Füvesítés

BARENBRUG FŰMAG VÁLASZTÁS FÜVESÍTÉSHEZ

MGÉ
MGÉ
2016.08.26 19:03
BARENBRUG FŰMAG VÁLASZTÁS FÜVESÍTÉSHEZ

A gyep habitusát a fűmag adottsága, genetikája határozza meg.

A kertfüvesítés két fajta fűmaggal dolgozik, és ezt ajánlja szívesen a kertészkedőknek fűmagvetésre.

 Egyik a Barenbrug  fűmagami vékony szálú, de ettől függetlenül nagyon strapabíró gyepet alkot. Csodálatos látványt nyújt a kertben és nagyon kedvelt fajta. Nem túl rég kezdtem használni a Barenbrug fűmagot és igen extrém körülmény volt, ami miatt ez lett az egyik fajtaválasztott.

A mórahalmi Babos tanya füvesítésekor a terület átadása késve történt és a munka egy része extrém időjárási körülmények közé csúszott. Készítettem is bőven tartalék magot, hogy a tavaszi felülvetésekhez legyen elégségesen majd.

Megsúgom, hogy alig kellett használni belőle tavasszal, annak ellenére, hogy az egyik terület kelésének periódusában hajnali -2 C fok fagy volt és ezt még megfejelte a hajnali öntözés is, amitől lejegesedett a talaj felszíne. Elképzelhetetlenül elkeserítő volt a látvány akkor számomra, de már novemberhez közel álltunk, esélye a vetésnek már abszolút nem volt arra az évre.

Még a télnek nem is volt vége, amikor ellenőriztük a területeket és volt min csodálkoznunk. A fagyásos terület is vidáman zöldellt a többivel együtt mintha misem történt volna a kelése körül.

De a tavasz sem volt megrázkódtatás nélküli számomra, mert volt egy extrém lapos terület a füvesített területek között ahol a víz képes volt összegyűlni a környező épületek tetejéről és egy igazi kacsaúsztató fogadott ott bennünket egyik látogatásunkkor. Körülbelül két hétig volt a terület víz alatt és ennek ellenére megmaradt a fűállomány.

Ezek után döntöttem úgy, hogy ez a fajta lesz, amivel a továbbiakban szívesen dolgozom, mert ha ezt az áldatlan körülményeket kibírta, akkor ez a fajta minden stresszt ki fog bírni ezek után is. Igaz szereti, ha tápanyagozzuk rendszeresen, mert különben kifakul a színe, ha éhezik. De cserébe  a gondoskodásunkért  nagyon szép tömött, de vékony állománnyal kápráztat el bennünket.

A Rádió 88 tulajdonosa minden évben elmondja nekem, hogy az óvodával szemben lévő kert gyepjére fáj még mindig a szíve, de mindig leintem, hogy kutyás kertjébe nagyon  jó az a másik fűfajta, mert mindent nem lehet egyszerre. Kutyát is tartani, meg vékony szálú  barenbrug füvet is....

Barenbrug fűmag ujdonságokat mutatom be (2020. tavaszi) cikkben:
ÍGY VÁLASSZ FŰMAGOT!

Először olvasd el, hogy jó fajtát tudj választani a vetéshez!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony