Dísznövények

A LEYLANDI CIPRUS ÖRÖKZÖLD SÖVÉNYNEK KIVÁLÓ DÍSZNÖVÉNY

MGÉ
MGÉ
2016.03.29 13:21
A LEYLANDI CIPRUS ÖRÖKZÖLD SÖVÉNYNEK KIVÁLÓ DÍSZNÖVÉNY

Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii), sövényfenyő      

Ha magas térhatároló örökzöld növényt keresünk sövénynek a kertünkbe, én Leylandi ciprus párti vagyok.

Ez a dísznövény távoli ország szívós gyermeke. Magába örökítve a fagy- és szárazságtűrést  közkedvelt sövénynövényként terjedt el  először Angliában, dinamikus növekedésének köszönhetően.

A mi  száraz éghajlatunkat is kiválóan tűrijobban, mint a nyugati tuja fajták. Kevésbé betegednek, nem bántja őket kórokozó, gyönyörű tömött sövényfalakat lehet belőlük nevelni pár év alatt. A mi hazánkban is nagyon közkedvelt dísznövény a kedvező tulajdonságai miatt.   Az én kertemben is van három példány, a szomszédra átlátását igyekeztünk elhatárolni vele. Öt éve ültettem őket, úgy kellett őket egy rendes támasztókaróhoz kikötözni, mert a szél a földig hajlította őket. Gyenge 60-70 cm fácskák voltak. Minden földi jóval kedveskedtem az ültetéskor nekik, és a harmadik évben növekedésük már  2 métert is meghaladta.

 Az első évben szigorúan minden héten öntözni kellett a Lejlandyt, mint minden örökzöldet, de az óta nagyobb gondoskodást nem kell rájuk fordítani. Sövénynek, élőkerítésnek 80-120 cm tőtávolságra ajánlom telepítésüket. Ha valaki kedveli a kékeszöld színét, mindenképpen ajánlom kertépítés során, hogy elébe élénk színű bokrokat telepítsenek, mert  hosszú folyómétereket beültetve egyhangúvá teszi a kertet.

Ha sövényként van nevelve érdemes minden évben három alkalommal megnyírni, akkor lesz szép tömött a habitusa, a kertünk éke. Sövénynyírás után mindig érdemes lemosni vízzel az apró fennakadt levélmaradványoktól a megformázott sövényt, hogy ne csúfítsuk el száradásukkal, sárgulásukkal a megnyírt örökzöldet. Szerintem sokkal célszerűbb, mint seprűvel  lerázogatni a fennakadt ágacskákat.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony