Blog

HELYTELEN GYEPTRÁGYA VÁLASZTÁS KÖVETKEZMÉNYE

MGÉ
MGÉ
2018.10.26 09:46
HELYTELEN GYEPTRÁGYA VÁLASZTÁS KÖVETKEZMÉNYE

Karácsonykor füvet nyírni? Rossz tápanyagválasztással sajnos megtörténhet veled  is.

A füvesítés minden kertésznek nagyon fontos, hiszen a fű egész évben egyik fő éke a kertünknek. Még télen is. Sokan lelkesen vágnak bele ősszel  a füvesítésbe, azonban nem árt tudnod: könnyen pórul járhatsz, ha nem választasz körültekintően tápanyagot hozzá.

Leírok egy tanulságos történetet egy hobbikertészről, akinek sajnos nagyon meggyűlt a baja az őszi füvesítéssel. István tavaly decemberben felhívott, hogy nem érti, mi történhetett, mert az őszi füvesítés után úgy nől a füve, hogy még télen is állandóan nyírnia kell.

 

Kétségbeesetten kérdezte tőlem, hogy mit tegyen most, mire mondtam, hogy nincs mese, bizony - zord idő ide vagy oda - le kell nyírni a füvet télen is (ha úgy van akkor  karácsony előtt is). Ez nagyon fontos, mert a hó és a jegeseső következtében a gyenge fűszálak teljesen meghajolnak (letapadanak a talajra), és a gombabetegség melegágyává válnak.

Amint elláttam jótanácsokkal Istvánt, elkezdtük felfejteni a megdöbbentő téli hajtató növekedés okát. Számomra hamar kiderült a turpisság: rossz műtrágyát vásárolt a gazdaboltban. Az őszi füvesítés tápanyagozása - új füvesítés esetében - ugyanis teljesen másként működik, mint a tavaszié. A füvesítésnél alapvető törvény, hogy ahhoz, hogy megerősödjön a gyepünk, tápanyaggal serkenteni kell a növekedésben, és gyakran vágni, hogy bokrosodjon. De  a ló tuloldalára nem  szabad  esni.

Hogyan válasszunk megfelelő gyeptrágyát?

A tavaszi újrafüvesítéshez, gyepszőnyeg telepítéshez  a Scottnak és más márkáknak is vannak alkalmas műtrágyáik, de 20 % (nagyon magas) nitrogén tartalmuk miatt ősszel ezeket nem javasolom gyökereztetésre. A füvesítésen és a bokrosításon túl az ősz beköszöntével ugyanis olyan tápanyagra van szükségünk, ami kompaktan tudja táplálni a füvet; gyökereztet és növekedést is generál egyben.

A fent említett tápanyagokban a nitrogén és a foszfor nagy százalékban van jelen, de a kálium nem, ami ősszel egyszerűen nélkülözhetetlen! Kevesen tudják, pedig kulcsfontosságú, hogy az őszi gyeptrágya káliumtartalmának közel dupla annyinak kell lennie, mint a nitrogéné, és a foszforé.

Tavasszal viszont felcserélődik ez a sorrend, akkor  dupla annyi nitrogénra van szüksége a fűnek, mint káliumra.  Szerencsére a műtrágyák csomagolásán  is fel vannak tüntetve a tápanyagok, amelyeket fontos, hogy ellenőrizzünk le a saját szemünkkel a vásárlás előtt, ne hallgassunk vakon az eladóra!

A jó hír az, hogy a szervesanyag komponensű DCM termékek között mindenki megtalálja könnyedén a céljának megfelelőt, akár őszi, akár tavaszi füvesítésre készül. Vagy ha mégsem sikerülne első  ránézésre, egy SOS  telefonos  konzultáción  a saját  kertjének adottságaihoz szabva  kap  egy receptet.

Mit tehetünk mégis, ha elrontottuk a tápanyagválasztást?

Nyáron sokkal könnyebb beavatkozni egy ilyen folyamatba, mint télen: akár egy levéltrágya permetezéssel vagy gyökereztetéssel segíthetünk a helyzeten. Télen viszont nincs rá módunk, hogy ilyen beavatkozást csináljunk, ezért sokkal előrelátóbbnak kell lennünk ezen a területen, hogy a kondíciótartalékokat megalapozzuk a növényben, és így annak maximális legyen a téltűrése.

Ha már megtörtént a baj, nem kell megvárni, hogy megcsendesedjen a nitrogénrohama a növénynek, hanem rá kell szólni az őszi tápanyagot, hogy egyensúlyba kerüljenek a makro elemek (NPK) a növény nedvforgalmában.  Ezzel lehet csillapítani az erőteljes növekedést és olyan kondíciót adni a gyepnek (sejtnyúlást megakadályozni), hogy a tél végéig túlélje az állomány.

Jó kertészkedést  kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony