mindig  csak   a bajok miatt kell dolgozni a kertben.

Lótücsök túrás mentes és vegyszermenetes  kertápolást   kíván

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony