Gyepápolás, tápanyagozás

GYEPTRÁGYA ÉS GYEPTÁPANYAG

MGÉ
MGÉ
2015.12.17 10:59
GYEPTRÁGYA ÉS GYEPTÁPANYAG

A pázsitfélék, ahogy a növények általában a levéllemezeikben tárolják a gyökérzet által felszívott hasznos tápanyagokat.

Viszont a pázsitot rendszeresen nyírjuk; folyamatosan levágjuk a leveleit, ezzel megfosztva az értékes tápanyagok jelentős részétől. Három év alatt nagyjából 30-40 alkalommal követjük el ezt a „merényletet” a növény ellen.

A növény minden energiájával a tápanyagok újbóli felvételére törekszik, de 30-40 alkalom után a talaj tápanyagtartalma olyan szinten csökkenni kezd, ami már a növény esztétikus fennmaradását veszélyezteti. A jelenség egyszerű és érthető; tápanyagpótlás nélkül a pázsit éhezik és akár éhen is halhat.   
 
A pázsitfüvek kondícióját elsődlegesen a nitrogén, a foszfor és a kálium határozza meg. Ez a három legfőbb elem, ami nem csak a pázsitfélék, hanem sok más kerti növény esetében is a legfontosabbnak bizonyul.

gyeptrágyázás évi 3-4 alkalommal történjen a vegetációs időszakban, tehát a gyeptrágyázás a kora tavaszi és az őszi időszakban is lehetséges és némely  esteben még télire is szükséges. A pázsit esetében nincs univerzálisan használható mindig sikeres műtrágya. Emiatt érdemes szakmai segítséget kérni, hiszen laikusként nagyon nehéz megállapítani,hogy a pázsitunk milyen tápanyagokban szenved hiányt ( pl. nyáron visszatérő  állandó sárga foltok), vagy egyáltalán mitől szenved hiányt. Esetleg talajprobléma állhat a dolog mögött.

Ettől függetlenül többen egy kiadós műtrágyázásban látják  a megoldást ami némi veszélyt rejt magában. Nem megfelelő ismeretek birtokában gyakran megtörténik a nitrogénnel való túltrágyázás. A nitrogén túladagolása elsősorban a nyári és őszi időszakban bosszulja meg magát. A gyeptápanyagok használata fontos, de minden esetben körültekintően kell alkalmazni ezeket a készítményeket, főleg akkor, ha műtrágyát használunk.

Ugyanis a túltrágyázás jeleit csak később vesszük észre, így sok esetben nem jövünk rá, mi a probléma valódi oka. Mivel a legtöbb esetben színehagyottság, sárgulás és elhalás lép fel, laikusként gyakran valamilyen növénybetegségnek tulajdonítjuk a jeleket vagy éppen ellenkezőleg, a műtrágya fajtája és egyenetlen kiszórása a ludas az elhalásban.

A környezeti feltételek, időjárás, csapadék, talajtényezők nagymértékben meghatározzák a tápanyagok hasznosításának lehetőségeit. A modern készítmények rendszerint tartalmaznak mikro- és makro elemeket is, mégis a folyékony halmazállapotú készítmények azok, amelyek felszívódása gyorsabb és hatékonyabb. Ezért van az, hogy a levéltrágyákat ajánlom, ha gyógyítás a célunk, esetleg a megelőzés (a prevneció).
A műtrágya granulátumok nem megfelelő időjárási körülmények esetén rosszul viselkednek; száraz időben nem oldódnak fel megfelelő ütemben, túlzottan csapadékos időszakban pedig az elhordás, kimosódás kockázatával járnak.

Inkább ajánlom a talaj táplálását elsősorban, mert sokkal kiegyensúlyozottabb lesz egész éven át a gyep vegetációs ciklusa, ha a talajunk szolgáltatja az erőforrást számára.

Vásároljon nálunk és  a kertje is jól jár!