Blog

HOGYAN TUDOD AZ ÚJ FÜVESÍTÉS TALAJÁT FELJAVÍTANI?

MGÉ
MGÉ
2019.10.21 20:22
HOGYAN TUDOD AZ ÚJ FÜVESÍTÉS TALAJÁT FELJAVÍTANI?

Kertbe betöltött talaj az új füvesítéssel gyorsan megmutatja magát.

Építkezés, átalakítás, vagy egyszerűen csak a silány minőségű talaj miatt előfordulhat, hogy fel kell tölteni a kerted hozatott földdel.De egyre kevesebb helyről lehet vásárolni jó minőségű, egészséges földet.

Ez mindíg kihívásokkal jár.

  • Egyrészt nem tudhatod milyen minőségű a hozott föld.
  • Másrészt gondosan elő kell készíteni a feltöltéshez is a talajt, hogy a különböző rétegek között kötést alakíts ki, különben a víz- és tápanyagháztartás nem fog megfelelően működni a kertedben.

Sokan járnak úgy, hogy a feltöltést alaposan előkészítik, tápanyagoznak, elvetik a fűmagot és aztán valami nem oké. Kikel ugyan a mag, de nem bokrosodik, csak ücsörögnek a szálacskák a földben.

Mit kell ilyenkor tenned? Bármelyik évszakra vonatkozik...

A legfontosabb, hogy ne hagyd legyengülni az állományt. Ki tudja milyen nyár  vagy tél vár ránk, és sajnos a betegségek nem alszanak téli álmot… Nem érdemes  csodára várni, mert  a helyzet csak egyre rosszabb lesz ahogyan megyünk a forró nyárnak vagy a nyálkás télnek.

Tavasztól őszig sokkal könyebb dolgunk van,mint télen, mert a napsütés, a meleg segítségünkre van, hogy beleavatkozzunk a történésekbe.

De amikor a hideg évszaknak megyünk, egyre záródik a kapu a hőmérséklet csökkenése miatt.

Még a lelassult természetre is lehet hatni! A talaj képes ilyenkor is a gyenge napsütés és a bőséges tápanyagok energiáját hasznosítani és segíteni áttelelni az erőtlen vetésnek.

Ilyenkor ha nem is látványos a növekedés, a felszín alatt beindul a gyökeresedés, ami a túlélés záloga. Nyáron nem kell sokat várni ahhoz, hogy a kezelés látványosan javítani tudjon.

Mit kell használnod?

Vivisol talajjavítóval a hosszútávú tápanyagellátást biztosítod ilyenkor, amit majd a téli csapadék szépen bemos a talajba, hamár nem tudsz öntözni, mert a téliesítés megtörtént a kertben.

Azonnali gyógyírként pedig Humin Garden-Solt kell beöntözéssel vagy permetezéssel (+5-6 oC is tudsz kezelést végezni) kijuttatnod az állományra. Ez a két komponensű humusz (fulvósav és huminsav) gyorsan felvehető, lombtrágyaként ható tápanyag segít életben tartani a gyenge fűszálakat.

Hogyan használd bármikor a Humin Gardent?

Permetezéshez: 10 liter vízbe 2,5 dl Humin Garden-Solt önts, majd egységesen kezeld le a területet (10 liter víz 200 m2 területre elegendő).  A gyengébb, ritkásabb részek kapjanak nagyobb adagot.

Beöntözés a foltokra: 10 liter vízbe önts 2,5dl Humin Garden -Solt és itasd át vele alaposan a talajt. A 10 liternyi keverék kb. 3-4 négyzetméterre elég.

Az öntözést akár november végén is megcsinálhatod, fagymentes szép napos időben.

Ezzel a két tápanyaggal meg tudod menteni a rosszul sikerült füvesítést, így tavasszal nem a felülvetéssel kell újra kezdened a munkát. Sőt, ha jó gazda vagy és alaposan megkínálod a kerted tápanyagokkal a foltos részek tavaszig könnyedén be tudják érni a jobban sikerült területeket és egy egységes szép zöldfelülettel indíthatod az új szezont.

Egészséges, szép vetést kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony