Gyepápolás, tápanyagozás

GYEPSZELLŐZTETÉS VAGY TALAJLAZÍTÁS?

MGÉ
MGÉ
2015.09.10 08:54
GYEPSZELLŐZTETÉS VAGY TALAJLAZÍTÁS?

Ez a két munkafolyamat igazi mivoltát nem ismerik kellően a hobbikertészkedők.Kezdem is a kedvenc kertészkedési munkafolyamattal. 

Minden tavasszal (én késes gépet használok- gyeplazítót), gyepszellőztetéssel  tudjuk a füvet rábírni arra, hogy megújuljon, amikor is egy kicsit megszaggatjuk a gyökerét. És persze meglazítjuk a földet is egyúttal, az első fűnyírás után.

Mivel füvet nem vetünk minden évben, más módon nem tudjuk felújítani gyepállományt, csak ezzel a módszerrel.

Kissé drasztikusnak beavatkozásnak tűnik, de a hatása óriási. A megfésült állományt azonnal tápanyaggal megszórjuk és ráöntözünk vízzel bőségesen. Az új fűvetések gyepszellőzetésére a vetés évében nincs szükség, de a következő évben már ez rendszeres tépkedésre (tavasszal, ősszel), megújítási eljárásra, már igen.

A talajlazítást akkor használja több szakember, amikor összetömörödött a talaj és a vízáteresztő képessége nagyon rossz (befullad). Ezt a talajlazítást egy speciális lyuggató géppel végzik a gyepen és utána a lyukakat beszórják homokkal. Én azt gondolom erről a módszerről, hogy a nagyok hobbija és instant megoldás a kiskertekben.Nyilván akkor van erre a módszerre szükség, ha gyepünk talaja nincsen gondozva kellően és más,de gyors helyreállításra, beavatkozásra nincs esély.

Amikor törekedünk a természetes gyepgondozásra, ez a probléma nem jelentkezhet, hogy gyeplyugatással lehessen azt megoldani. Amikor a kerti talajunk kötött vagy agyagos, akkor annak megfelelően kell rajta kialakítani a gyepgondozást. Természetesen sokkal többet kell rajta talajkondicionálni, hogy lélegző legyen talajunk. Ezt rendszeres szervesanyag kijuttatással és gilisztahumusz permetezéssel megoldható, ami még BIO termék is.

Egyszerűen nem értem miért ezt a lyuggatásos módszer van elterjedőben.Sokkal kisebb befektetés az állandó talajkondicionálás és egy permetező szükséges hozzá.

Elképzelhető, hogy azért van ez a véleményem, mert Magyarország kisebb hányadán van agyagtalaj és agyagos vályog? Amikor nagyon rossz a talajunk, akkor a vékony homokszórás (topdressing) valóban segíteni fog a felső talajréteg megváltoztatásában. A feltalaj szárazabb lesz tőle, nem lesz csúszós öntözés vagy esőzés után. A felületi egyenetlenségeket is el lehet vele jól tüntetni, mint például a gilisztatúrás.

Nézd meg a videónkat mégegyszer és biztos vagyok benne, hogy ettől  a gyepszellőzetési eljárástól mostantól már nem fogsz idegenkedni!

Ha kérdésed van a saját kerteddel kapcsolatban, tedd fel telefonon.Részletek itt!

Sikeres gyepszellőztetést  kívánok mindenkinek!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony