Rólunk írták-webshop

KERTÁPOLÁSI TANÁCSOK PROBLÉMAMEGOLDÓ WORKSHOP

MGÉ
MGÉ
2019.08.10 17:27
KERTÁPOLÁSI TANÁCSOK PROBLÉMAMEGOLDÓ WORKSHOP

Az örökzöldek segélykiáltása. Egy nagyon kedves ügyfelem kertjének története,

ami a 2016-os telepítést követően csaknem 2 év alatt látványos hanyatlásnak indult a teljes összeérés és megszépülés helyett. Az eset kiváló példája annak, hogy az örökzöldek épp úgy igénylik a gondozást és a tápanyagokat, mint bármely más növény. Csak tudni kell, hogy mire is van szüksége ezeknek az amúgy szívós növényeknek.

A beszámoló levél: 

Kedves Éva!

Több évre nyúlt az építkezésem, ahogy a kert létrehozása is. A sövénynövények ültetésével kezdtük, a telekhatárolást, hiszen a kerítést az elején meg kellett oldani, ezért oda el lehetett ültetni az örökzöldeket; leylandikat és babérmeggyet már viszonylag hamar. 

Gondos segítségem volt a munkában, így a növények megeredését megfelelő ültetőgödör, trágyás, humuszos föld, és alapos beiszapolás garantálta. 

Azt hiszem vályogföld az itteni föld, eredetileg gyümölcsös, és egy diós volt itt. Szépek a fák a környéken, ezért nem csináltunk földcserét.

2016 őszén történt a sövénynövények ültetése és az egyik rézsű is juniperus blue pacificcal (kék terülő boróka) lett benépesítve. Egészen szépen alakult a kert, a fő elemek már úgymond a helyükre kerültek.

       

Aztán egy váratlanul zord, hideg tél következett (tartós -25-30 fokokkal). Ennek következtében a babérmeggy alaposan visszafagyott és a szeles helyeken a leylandi ciprusok is.

Letudva a megerőltető telet, tavasszal komplex műtrágyával, és sok-sok locsolással gondoztam a növényeket, aminek köszönhetően fejlődésnek indultak, helyrejöttek. Szépen nőttek.

2017 végén sikerült újabb örökzöldekkel beültetni az addig még kialakítatlan kertrészeket. 

Lejtős a terület, földet nem akartam kivitetni, ezért 2 rézsűvel és egy nagyobb fenti placcal, oldottuk meg a szintkülönbségeket. 

2018-ban fokozatosan tovább alakult a kert, a növények fejlődtek, szorgalmasan locsoltam. 

Júniusban a terasz előtti részre végre gyepszőnyeg került. A fiúk igyekeztek, vakondhálót is telepítettek, de érdemes lett volna alaposabban tömöríteni, vastagabb és jobb földet tenni alá.

 

Talán a gyepszőnyeg minőségével nem volt baj. Igyekeztem nagyon vigyázni rá; öntöztem, tápanyagoztam, nem volt sok gyom, de azt is kiszedtem. 
Őszre már nagyot nőttek a növények, minden olyan szépen fejlődött, hogy nem tápanyagoztam csak locsoltam, nehogy túl hajtassam, amíg az őszi időbe nem jött.

Azt gondoltam a leylandik világos hajtásai majd bezöldülnek. A füvet sem vágtam és tápanyagoztam télre, hogy ne hajtson, inkább passzív állapotban maradjon. De mivel alaposan megnőtt, egy kertész tanácsára „hál’ istennek” mégis levágtam, mert megijesztett a gombásodással. 

Tél végére azonban egyre rosszabbul nézett ki minden (2019).

Sajnos Évát akkor még nem ismertem.

Vártam a tavaszi feléledést, de ahogy a tavasz, a növények is késtek. Sőt! Egyre rosszabbnak tűntek, éreztem, hogy ez nem lehet csak a tavaszi késés. Telefonok, tanácsok, gazda boltok; télvégi lemosó permetezés a megsárgult leylandikra, fenyőkre vas-, magnézium-, és örökzöld táp, de a helyzet egyre ijesztőbbnek tűnt.

Nem láttam javulást, bár valahol azért éreztem, hogy nem lesz látványos javulás, nem fog csettintésre helyre jönni a kert... de a helyzet egyre kétségbeejtőbb lett.

A temérdek idő és pénz, amit a növényekre áldoztam most kárba veszni látszott.

  Az interneten kerestem a gyógyírt, így bukkantam végül Évára.

Nagyon tetszett a felfogása, a gondolatai; április 9-én már a problémamegoldó workshopon voltam náluk Mórahalmon.

Nagyon tartalmas nap volt, a legkörültekintőbb segítőszándékkal, igazi segítő megoldásokkal. A nekem megfelelő leghatékonyabb termékekkel és feljegyzésekkel jöttem haza.

A problémámat tápanyag felszívódási zavar, hiány okozta.

Rögtön elkezdtem a beöntözést a komplex kezelésekkel. 

Éva segített a további lépések felismerésében is; 

  • A leylandik beteg részeit metsszem le, a füvet gomba ellen permetezzem. Hogyan tápanyagozzak helyesen. Meggyógyult az egyre sárgább és hulló “citrom” fenyőm is. A fű gyorsan reagált az élő tápanyagokra és gyönyörű, életerős lett. Egészen máshogyan szép most, mint a műtrágyától. Reggel locsolom és pár naponta csak, nehogy felszokjon a felszínhez a gyökérzet.
  • Az Amalgerol, Prohumin, Smaragd extra, a szerves trágyák a fűre, és minden más rovar és gomba elleni vegyszermentes szerek csodálatosak, beépülve a növénybe életerőt adnak. 

Nagyon örülök, hogy a természetet táplálva nem a problémákat nyomjuk le, hanem az életet erősítjük. Ez a kertemben is jól látszik. 

  

A legfontosabb, amit mind ebből megtanultam, hogy a növények élőlények, figyelni kell őket, reagálni  kell az őket ért problémára, mert csak  így tudunk gondoskodva rajtuk segíteni.

Éva hálásan köszönöm a segítségedet, a bölcsességedet, a segítőszándékodat! 

Pető Emma
Törökbálint
................................................................................................................
Szeretettel várok minden kertbarátot aki tanulni  vágyik  és  kérdéseire  megoldást  keres.
Itt tudsz jelentkezni a soron lévő  problémagoldó napra!


Molnár Gábor Éva, a füvesasszony