Dísznövények

GYORSAN NÖVŐ SÖVÉNYEK

MGÉ
MGÉ
2016.01.25 13:03
GYORSAN NÖVŐ SÖVÉNYEK

A kerttulajdonosok minél előbb szeretnék élvezni munkájuk gyümölcsét, ezért gyakran döntenek a gyorsan növő sövények mellett. 

Ezek a növények alkalmasak arra, hogy akár egy-két év leforgása alatt meghatározó méretű élő falat képezzenek. Az ilyen sövények kiválóan takarják el udvarunkat a kíváncsi szemek elől, biztosítva számunkra egy tágas háborítatlan övezetet.

Számos gyorsan növekedő növény felel meg ennek a célnak, mégis vannak olyanok, amelyek népszerűbbek a többinél. Most a leginkább kedvelt fajtákat vesszük számba. 

Mindenekelőtt szem előtt kell tartani a növények habitusát, ugyanis egyes fajták nem alkalmasak az embermagasságú élőfalak kialakítására. Hiába nő egy sövény meglepően gyorsan, ha a növekedés egy méter magasságban megtorpan (ez alacsony térelválasztó kerti szegő sövények).

Nincs ilyen gond a bükksövénnyel. A zöld és vörös színű levelei miatt szemet gyönyörködtető, mégis inkább azoknak ajánlható, akik szeretik az egyszerűséget. Ősszel a levelei a sárga és vörös minden színében pompáznak, de ez azt is jelenti, hogy télen nem látja el a feladatát. Helyigényes növényről van szó, így inkább a nagyméretű udvarok esetében lehet jó választás. 

som népszerűségét a tavaszi fehér virágai és az őszi bogyós termései alapozták meg. Nem tartozik a legnemesebb és a legnépszerűbb növények közé, igénytelenségének köszönhetően mégis remek választás azok számára, akik kevesebb gondot tudnak a kertápolásra fordítani. Nagyméretű növényről van szó, amely akár három és fél méter magasságúra is megnő. 

turkesztáni szil sövénynek nemesített  Ulmus pumila celer fajtája gyakran emlegettet gyorsan növő csodasövény, amit én inkább tanyák és külterületek sövénynövényének tartok. Három év szükséges ahhoz, hogy szép dús sövényt tudjunk belőle nevelni, ugyanis két éven keresztül mindig vissza kell vágni alacsonyan, de ezt követően szinte rakétagyorsasággal lehet belőle takarósövényt nevelni. Inkább mostoha talajviszonyok növénye, nem véletlenül érkezett Szibériából hozzánk.

magyal bizonyos tekintetben nem illik a sorba, ugyanis csak jóindulattal lehet gyorsan növő sövénynek nevezni itt a Kárpát –medencében. Növekedése inkább átlagos, de népszerűsége (esős területeken és savanyú talajokon) és külleme miatt mindenképpen meg kell említeni. A fényesen zöld szúrós leveleinek és az apró bogyós gyümölcseinek köszönhetően a kertek igazi dísze.

puszpáng vagy bukszus ma is általánosan használt növény a sövényépítésben, de én nem sorolnám a gyorsan növő sövények közé, habár nagyon szép alakra formált öreg sövények díszlenek a barokk kertekben. Érdekes módon egyes településeket és tájegységeken népszerűbb, máshol kevésbé ismert. Nagy előnye, hogy nyírással tökéletesen alakítható, különleges igények esetében akár „szobrászkodásra” is alkalmas. Örökzöld dísznövény, ennek köszönhetően télen-nyáron egyaránt takarást kínál az udvar számára.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony