Füvesítés

FÜVESÍTÉS, ŐSGYEP KIALAKÍTÁSA ÉS TELEPÍTÉSE

MGÉ
MGÉ
2016.02.18 18:21
FÜVESÍTÉS, ŐSGYEP KIALAKÍTÁSA ÉS TELEPÍTÉSE

ŐSGYEPET AZ ELŐKERTEKBE! – AZ ŐSGYEPSZERŰ FÜVEK KIALAKÍTÁSÁNAK TITKA

Gyep tekintetében nem mindenki számára az a fontos, hogy minden fűszál egy színben, egyforma magasságban és minden évszakban, egyforma habitusban pompázzon. Erre nem is feltétlenül van szükség, hiszen úgy is lehet a gyep gyönyörű, hogy nem mindenütt tökéletesen egyforma. Mindenkinek mást jelent a szép. És ez így van jól!

Sokan szeretnek kertészkedni, azonban nem mindenkinek ez a kedvenc hobbija, valamint olyanok is akadnak, akiknek idejük nincs arra, hogy rendszeresen ápolják az udvarukon növekvő füvet. Az ő számukra kitűnő megoldást jelentenek az ősgyepes füvek – ezek is lehetnek legalább olyan szépek, mint a katonásan karbantartottak.

„Ilyen gyepet szeretnék!

Megtörtént eset, hogy jött egy vásárló hozzánk és az volt a kérése, hogy olyan fűmagot ajánljak neki, mint amilyen nekünk van az utcán. A kérésén eléggé meglepődtem, ugyanis nálunk az utcán ősgyepszerű fű van. Ennek az az oka, hogy homokos a terület, és kisebb erőfeszítéssel lehet megkötni a homokot, ha hagyjuk a természetet élni a vetett gyepben.

Hat évvel ezelőtt egy területrendezés történt az utcai részen, elvetettem a füvet, de előtte nem irtottunk gyomot. A növekvő fű persze gondosan lett nyírva, tápanyagozva, öntözve. A gyenge területekre (cementes maradványok beleivódva a talajba) szórtam fehérhere magot, hogy minél gyorsabban befedje a hézagokat a zöld – nem éppen a rendezett, egyforma zöldben pompázó gyep lett tehát belőle.

És ez a gyep tudott olyanra nőni, hogy mások szívesen vallanák magukénak. Talán akkor jöttem igazán rá, hogy nem muszáj minden áron steril gyepet alkotni mindenkinek, ahogyan én sem tettem a saját otthonom előtt. A lényeg a rendszeres és precíz ápolás.

Szemet gyönyörködtető, strapabíró előkerti gyep kellene?!

Az autóbeálló melletti előkert az a terület, melyre nem feltétlenül szánunk gyeptéglás megoldást a nagyfokú igénybevétel és a minőségi termékek ára miatt. Nap-mint nap itt járunk el az autó mellett, esőben, sárban és akkor még az átalakítások, betonozás vagy egyéb talicskát igénylő munkákat nem is említem. Egy átlagos használatbavétel során is gyorsan letapossuk az ide vetett füvet, ami gyorsan elhasználódik a mindennapos rakodások miatt. Ráadásul, a kerítésen belül házi kedvenceink (rotweilerek) is előszeretettel hemperegnek a fűben, ha pedig kaparászni támad kedvük, kutya-macskariasztó szórásával könnyedén megtaníthatjuk nekik, hogy azt nem szabad nekik. Meleg nyári napokon a gyerekekkel mi is szívesen piknikeztünk egy pokrócon vagy sátraztunk nyári estéken a kertvégében, amikor még olyan korban voltak…

Ismerős a probléma, hogy a szép kert küllemének megőrzése érdekében kevesebb idő jut másra és a családra, mert az folytonos locsolást, fűnyírást, gyomlálást vagy egyéb kertészkedést igényel? A megoldás az ősgyep lehet!

Mezítláb a zöldben

Az ősgyepet elsősorban olyan helyre ajánlom, ahol nem tudnak foglalkozni vele és a cél az egyöntetű zöld terület kialakítása. Gondolok itt tanyák szabadidős zöldterületére, gyerekeknek szánt játszótérre, kutyás kertre vagy egyéb sportterületek zöldesítésére. A talpunk alatt érzett puhaság mellé látványban is kényelmet nyújt egységes zöld, mégis változékony színárnyalatokkal és sokféle növényösszetételével.

Akiknek fontos, hogy gyermekei felismerjék az út széléről és a mezőgazdasági táblákból az intenzív gyomirtózás miatt kikopott réti növényeket, még eklektikusabb ősgyepet is összeállíthat magának!
Mi kisebb foltokban Százszorszépet vetettünk bele, ami igaz ki tudja nyomni a gyepet, és ha elszórja magjait, akkor próbál máshol is kikelni, de kordában tartva szép természetes közeget alkot. Napsárga virágokkal, mint a Réti bolhafű, Aranypipacs, Réti boglárka egyszínű, míg Pipaccsal, Ibolyával, Mezei zsályával és tarka társaikkal színpompás rétet varázsolhatunk magunknak akár elszórtan, akár virágágyásba foglalva!

Megtetszett az ötlet? Mutatjuk, hogyan csináld!

Először is, szögezzük le, hogy mindent úgy készítünk elő, mint bármelyik nemes gyep vetésekor tennénk. Sőt az ősgyep gondozása sem tér el más gyepek törvényszerű gondozásától a tavasszal, ősszel, nyáron történő nagymunkákat illetően, viszont amikor „kész”, többé nem kell babusgatni

Ahhoz, hogy a talpnak puha és kellemes érintésű placcot kapjunk, ajánlott első körben a terültet megtisztítani az oda nem illő kő és kavicsmaradványoktól, egyéb szemét jellegű szennyeződésektől, valamint egy kiadós rotálást is meghálál a terület.

Jó, ha taposást tűrő fűmagot választunk, amit kora tavasszal vagy kora ősszel a legjobb elvetni. Fontos, hogy csak egyszeri alkalommal vegyszerezzünk, akkor is csak közvetlenül a nagylevelű gyomokat, majd az anyatermészet általi kicsi és nagy gyomokat tetszés szerint távolíthassuk el a földből. Kétszikű gyomot lehet benne hagyni, de a csillagpázsit (taracknak ismerik legtöbben) –évellő, így minden évben „visszajön” a nyári muhart távolítsuk el mechanikusan, mert a muharfélék erősen invazív gyomnövények, ami képes a füvet is kiszorítani a vetett területről.

Az ősgyep szerű füvesítéshez a finom levélszerkezetű Johnsons nádképű csenkeszt ajánlom, mely a szárazságtűrő pázsitgyepet alkotó fűfajok egyike, mélyreható gyökerével állja a strapát és a házi kedvencek terhelését, valamint jól párosul a lóherével. Az ily módon kialakított gyomtársulást gyepszellőztetéssel és rendszeres tápanyagozással tudjuk rábírni, hogy télen-nyáron zöld legyen és kevésbé érzékeny a kártékony talajtakaró társadalom tagjaitól, melyek közül leginkább a pajor és lótetű lehet ártalmas a gyökérzet számára.

Az ősgyomos fű gondozása ugyanúgy rendszerességet igényel, mint más fajta gyepek, viszont használatával nem teszünk kárt az esztétikájában. Kevesebb bosszúsággal jár, bírja a rendszeres terhelést és egy ilyen gyepen piknikezve azt érezhetjük, a kertünk van értünk és nem mi érte!

Nekünk megérte!

Eldöntötted  már, hogy  te mit szeretnél? Olvasd el a kertfüvesítés könyvemet, ami segítségedre lesz  abban ,hogy tudd mik  a parktikák a füvesítés háza táján.Itt tudod megrendelni!

Csodaszép zöld kertet kíván Molnár-Gábor Éva, a füvesasszony