Füvesítés

FÜVESÍTÉS HÁZI MÓDSZER BUKTATÓI

MGÉ
MGÉ
2016.06.29 18:54
FÜVESÍTÉS HÁZI MÓDSZER BUKTATÓI

Ismerjük-e kertünk talajának viselkedését, fizikai és mechanikai tulajdonságait?

Hogyan lehet és kell azokat megváltoztatni.
A sötét színű, kötött talajokat igyekezzünk tőzeggel lazítani vagy egyszerűen termőhomokkal összeművelni, hogy lazuljon a talajszerkezet, majd szerves anyaggal feltölteni. 

Én évekig lótrágyát használtam míg végül belefáradtam az utókezelésekbe amit a kezeletlen istállótrágya okozott.Gondként jelentkezett a gyommagvas fertőzöttség, a nem kellőképpen komposztálódott trágya miatt megjelenő nagy mennyiségű kalapos gomba. Ezért  más megoldás után kellett nézni,hogy mivel lehetne szerves trágyázni úgy, hogy az kiváló eredményt is nyújtson azon túl, hogy humuszképző tulajdonsága van.

Több kisérletbe fogtunk, míg megtaláltuk az igazit. Az Italpolina minősége melett tettük le a voksunkat. Igaz, volt amikor elcsábultunk és megpróbálkoztunk  más innovatív anyaggal is, de olyan eredményt, minőséget egyik sem tudott eddig felmutatni a kertfüvesítési gyakorlatunkban, mint az Italpollina szerves trágya pellet.

A homokos, könnyű talajokat viszont egy jobb vízmegtartó képességre kell bírni, és porózusságra, mert a látszat ellenére nagyon könnyű művelésűek, de igazi kővé képes összetömörödni.Vízgazdálkodásuk gyenge, humusztartalmuk minimális.

Az új termékek már ezt a problámát is képes azonnal orvosolni,mert az elmúlt évtizedek szakszerűtlen műtrágyázási- és növényvédelmi gyakorlata a magánkertekben is számos talajproblémát idézett elő.

Kezelni kell és azontúl elengedhettelen is a homokos talajt talajjavítóval és talajkondició nélkül magára hagyni.

Ezek csak az alapok, ami nélkül elvérezhet a kert hosszú távú élete.

De még nem is  beszéltünk arról, hogy  hol van a gyepfenntartás mikéntje.
Szeretnék segíteni, ha elfogadod tanácsaimat.Töltsd le a gyepfenntartási útmutatónkat és máris biztosabban tudod kezelni a füvet, ha már olyan sokat dolgozottál érte.

De lehet, hogy téged csak egy egyszerűbb és könnyen megvalósítható füvesítés érdekel. Akkor irány a másik cikkre,mert ott megtalálod az ősgyepszerű  füvek megoldását.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony