Blog

GYEP FELÜLVETÉSE ÉS A VAKONDOS KERT TÖRTÉNETE

MGÉ
MGÉ
2018.12.12 09:50
GYEP FELÜLVETÉSE ÉS A VAKONDOS KERT TÖRTÉNETE

Kétszer akarta megúszni a ráfordítást, mindkétszer pórul járt Antal.

Antal története tökéletes példa arra, hogy a spórolás sokszor egyáltalán nem kifizetődő, ha az ember kertjének ápolásáról vagy annak megmentéséről van szó.

A fiatalember évekkel ezelőtt megkért bennünket, hogy alakítsuk át a kertje öntözőberendezését, és újítsuk meg a gyepet, mert kicsit elhanyagolta a kertjét és ennek következtében tönkrement a gyep.

A probléma ott kezdődött, hogy Antal nem szeretett volna nagyobb összeget ráfordítani a kertre, ezért egy felülvetésben egyeztünk meg, ami csak tűzoltásra volt elég (egyes estekben meghosszabbítja a gyep életét), hosszú távú megoldást nem jelentett az akkori állapotok szerint, ám a kert tulajdonosa mégis mellette döntött.

Előrelátás nélkül nem megy

Egy új fűfajtával felülvetettük a kertetés az öntözőberendezést is a lehetőségeken belül átalakítottuk, hogy közelítsen az optimális kívánalomhoz. Mert ugyan volt már ott öntözőberendezés, de nem megfelelően (előrelátóan) volt megtervezve.

 Mikor még kicsi volt a sövény, akkor nem árnyékolta le a füves részt, de ahogyan fák is egyre nagyobbra nőttek, úgy az öntözőrendszer már nem volt jó vízkiosztás szempontjából, mert nem ehhez a kertarculathoz lett megtervezve, vagyis nem volt megadva a lehetőség arra, hogy leszabályozhatók legyenek a zónák.

Átalakítottuk hát az öntözést, felülvetettünk, tápanyagoztuk a kertet, és megtanítottuk Antalt, hogy hogyan kell helyesen öntözni, hogyan kell gondoskodni a kertről.

Mivel ez az utolsó ház az utcában, és szántóföld van a közelében, így különösen nagy odafigyelést igényel a kert, hogy ki tudja védeni a vakondokat, amelyek szeretik az ilyen környezetet.

Megtettem a javaslatokat, hogy hogyan tud mindig szép maradnia kert:  tavaszi-, őszi gyeptrágyákat, illetve mikrobiológiai készítményeket is használnia kell.

Más problémákra is felhívtam a figyelmét: a kert végébe öntötték ki a nyesedéket, amivel nem törődtek, és volt egy akácos erdő is a házacska mellett, amik mind fészket jelentettek a talajlakók számára, mivel azok nagyon szeretnek dúskálni a vízben és a táplálékban. A nyesedékben le tudják rakni petéket maguknak, amit melegen tudnak tartani télen is. Ezeket mind kulcsfontosságú volt felszámolni.

 

A tanulópénzből sem tanul mindenki

Elmúlt egy pár év, Antal nem jelentkezett nálunk a javasolt kertápolási termékekért, kertészkedett saját maga kútfőjéből, ahogy a legjobbnak tartotta. Bár láttuk, mikor ment a csapat több őszön át az öntözőrendszert vízteleníteni, hogy a kert tönkre fog menni, de nem avatkozhatunk bele senki kertjébe, hogyha nem kért segítséget.

Aztán Antal most ősszel szólt, hogy újból felülvetést szeretne, mert egy fél éve vakondok garázdálkodnak nála, és tele van lótetűvel is az egész kert. Amíg pult alól szerezhető, Magyarországon betiltott szereket tudott használni, addig vegyszeresen a lótetűktől távol tudta tartani a kertet, a vakondot pedig különböző füstpatronokkal próbálta elüldözni, de a végeredmény az lett, hogy mégis a természet nyert. Antal pedig feladta.

Újra belevágtunk a kert megmentésébe, elkezdtük a mikrobiológiai készítményeket használni, felülvetettük a kertet és füstpatronoztuk.

 A STV Defenders  ricinust szórtunk rá, ki is kelt a fű nagyon szépen a hosszú ősznek hála. A kert azonban még a mai napig sem teljesen vakondmentes, mert olyan léptékű problémával találtuk szembe magunkat, amit úgy orvosolni, hogy csak felülkezeléseket végezhettünk, vagyis csak toldoztuk-foltoztuk a kertben, nem volt igazi megoldás.

Ilyen esetben már azt szoktuk javasolni, hogy teljesen újra kell telepíteni a kertet, mert akkor bele tudjuk forgatni az engedélyezett vegyszeres készítményeket a talajba,(2019. tavaszától már vegyszert sem használunk, csak mikrobiológiát) és a RadiVita mikrobiológiai készítményt rögtön be is tudjuk vetni. Sokkal jobban tudunk hatni, ha a kert egészét tudjuk kezelni, mint hogyha felszínileg kezeljük.

A kevesebb nem mindig több!

Antal a tanulópénzt már egyszer kifizette, akkor helyrehoztuk a kertet és gyönyörű volt az állomány, de mindez hiába sikerült, ha utána nem változtatott az addigi szokásain. Ha odaszokott a vakond évek óta a térségbe, és erdő is van a közelében, akkor nagyon sok figyelemmel és törődéssel lehet csak vakond -mentesíteni a kertet, mert állandó támadásnak van kitéve.

A vakondok családban élnek, és olyan homokos területre veszik be magukat, ahol hemzsegnek a cserebogár lárvák  a pajorok. Mivel ez egy olyan környezet, ahol rengeteg cserebogár le tudja tenni a petéit, ráadásul egy öntözött kertben – ahogy mondani szoktam - száz petéből százegy biztos kikel, és arra is számítani kell, hogy szépen fejlődni fognak, sajnos hihetetlen pusztítást tudnak csinálni vakond  nélkül  is.


A tanulság az, hogy mindkét alkalommal elölről kellett volna a füvesítést kezdeni Antalnak: gyönyörűen megművelni a kertet és a fölső vakondjáratokat mind betúrni. Így a fertőtlenítés meglett volna csinálva  és akkor csak a külső környezetet kellett volna állandóan tisztán tartani és védeni, így viszont az egész belső rendszert saroktól sarokig védeni kell.

Azt gondolja sokszor az ember, hogy spórol, ha nem csinálja meg rendesen a feladatot, és ez némely esetben meg is állja a helyét, de ilyenkor, amikor kő kövön nem maradt a lótetűtől és a vakondtól, már nem lehet megoldani egy egyszerű felülvetéssel.

Hozzávalókkal ne spórolj soha!

Ha nem tudsz  dönteni  valamiben, kérj konzultációt itt!
Molnár Gábor  Éva , a füvesasszony