Füvesítés

FÜVESÍTÉS HÁZI MÓDSZER BUKTATÓI

MGÉ
2016.06.29 18:54
FÜVESÍTÉS HÁZI MÓDSZER BUKTATÓI

Ismerjük-e kertünk talajának viselkedését, fizikai és mechanikai tulajdonságait?

Hogyan lehet és kell azokat megváltoztatni.
A sötét színű, kötött talajokat igyekezzünk tőzeggel lazítani vagy egyszerűen termőhomokkal összeművelni, hogy lazuljon a talajszerkezet, majd szerves anyaggal feltölteni. 

Én évekig lótrágyát használtam míg végül belefáradtam az utókezelésekbe amit a kezeletlen istállótrágya okozott.Gondként jelentkezett a gyommagvas fertőzöttség, a nem kellőképpen komposztálódott trágya  miatt megjelenő nagy mennyiségű kalapos gomba. Ezért  más megoldás után kellett nézni, hogy mivel lehetne szerves trágyázni úgy, hogy az kiváló eredményt is nyújtson azon túl, hogy  humuszképző tulajdonsága van.

Több kisérletbe fogtunk, míg megtaláltuk az igazit. Az Italpolina minősége melett tettük le a voksunkat. Igaz,  volt amikor elcsábultunk és megpróbálkoztunk  más innovatív anyaggal is, de olyan eredményt, minőséget egyik sem tudott eddig felmutatni a kertfüvesítési gyakorlatunkban, mint az Italpollina szerves trágya pellet.

A homokos, könnyű talajokat viszont egy jobb vízmegtartó képességre kell bírni, és porózusságra, mert a látszat ellenére nagyon könnyű művelésűek, de igazi kővé képes összetömörödni. Vízgazdálkodásuk gyenge, humusztartalmuk minimális.

Kezelni kell a homokos talajt talajjavítóval és  talajkondicionálóval.

Ezek csak az alapok, ami nélkül elvérezhet  a kert hosszú távú élete.

De még nem is  beszéltünk arról, hogy  hol van a gyepfenntartás mikéntje.
Szeretnék Önnek segíteni, ha elfogadja  tanácsaimat. Töltse le a gyepfenntartási útmutatónkat  és máris biztosabban tudja kezelni a füvet, ha már olyan sokat dolgozott érte.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony