Kertfüvesítések réme a tarackgyom

Kertfüvesítések réme a tarackgyom

Amikor a  kertet tervezi, ezt ne feledje!  A tarack (tarackbúza Agropyron repens )  a fűben nem várt  áldás lehet. 
De, miért is olyan nagy ellenség a kertészkedőknek, akik mellőzni szeretnék a pázsit összetevők közül ezt a zöld egyszikűt? Mert ha megjelenik a tarack a  fűben, semmilyen módszerrel nem tudunk ellene védekezni. 

Némely gyomfajtával is megvan a komoly feladat, amire ki lesz tessékelve a szép pázsitból, de legalább van mód a védekezésre gyomirtással. A tarack esetében csak a végeláthatatlan gyomlálgatással lehet egy ideig megőrizni a tarack elterjedésétől a fűállományt, de általában a tarack szokott győztesen kikerülni ebből a versenyből.

 A tarack egyszikű növény, a fűfélékkel rokonságban van és szelektív gyomirtózásra ebben az esetben nincs lehetőség.

Hogyan tudunk akkor védekezni ellene?

Csak új füvesítés esetében van erre megoldás. Mégpedig a nekikészülésben. Mivel a tarack tavasszal igen későn bújik elő,zöldül ki (neveledik fel 10-15 cm nagyságúra) amire a totálgyomirtóval lehetséges hatékonyan irtani. A kezelés után az  elsárguló tarackgyomot három hétig nem szabad mozgatni, ugyanis sokkal hamarabb látszik megadni magát, mint valójában megtörténne.

  A raktározó gyökerének kell megsemmisülnie ahhoz, hogy ne bújhasson elő a következő évben és nem a zöld levelének. Az elhamarkodott talajműveléssel csak látszatra van nyert ügyünk, mert egy 10 cm életképes tarackgyökér évente 9 méter új gyökeret tud nevelni, és kezdődik minden előröl.

 Inkább türelmesen várjuk meg, hogy elvégezze munkáját a gyomirtó és utána kezdjünk neki a talajforgatásnak. Mivel ez hosszadalmas folyamat, legtöbb esetben a tavaszi füvesítésről már nem lehet szó, de az őszi kertfüvesítés előkészítéséhez tökéletes munkát tudunk végezni.

Címkék: tarack
Kapcsolódó cikkek
Pázsitgyilkos gyom
Elolvasom
Pázsitgyilkos gyom
2015. November 20.
 Milyen gyom ez a kicsi, piros vagy zöld levelű lóhereszerű valami a gyepben?  Ez a madársóska (Oxalis corniculata, O. europaea) egyéves és évelő életformával. Nehezen lehet tőle megszabadulni, mert a szárcsomókon legyökeresedik a fűben és a fűnyíró kése nem  éri el.
Füvesítés házi módszer buktatói
Elolvasom
Füvesítés házi módszer buktatói
2015. November 20.
 Ismerjük-e kertünk talajának viselkedését, fizikai és mechanikai tulajdonságait? Hogyan lehet és kell azokat megváltoztatni.
A sötét színű, kötött talajokat igyekezzünk tőzeggel lazítani vagy egyszerűen termőhomokkal összeművelni, hogy lazuljon a talajszerkezet, majd szerves anyaggal feltölteni. 
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Kertfenntartás és kertfüvesítés
Így füvesíts
Bizonytalan vagy a kertben?
Gyere el Workshopjainkra és tanuld meg Évától, a füvesasszonytól hogyan lehet a Te kerted is irigylésre méltóan szép!
Azt, hogy mitől lesz a gyep egy dús smaragdzöld szőnyeg, az örökzöldek pedig kicsattanóan egészségesek!
További részletek
Mit kezdj a vakonddal