Blog

Így válassz fűmagot - bemutatkoznak újdonságaink!

MGÉ
MGÉ
2020.04.18 05:21
Így válassz fűmagot - bemutatkoznak újdonságaink!

Mit tudnak a LEGÚJABB fűmagok?
A tavaszi felülvetések vagy füvesítések kulcskérdése a magválasztás. 

 Ha kevés gondozást igénylő, strapabíró gyepet szeretnél, a fűmag kiválasztásánál kell körültekintőnek lenned. 

A nemesített magok speciális genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amit befolyásolnak a környezeti hatások. 

Ezért van az például, hogy a gyönyörű selyempázsit (nádképű csenkesz) vízhiány és tápanyaghiány esetén hajlamos eldurvulni, vastag szálakat nevelni. 

A fűmagnemesítő cégek az időjárás és az igények változásainak igyekeznek megfelelni az újabb és újabb magtípusokkal. Ez egy hosszadalmas, több évig tartó szelekciós és nemesítési munka eredménye, nem megy, hogy máról holnapra új mag kerüljön a dobozba. 

Napjaink gyepével kapcsolatban olyan igények fogalmazódtak meg, mint:

 

✅ a megújulási képesség, 
✅ a szárazságtűrés, víztakarékos fenntartás, 
✅ a magas fokú ellenállóképesség és
✅ a lehető legalacsonyabb gondozásigény. 

Ma 3 olyan új fűmagot szeretnék bemutatni, ami kifejezetten ezekhez az igényekhez lett kifejlesztve. 

Anno, amikor megismertem, számomra szerelem volt első látásra a Barenbrug fűmag család: nagyon szép, vékonyszálú, selymes gyepalkotókból állt, amivel könnyű volt csodálatos pázsitokat készíteni. Ez az alaptulajdonság szerencsére a Water Saver nevű új fejlesztésnél is megmaradt, de kiválóan alkalmazkodott az új igényekhez: a mélygyökerű nádképű csenkesz kiválóan tűri a szárazságot, és szépen besimul a nemes gyepalkotók közé. 

A kertépítők körében még az a kép él a Festuca arundinacea nádképű csenkeszről, hogy az egy vastagszálú, taposástűrő gyepalkotó. Ezzel éles ellentétben, a Barenbrug nemesítésében vékony habitusú marad ez a típus is, így őrizve meg a pázsit selymesen vékony esztétikáját. 

A mély gyökérzete (akár 60 cm is lehet!) a vízhiányos területekre való vetését vagy a gazdaságos öntözésű gyepek kialakítását is lehetővé teszi.

Kiváló szárazságtűrése miatt az öntözési igény akár 75%-kal is csökkenhet. 

Rövid kis érdekesség: mivel a termék a fenntarthatóság jegyében született, a csomagoláson egy kisfiú, mint a jövő generáció, és a fenntartható bolygó embléma van feltüntetve, ezzel is szimbolizálva, hogy a gyermekeink jövője a mi mostani tetteinken múlik. 

A 2. típus, amit szeretnék bemutatni, a Barenbrug Resilient Blue Lawn fűmag a kényelmeseknek lett kifejlesztve, akik nem a kertjük rabszolgái, hanem teljes jogú élvezői akarnak lenni. A fejlesztésnél az idő és energiatakarékosság volt a fő szempont. Alapvetően a robotfűnyírós kertekbe ajánlják, de kiváló választás annak is, aki maga nyírja a gyepet. 

A robotfűnyírózott kertek rákfenéje az állandó finom nyesedékképződés, amit képtelenség összegyűjteni. A lebomlása még a viszonylag apró nyesedéknek is hosszadalmas, így ezek a gyepek rendre megbetegszenek. 

Ez úgy előzhető meg, ha rásegítesz a bomlási folyamatokra (pl. Esstence Origo-os permetezéssel), vagy lassítod a fűszálak növekedését. 

Utóbbihoz is két lehetőséged van: 


✅ a megfontolt tápanyagpótlás pl. DCM Mix2-vel, ami minimális nitrogént  tartalmaz, így nem serkenti a levélnövekedést, vagy 
✅ a fűmag megválasztása. 


A Barenbrug robotfűnyírós kertekbe ajánlott fűmagja kifejezetten ilyen vékonyszálú fűmagot választani, így minimalizálva a nyesedékképződést. 

Így sokkal kevesebbszer kell permetezéssel segíteni a lebomlást. 

Ezt a fűmagot ajánlom a víkendházakba is, ahol nem tudsz minden héten füvet nyírni és az otthoni kertedbe is, ha nincs rá mód, hogy komposztálj vagy a sok fűnyesedéket elszállíttasd. Ha hosszútávon tervezel, mindenképp érdemes átgondolnod a füvesítéskor ennek a típusnak a vetését, hiszen nem leszel mindig 20 éves… később aranyat érhet a jó döntés, aminek köszönhetően kedvesebbet kell kertészkedned. 

A 3. típus egy különlegesen jól regenerálódó fűmag, amit a gyártó sport kategóriába szánt, de otthoni körülményekre is okos döntés. 

Ez a Barenbrug Bar Power PRP fűmagkeverék. A magok egy speciális biostimulátor bevonattal vannak ellátva, ami segíti a kelést és a gyökeresedést is. Éppen ezért a legmostohább körülmények között is szép kelést lehet vele elérni. 

Kifejezetten ajánlom új építéseknél, ahol még a talaj nincsen meggyógyítva, vagy ahol korábban műtrágyázás folyt, és nincs vagy nagyon silány a termőtalaj. Természetesen itt is kell kezelni a talajélet egyensúlyát talajjavítókkal, szerves trágyákkal és az Esstence termékekkel, de jó esély van már az első füvesítés sikerére is ezzel a maggal. 

A pázsitápolási trendek egyértelműen a környezetkímélő, energia- és víztakarékos technológiák irányába tartanak, amiből mindannyian csak profitálhatunk. Azt javaslom, hogy szakíts a régi iskolával és építsd be a mindennapi rutinodba a „régi-új” megoldásokat, hogy kevesebb munkával, sokkal szebb kerted legyen!

Gyepoltozás vagy felülvetés 

Közkedvelt gyepszőnyeg a sport elnevezésű fajta, de telepítés után (évek múlva) ha foltozást kell rajta végezni, nehéz hozzájutni a saját fajtájához.Ilyenkor inkább a vékonyszálú Barenbrug családból érdemes választani mint a szélesebb levélzetű Johnsons fűmagfajtakeverékből.

A Johnsons egy picit szélesebb szálú és alapból sokkal sötétebbzöld színvilágú. Nem tagadom, hogy nálunk is ez van mindig foltozásnál elővéve, mert szépen beleillik a mindefélével vetett kísérleti területekbe.De a mediterrán gyepszőnyegekhez is passzol.

Egészséges, szép zöld gyepet kíván


 Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

Ui: ha szeretnéd biztos