Gyepápolás, tápanyagozás

GYEPSZELLŐZTETÉS ÉLETTANI HATÁSA

MGÉ
MGÉ
2016.04.07 11:19
GYEPSZELLŐZTETÉS ÉLETTANI HATÁSA

A ráfordított munka többszörösét éri meg ez az egyszerű művelet.

Ne féljünk a fű megtépkedésétől!  Ott hibázik sok kertészkedő, hogy az első 5 méter után abbahagyja a gyepszellőztetési műveletet megriadva a kidobált fűszál mennyiségének látványától. Ha ritka a fűállomány, akkor mondván, hogy még ezt a kicsit is kitépkedi, ha meg sűrű a fű, akkor sajnálja megritkítani. Pedig a titok a természet megújuló erejében van!

A megszaggatott fűszál gyökérzete arra van kényszerítve, hogy a tőből új sarjakat hozzonvagyis nagyobb, tömöttebb fűszálcsomókat neveljen. Nem kell megijedni a gyepszellőzetési munka látványától. Igaz, eső pillantásra úgy tűnik, mintha kiszántanánk a kertünk ékességét, büszkeségét. De két hét múlva már olyan csoda füvük lesz a kertben, mintha most füvesítettünk volna. Zsenge és haragos zöld színű lesz az egész gyepállomány.

A gyepszellőztetés után természetesen tápanyagot pótolunk, újraindítjuk a gyepet, és rendszeresen öntözzük minden nap a reggeli órákban legalább két hétig. Ha a tökéletességre törekszünk, akkor érdemes gyökerezést serkentő tápoldattal és talajkondicionáló anyaggal  megpermetezni a fűállományt háromheti rendszerességgel. A varázslat nem fog elmaradni egyik kertből sem, ha a kertészkedők a gyepszelőztetés munkájába belekezdenek.

Igazság szerint minden tavasszal és ősszel ildomos ezt a munkafolyamatot megcsinálni, és így minden évszakban garantáltan toppon lesz a kert ékessége a gyep (ideális tápanyagpótlás mellett).

Nézd meg a videót, hogy te is helyesen csináld meg a gyepszellőztetést a kertedben!

Ha kérdésed van, kérj egy fél órás telefonos konzultációt és segítek!

Szép, zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony