Kertépítés

A KERTÉPÍTÉS LEGUTOLSÓ MUNKAFÁZISA A FÜVESÍTÉS

MGÉ
MGÉ
2016.05.13 18:36
A KERTÉPÍTÉS LEGUTOLSÓ MUNKAFÁZISA A FÜVESÍTÉS

Egy teljesen szűz terület kertépítésénél a legfontosabb kérdés, hogy mire is akarjuk használni a kertet.

Szeretnénk- e sütögetni, esetleg a kisebb családtagoknak akarunk egy játszóteret építeni, sportolásra legyen inkább alkalmas vagy némi konyhakertnek is el kell férnie a területen. Vagy ezek kombinációjának kell megkeresni a helyet.    

A kert mérete és az igény igen csak meghatározó elem a tervek elkészítésekor. Ugyanis ehhez készül az egyik legfontosabb kertépítési elem az automata öntözőrendszer telepítése. Az a legjobb megoldás, amikor az öntözésben meghagyjuk a mozgási lehetőséget a későbbikben történő változás esetére.

Fuj de kellemetlen szituáció és drága, amikor nem lehet átalakítani az öntözőrendszert egyszerűen, hanem át kell ásni az egész kertet egy minimális változtatás miatt.

Amikor az összes talajmunka és régészeti ásatás megtörtént, szinte varázsütésre kész a kert a füvesítéshezEkkor már a legkönnyebb feladattal állunk szemben, amit a legkönnyebb elrontani is az egész kertépítés folyamatában.

 Ez pedig talajunk minősége és a talajlakó kártevők népes számának figyelmen kívül hagyása.Számtalanszor láttam már, hogy minden a legtökéletesebben meg volt tervezve és kivitelezve csak éppen a hosszútávú kertfenntartás alapjai voltak a füvesítés vagy gyepszőnyeg telepítés előtt kihagyva. Ez pedig nem más, mint a megfelelő minőségű és mennyiségű szerves trágya fajták és fertőtlenítők kijuttatása.

Kis túlzással mondanám, hogy úgy történik sok helyen a füvesítés, mint alap nélküli házépítés. Azt gondolják többen, hogy majd a kijuttatott műtrágya mennyisége mindenre megoldás lesz. Pedig ez a gondolkodás már a múlté.

Ha nincs a kert földjében talajélet vagy nem lesz életre keltve, akkor csak a növényt tudjuk életben tartani az állandó műtrágyázással, de a stresszes helyzeteket már nem fogja tudni  a növény átvészelni nagyobb károsodás nélkül.

Vagyis ne sajnáljuk a szerves trágyát  talajunktól, mert az életerővel tölti fel talajt, amiből majd  táplálkozni fog  a gyep és az ásványi  tápanyagnak  lesz mihez kötődni, nem mosódik majd ki a felső talajrétegből  (hasznosulni tud).

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony