Kerttervezés

KERTFÜVESÍTÉSEK RÉME A TARACKGYOM

MGÉ
MGÉ
2017.05.19 19:01
KERTFÜVESÍTÉSEK RÉME A TARACKGYOM

Amikor a  kertet tervezed, ezt ne feledd! 

A tarack (tarackbúza Agropyron repens) a fűben nem várt  áldás lehet.

 De, miért is olyan nagy ellenség a kertészkedőknek, akik mellőzni szeretnék a pázsit összetevők közül ezt a zöld egyszikűt? Mert ha megjelenik a tarack a  fűben, semmilyen módszerrel nem tudunk ellene védekezni. 

Némely gyomfajtával is megvan a komoly feladat, amire ki lesz tessékelve a szép pázsitból, de legalább van mód a védekezésre gyomirtással. A tarack esetében csak a végeláthatatlan gyomlálgatással lehet egy ideig megőrizni a tarack elterjedésétől a fűállományt, de általában a tarack szokott győztesen kikerülni ebből a versenyből.

 A tarack egyszikű növény, a fűfélékkel rokonságban van és szelektív gyomirtózásra ebben az esetben nincs lehetőség.

Hogyan tudunk akkor védekezni ellene?

Csak új füvesítés esetében van erre megoldás. Mégpedig a nekikészülésben. Mivel a tarack tavasszal igen későn bújik elő,zöldül ki (neveledik fel 10-15 cm nagyságúra) amire a totálgyomirtóval lehetséges hatékonyan irtani. A kezelés után az  elsárguló tarackgyomot három hétig nem szabad mozgatni, ugyanis sokkal hamarabb látszik megadni magát, mint valójában megtörténne.

  A raktározó gyökerének kell megsemmisülnie ahhoz, hogy ne bújhasson elő a következő évben és nem a zöld levelének. Az elhamarkodott talajműveléssel csak látszatra van nyert ügyünk, mert egy 10 cm életképes tarackgyökér évente 9 méter új gyökeret tud nevelni, és kezdődik minden előröl.

 Inkább türelmesen várjuk meg, hogy elvégezze munkáját a gyomirtó és utána kezdjünk neki a talajforgatásnak. Mivel ez hosszadalmas folyamat, legtöbb esetben a tavaszi füvesítésről már nem lehet szó, de az őszi kertfüvesítés előkészítéséhez tökéletes munkát tudunk végezni.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony